Збройні формування Російської Федерації проводять бойові тренування, а РФ вербує добровольців і завозить в ОРДЛО радіолокаційні станції і зенітно-ракетні комплекси. Окупанти готуються до можливого наступу Збройних сил України з використанням турецьких безпілотників. Натомість інформація у ЗМІ про підготовку російсько-терористичного наступу проти України, як мінімум, некоректна.

Повідомлення про підготовку збройних формувань Російської Федерації до наступальної операції, що останніми днями з'явилися у ЗМІ, не відповідають дійсності. Акценти повідомлень, на мою думку, є змішаними і неправильно розставленими. Підкреслю, що ситуація діаметрально протилежна – «Л/ДНР» готуються до активізації бойових дій з боку Збройних сил України.


Сценарій і легенда військових навчань, що зараз проводяться на полігонах терористів в ОРДЛО – це відбиття наступу ЗСУ. Ватажки «ДНР» Денис Пушилін та «ЛНР» Леонід Пасічник зазначили, що такий наступ запланований на кінець квітня – початок травня. Причому розглядається т.зв. «карабахський сценарій», тобто звільнення окупованих територій силовим шляхом. Влада Російської Федерації уже заявила про готовність допомогти «братнім республікам». У самих квазіутвореннях нагнітається істерія щодо можливої ескалації збройного протистояння, але виключно з українського боку. В ЗМІ масово публікуються відео про «передислокацію ешелонів» важкої техніки ЗСУ з Дніпра і Маріуполя безпосередньо до лінії зіткнення. Незрозуміло, чому Департамент контррозвідки СБУ не реагує на подібні фейкові матеріали.

Про підготовку Російської Федерації та «Л/ДНР» до наступу ЗСУ, свідчать низка фактів та подій. На окупованих територіях Луганської і Донецької областей, зафіксована наявність новітніх розробок російського ВПК, призначених для контролю за повітряним простором, а також новітніх зенітно-ракетних комплексів, завданням яких є боротьба з безпілотними літальними апаратами (БПЛА).

Окупанти розглядають сценарій використання Україною турецьких безпілотників Bayraktar для нанесення превентивних ударів по місцях скупчення і накопичення важкої бронетехніки. Наразі російськими радіолокаційними станціями (РЛС) прикриті всі т.зв. «полігони» і бази накопичення бойовиків. Не випадково 15 лютого СММ ОБСЄ зафіксувала на штатному полігоні 2-го Армійського корпусу поблизу с. Бугаївка новітню розробку російського ВПК – РЛС «Каста 2Е1». Вона призначена для контролю повітряного простору, а також визначення дальності й азимуту повітряних об'єктів – літаків, гелікоптерів, дистанційно пілотованих літальних апаратів і крилатих ракет. Також в ОРЛО зафіксована й інша розробка російського ВПК – РЛС «Купол», а також новітня ЗРК «Лучник-Е». Усі ці факти свідчать про те, що терористи розглядають сценарій ескалації, причому не традиційної, а повтору «карабахського сценарію», де головні втрати вірменській армії були завдані шляхом використання БПЛА. Окупанти побоюються, що під час наступу ЗСУ буде масово використовувати безпілотники турецького виробництва.

Варто зазначити, що ще у лютому ватажок «ДНР» Денис Пушилін і представники 2-го Армійського корпусу «ЛНР» заявляли про відсутність технічних засобів для боротьби з українськими БПЛА, а сьогодні вони уже заявляють, що це питання вирішене. Про це в ефірі YouTube-каналу «Соловйов LIVE» заявив ватажок «ДНР» Денис Пушилін. «На якийсь період у нас були певні побоювання, але зараз це точно не основна загроза. Розуміння — є, чим — теж є. Все добре „, — відповів він.

В свою чергу «підполковник запасу народної міліції ЛНР» Андрій Марочко заявив, що якщо доведеться зіткнутися з більш сучасною зброєю, наприклад, БПЛА, то без сторонньої допомоги не обійтися. «Якщо вони почнуть розвивати конфлікт в такому напрямку, Росія змушена буде заступитися за республіки Донбасу. Причому абсолютно вірно: їх влаштує будь-який сценарій. Головне — втягнути в цей конфлікт Росію. Це дозволить Заходу виправдати нові санкції, в тому числі проти „Північного потоку – 2“ і ввести на Україну постійний контингент НАТО, під виглядом миротворців», — розповів Марочко.

Це опосередковано підтверджує інформацію про передислокацію з Росії новітніх розробок РЛС і ЗРК саме для боротьби з безпілотними літальними апаратами.

