Війна 08.08.08, збройний конфлікт між Росією і Грузією навколо захопленої Росією Південної Осетії – це зоряний час екс-президента Грузії Михеіла Саакашвілі. Саме ця війна дає Міхо право об'являти себе-коханого ворогом Путіна № 1. Саме той факт, що Путін ніби збирався «підвісити Саакашвілі за яйця» – але не підвісив, викликає нечуваний захват у багатьох фанатів Міхо. І я аж ніяк не зазіхаю на його звання і обожнювання. Я лише хочу для себе дещо уточнити. Здобути відповідь на 8 питань, які не дають мені спокою.

Існує дві версії тої війни – російська і про-саакашвілівська. За російською версією – криваві грузино-фашисти Саакашвілі напали на мирну ПівОсетію, а Росія – захистила. За про-саакашвілівською версією (її катехізис – книжка Юлії Латиніної «200 кілометрів танків») грузини були спровоковані обстрілами грузинських сіл на території ПівОсетії (до війни 08.08.08 там знаходилися численні грузинські анклави) і були втягнуті у війну проти їхньої волі. Відштовхнемося від про-саакашвілівської версії. Питання:

1. До війни 08.08.08 армія Грузії ударно реформувалася. Військовий бюджет Грузії був збільшений у 30 разів – до $940 мільйонів (8% ВВП — !!!). У підготовці грузинських військових активну участь взяли США та країни НАТО. Мене цікавить, як так сталося, що у реформованій грузинській армії військова розвідка напередодні війни ПРОСПАЛА концентрацію російських військ біля Рокського перевалу (на «кордоні» Росії з ПівОсетією) і появу російських військ у Джаві – вже на території ПівОсетії? Як сталося так, що наявність російської армії уже на території ПівОсетії і швидке перекидання її з території РФ для Грузії стало сюрпризом?

2. Як грузинська розвідка примудрилася проспати навчання «Кавказ-2008» під прикриттям яких в регіон була перекинути військова техніка, задіяна проти Грузії? В Грузії не знали таких термінів як «бронетехніка розсипом» та «танкова техніка розсипом», що означає техніку, яку підвозять на ділянку наступу без екіпажів, аби екіпажі підвезти окремо у годину «Ч»?

3. Грузинська влада чудово знала, що в іншій «грузинській ДНР» — в Абхазії, в Очамчирі ще в квітні 2008 р. з'явилися російські війська – тоді сталося загострення навколо Кодорської ущелини. Юлія Латиніна розповіла, як міністр МВС Грузії ще у травні зачитував їй списки того, що прибуло в Очамчиру у російських військових ешелонах. В Грузії чудово знали, що російські залізничні війська ще до війни провели ремонт залізниці для перекидання військ на лінію розмежування між Абхазією і Грузією. Як сталося так, що після того як грузинська армія зав'язала в зустрічних боях з росіянами у ПівОсетії, удар по Грузії з боку Абхазії для грузинського генштабу став несподіванкою?

4. Ключ до перемоги росіян у війні в Південній Осетії – Рокський тунель і гірський шлях (серпантин) по Рокському перевалу – саме ним у ПівОсетію заїхали російські війська. Від роду-віку такі шляхи місцеві мешканці перегороджували перевіреним способом – гірським обвалом. Сучасні вибухові речовини в цьому ділі дають чималі переваги. ПівОсетія, по суті – апендикс в бік Грузії, закупорений Рокським перевалом, з грузинської території наблизитися до Рокского тунелю – не далекий світ. Місця там далеко не карколомні – альпіністи їх облазили ще за совка. Грузія, трясця, стоїть на горах. Як сталося так, що в реформованій грузинській армії НЕ знайшлося спецпідрозідлу альпіністів-мінерів, які серією вибухів заблокували б Рокський тунель і дорогу на перевалі?

5. За офіційним вступом у війну Росії, Грузія виявилася практично беззахисною перед російською авіацією. Як сталося так, що вкладаючи шалені гроші в реформування грузинської армії, грузинське керівництво забуло про таку службу як ППО? Чому ці системи вона не закуповувала?

6. Військові сутички з російською армією від моменту здобуття Грузією незалежності, мала не тільки грузинська армія, але й український загін «Арго», сформований УНСО, який брав участь в боях з Абхазією в Кодорській ущелині у 1995 р. УНСОвці в своїх мемуарах детально описали з якими «абхазами» вони там мали справу. Як сталося так, що за твердженнями грузинського військового керівництва, Грузія взагалі НЕ ГОТУВАЛАСЯ до війни з Росією?

7. Як сталося так, що ані до війни 08.08.08, ані після війни, Грузія Саакашвілі не доклала ЖОДНИХ зусиль, аби забезпечити свою енергетичну незалежність? І до, і після війни значну частину електроенергії Грузія брала з Інгурської ГЕС, розташованої на лінії розмежування між Грузією і Абхазією, яка живить ще й Абхазію, і яка може бути в будь-яку мить заблокована абхазами (читай – росіянами). Ба-більше, і до, і після війни між Грузією і Росією діяла (і діє досі) угода про взаємний обмін електрикою, згідно якого весь осіннє-зимовий період Грузія отримує електрику з Росії. Тобто, навіть після війни Грузія залишилася енергетично-залежною від Росії. Де логіка?

8. Якщо метою Путіна у війні (як заявляють фанати Саакашвілі) було зірвати втілення успішних грузинських реформ, НАВІЩО Москва напередодні війни вивела з Грузії всі без залишку російські війська? За планом міжурядової угоди вивід військ мав відбуватися протягом усього 2008 р., проте Москва вивела свої війська достроково – 15 листопада 2007 р. з Грузії виїхав останній ешелон з російським військовим майном. Знову таки – де логіка?

А тепер прошу замислитися над такими фактами. Війна 08.08.08 сталася через півроку після обрання Саакашвілі президентом Грузії вдруге. Достроковий вивід російських військ з Грузії стався напередодні президентських виборів – і був виданий командою Саакашвілі за гучну перемогу. По факту, Саакашвілі був для Росії вельми зручним президентом Грузії. Одною з масштабних реформ Саакашвілі була тотальна приватизація «всього крім совісті». Зараз мало хто згадує про те, що одним з основних інвесторів в економіку Грузії були компанії з… Росії. Крім жартів, одна лише російська «Интер РАО ЕЭС» саме за Саакашвілі стала власником біля 20% генеруючи потужностей Грузії, 75% акцій найбільшого дистриб'ютора електроенергії Грузії АТ «Теласі», ТЕС Мткварі, ГЕС на річці Храмі, тощо. Настільки росіян в національну енергетику не допустив навіть Янукович.

За результатами війни Грузія втратила практично всі території на як претендувала раніше – не тільки всі Абхазію і ПівОсетію (разом з втраченими анклавами), але й частину земель, які вона контролювала доти. Жоден російський бізнес в Грузії після того не постраждав.

Наводить на роздуми?