Тут на днях сталася дивовижна подія – Константинопольський патріархат, сам того не бажаючи, глибоко посадив у калюжу учасників акції, організованої УПЦ-МП. І позаяк ватні пабліки нам про те нічого не скажуть – навпаки відзвітують про неймовірні досягнення, розповім як воно було.

Що від перспектив отримання Україною томосу Вселенського патріарха на власну автокефальну церкву, в Кремлі і його шаманському підрозділі РПЦ втратять сон і спокій – було очевидно зразу. Як і очікувалося українське відділення РПЦ – УПЦ-МП і пов'язані з нею політики розвернули бурну діяльність. Одна з акції була організована Одеською єпархією УПЦ-МП, багато років очолюваною митрополитом Агафангелом (Саввіним) – одним зі стовпів «Рускава міра» в Україні.

Мова – про «прес-тур журналістів з України до Стамбулу», мета якої очевидна – показати Константинопольському патріархату, а з ним – і всьому світові, що існує ніби «інша Україна», інший погляд на автокефалію і що ніби частина України закликає Вселенського патріарха автокефалії Українському православ'ю НЕ давати. Але, як водиться, язиком плескати – не мішки тягати, організовувати акції проти діючого патріарха – це вам не просторікувати ніби «Львів – це наша Чечня» (Агафангел).

Організатором «прес-туру» виступив Олександр Федоров, прес-секретар Асоціації судновласників України. І спочатку все навіть непогано розпочиналося. 2 травня група відпливла до Туреччини. По дорозі «прес-тур» послухав лекцію «Константинополь православний» — звісно, всі ті учасники, хто, як водиться в таких випадках, не зайнявся чимось більш привабливим, розбившись у пари і у трійки. До речі АБСОЛЮТНА більшість учасників «прес-туру» були журналісти пов'язані з виданнями самої Одеси або з видань типу «ресурс порти України». Для довідки.

4 травня «прес-тур» прибув до Стамбулу і відбув на Фанар. Знаєте що таке Фанар? Це такий район у Стамбулі, центр проживання стамбульських греків, де власне знаходиться резиденція Вселенського патріарха. За аналогією з Ватиканом, Фанаром часто називають центр Константинопольського патріархату, як таке. Так от, прибув «прес-тур» на Фанар, а на Фанарі їм відповіли зрозумілою їм мовою: «фанар вам». Ані зустрічі зі Вселенським патріархом, ані запланованої після неї прес-конференції не сталося. Здивовані служителі резиденції патріарха, дивлячись на цей табор силилися збагнути – а це хто взагалі?

Простіше кажучи – організатори зустрічі, схоже, гарно попиляли бюджет, але нічого путящого не зробили – ні з ким ні про що не домовилися, аби потім поремствувати «як нас не люблять». Довелося «прес-туру» повертатися до Одеси, крупно зловивши облизня.

Але ж правда – не те що було насправді, правда – це те про що верещить Інтернет – кожен Кисельов підтвердить. Тому невдовзі чекаємо низки яскравих статей про плідну зустріч з патріархом Варфоломієм, про те як патріарх не бачить сенсу у наданні автокефалії Українській помісній церкві і про те, що фігня вся та автокефалія – нікому в Україні вона не потрібна крім президента Порошенка та купки націоналістів, які ще й того самого Порошенка ненавидять. Але…

Справа в тому, що от саме такі випадки зумовлюють розвиток подальших подій. Сьогодні стало відомо що водночас із «прес-туром ім. митрополита Агафангела» до Стамбулу, 4 травня у Варшаві з'явилися нардеп В. Новінський, керуючий справами УПЦ-МП митрополит Антоній, заступник голови відділу зовнішніх зв'язків УПЦ-МП протоієрей М. Данилевич та інші. Вся ця банда «москво-попів+нардеп» приїхали аби переконувати керівника Польської автокефальної православної церкви митрополита Варшавського Саву у тому ж самому – непотрібності надання автокефалії Українській помісній церкві. Робиться все це напередодні приїзду до Варшави делегації зі Стамбулу – по цьому ж питанню, як раз. Але. Враховуючи давню проукраїнську позицію митрополита Сави, нещодавній вояж «прес-туру» ім. Агафангела на Фанар, та потоки брехні які після того вояжу поллються – існує дуже велика вірогідність.

Привезе Новінський з Варшави «повний фанар».