24 квітня, відбулося перше «карантинне» позачергове засідання сесії Кропивницької міської ради. Воно відбулось у відповідності із урядовими обмежувальними протиепідеміологічними заходами, частину яких експерти вважають неконституційними. Як пояснив секретар міської ради Андрій Табалов, таку форму проведення сесійного засідання було обрано задля уникнення ризиків для здоров'я учасників заходу.

Так, депутатів у сесійній залі розсадили на відстані 1,5 метри один від одного, і на вході вимірювали температуру тіла. Через таку розсадку депутати не мали можливості голосувати за допомогою електронної системи «Рада», тому голосували руками.

Журналістам та громадським активістам пропонувався перегляд онлайн трансляції засідання в окремій кімнаті теж із дотриманням дистанції. Чи надали б депутати можливість активістам бути присутніми на засіданні фізично – ми вже не дізнаємось, адже таких бажаючих не виявилось. І не лише через коронавірус, а і через відсутність суперечливих питань в порядку денному.

Засідання тривало не довго, депутати розглянули лише 3 питання. Так, за рахунок скорочення непершочергових і капітальних видатків на управління охорони здоров'я перерозподілили фінансовий ресурс в обсязі 11,6 млн. грн.. Крім того, на підставі розпорядження голови ОДА міська рада залучає субвенцію з державного бюджету на лікування хворих на діабет — 5,6 млн грн, і на фінансову підтримку закладів охорони здоров'я, які заключили договори з Національною службою, у яких недостатньо коштів на заробітну плату.

Хто з депутатів відвідав засідання під час пандемії? Із 42-х депутатів на засідання зареєструвалось 33. Не з'явились депутати Тетяна Волкожа, Сергій Калапа, Сергій та Олена Капітонови, Роман Колісниченко, Сергій Кріпак, Роман Розгачов, Богдан Товстоган та Валерій Шутка.

Якщо говорити по фракціях, то на засідання не з'явились 2 депутати з ВО «Свобода», 2 депутати з ВО «Батьківщина», по одному депутату з фракцій «Наш край» та «Рідне місто» і троє позафракційних.

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі ІзбірКом.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад».

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». У Кропивницькому партнером проекту є ГО «Асоціація Політичних Наук».