Створення партією ВО «Батьківщина» організації «Центр захисту киян» (далі — ЦЗК) було гучно анонсовано в ЗМІ – видання "PRportal" навіть звинуватило керівництво партії в поширенні інформації про організацію на правах реклами. Тобто – за гроші. Офіційно ЦЗК займається вирішенням проблем мешканців столиці — надає юридичну допомогу, проводить комп'ютерні курси, тощо.

Сайт ЦЗК справді наповнений інформацією штибу «допомогли самотній бабусі», або «охоронець отримав зарплатню». Проте гучних акції за ЦЗК наразі відомо три: роздача віруючим Києва великодніх пасок (6000 шт.), передача великодніх пасок на фронт (5000 шт) і боротьба у судах з тарифами на утримання прибудинкових територій (наразі жодного суду не виграли, але поголос вже запущений). Наміри, нібито, благі, але як то кажуть – бійтеся певних осіб, що дарунки приносять.

Голова ЦЗК – Нестор Віталій Романович, бізнесмен з Києва. Згідно «Бізнес-Цензору» на квітень 2017 р. компанія «Київміськбуд-1», співвласником якої був пан Нестор, входила до сотні найбільших боржників по податках країни (73-е місце) і була винна державі 116,71 мільйони гривень. Набагато більш цікавий інший бізнес пана Нестора — ТОВ «Арт-Сістем», в якому керівником виступає Віталій Нестор, а співзасновником – Сергій Коровченко. Якщо вас цікавить діяльність цієї компанії, набираєте в Гуглі «Арт-Сістем Дніпровський узвіз б. 1» — і насолоджуєтеся.

Сергій Коровченко став відомий завдяки так званим «плівкам Глазьєва» — записам розмов між радником президента РФ Путіна з політичних питань Сергія Глазьєва та рупором «рускава міра», одіозним Констатніном Затуліним. Згідно видання «Ділова столиця», на записах Глазьєв називає тодішнього начальника Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Криму Сергія Коровченка людиною Віктора Медведчука (лідер партії «Український вибір» і кум Путіна), і радить зберегти його «міністром юстиції» окупованого Криму. Нині по «кримському» епізоду Сергія Коровченка ведуть розслідування СБУ та прокуратура АРК.

Міністром юстиції Криму Коровченко не став – він опинився на українській території і невдовзі почав робити політичну кар'єру в лавах ВО «Батьківщина». Звідки у «Батьківщині» особи яких пов'язують з Медведчуком? Ну, після нардепів Абдуліна і Губського про таке навіть якось незручно питати. Згідно інтерв'ю колишнього члена політради ВО «Батьківщина» Михайла Бродського, саме Віктор Медведчук свого часу привів у лави «Батьківщини» ще одну відому особу – Андрія Портнова, пізніше – екс-заступника голови АП президента Януковича.

До чого тут Портнов запитаєте ви? Та справа в тому, що саме помічником нардепа Портнова був Сергій Коровченко у Верховній раді V і VI скликань. ТОВ «Арт-Сістем» – не єдиний спільний бізнес Віталія Нестора і Сергія Коровченка. Віталій Нестор також виступає керівником ТОВ «Голден Але» (кінцевий бенефіциар – Сергій Коровченко), і Благодійного Фонду «Сергія Коровченка». Така близькість не випадкова. Дружина Віталія Нестора Яна Володимирівна – рідна сестра Сергія Коровченка і (це ж треба?!) теж колишня помічниця екс-нардепа Андрія Портнова.

З такою ріднею і такими зв'язками, гадаю не дивно, що у 2015 р. палкий патріот України Віталій Нестор без проблем перереєстрував за російськими законами свій бізнес в окупованому Криму – ПП «Ігарка», що заходиться за адресою м. Алушта, вул.. Баглікова, б. 8А. За цією адресою знаходиться тризірковий готель «Южная Ночь» — майже центр міста, до моря 8 хв. пішки.

Саме ця людина тепер взялася захищати інтереси киян, якщо хтось не зрозумів. Як ви гадаєте, грошей у ЦЗК на «захист» вистачить?

І наостанок – висловлю своє особисте припущення. Навіщо взагалі створений «Центр захисту киян»? Для турботи про киян? Після батальйону «Батьківщина», який до виборів 14-го мав бути розгорнутий у три бригади, а зразу після виборів виявився нікому не потрібний, насмілюся засумніватися в добрих намірах ВО «Батьківщина». Набагато вірогідніше, що мета ЦЗК – напередодні виборів розпочати боротьбу з владою за тарифи. Тема мусить знайти відгук у багатьох і киян, і мешканців інших міст України. Того факту, що саме прем'єр Юлія Тимошенко зобов'язалася підвищити тарифи на газ до ринкового рівня вже у 2010 р. (її Лист про наміри до керівництва МВФ – на сайті ВР), у ЦЗК людям ніхто не скаже.

Аж до завершення виборів.