З огляду на всі ці факти, повідомлення у Facebook «Східної правозахисної групи» вважаю неправдивим з низки причин.

Нагадаю, «Східна правозахисна група» у своєму Facebook повідомила, що окупаційні «адміністрації» в окремих районах Донецької і Луганської областей, активно готуються до бойових дій. Зокрема, почали повномасштабну роботу полігони, де кожного дня відбуваються заняття з бойової підготовки з новобранцями.

Також зазначається, що впродовж останніх двох тижнів на окуповані території через контрольні пункти «Довжанський» і «Малинівка» у вечірній та нічний час завозиться дизельне паливо, а через КПП «Ізварине» з РФ в ОРДЛО заходять колони з військовою технікою. Тим часом у «Союзі добровольців Донбасу» проводиться вербування добровольців з РФ для участі в бойових діях на території України.

По-перше, правозахисникам слід займатися своєю безпосередньою діяльністю – захистом прав жителів окупованих територій. Питаннями щодо передислокації та інформацією військового характеру, повинні займатися виключно представники розвідтовариства і афілійовані з ними структури.

«Східна правозахисна група» спочатку повідомила про передислокацію військової техніки через КПП «Довжанський» і «Малинівка». Справді, в Донецькій області є селище Малинівка, але воно розташоване за 48 км від Маріуполя і там немає КПП. Пізніше правозахисники виправили повідомлення – насправді, за їхньою логікою, йшлося про КПП «Маринівка» на кордоні України з Росією, який контролюється «ДНР». Ця помилка авторів повідомлення, свідчить про їхнє незнання актуальної ситуації в ОРДЛО.

По-друге, інформація «Східної правозахисної групи» про дислокацію бронетехніки через КПП «Довжанський» – це дублювання опублікованої 15 лютого інформації ГІ «Права справа» про передислокацію підрозділів ЗС РФ на територію України. Тоді ця інформація була підтверджена, а збройні формування Російської Федерації у відповідь заблокували роботу СММ ОБСЄ в районі КПП «Ізварине» та «Довжанський». Однак тоді йшлося про планову ротацію окремих підрозділів ЗС РФ, а не про формування ударних підрозділів, т.зв. «сил вторгнення».

По-третє, зверну увагу на інформацію «Східної правозахисної групи» про завезення лісоматеріалів за маршрутом Алчевськ – Стаханов – Первомайськ для укріплення позицій на ділянці лінії фронту.

Знову ж таки, це непоінформованість про ситуацію в ОРЛО. Оперативний напрямок бойових дій – стаханівсько-первомайський. Алчевськ – це тилове місто, що розташоване на великій відстані від лінії розмежування. Відповідно, завезення лісоматеріалів для т.зв. «інженерного обладнання позицій», свідчить не про підготовку до наступу на позиції ЗСУ, а навпаки – укріплення фортифікаційних споруд і проведення додаткових інженерних заходів. Якщо бойовики готують наступ, їм просто немає сенсу укріплювати позиції поблизу Алчевська. Це підтверджує повне незнання ситуації членами «Східної правозахисної групи» і прагнення видавати бажане за дійсне.

Крім того, нагадаю слова Руслана Хомчака, який нещодавно заявив про відсутність фактів, які б свідчили про наміри бойовиків інтенсифікувати військове протистояння. На пресконференції в Києві головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що ситуація у районі проведення операції Об'єднаних сил контрольована, ознак створення наступальних угруповань російсько-окупаційних військ не виявлено. «Ситуація в зоні операції Об'єднаних сил є сьогодні контрольованою, і різких змін там не відбувається, ознак створення наступальних угруповань противника теж не виявлено», – сказав Хомчак. Водночас головнокомандувач наголосив, що підрозділи ООС завжди готові до відкриття вогню у відповідь, якщо є загроза їхньому життю або здоров'ю, а також «для стримування противника від ведення будь-яких активних дій».

З огляду на це, не дуже розумію, чому в українському медіапросторі активно і безперешкодно поширюється інформація, що не відповідає реальній ситуації в ОРДЛО.

Зазначу, що на території ОРДЛО перебуває спеціальна комісія з Російської Федерації, яка замається мобілізаційними заходами.

На окупованих територіях відбуваються мобілізаційні заходи через недостачу особового складу у лавах збройних формувань Російської Федерації – за різними оцінками, вона коливається в межах 30 до 40%. Саме цим і пояснюється перебування комісії в ОРДЛО та посилені заходи щодо вербування до лав обидвох «армійських корпусів». До того ж, рядовим і офіцерському складу бойовиків 1 та 2 АК не понизили, а підвищили грошове забезпечення, в середньому на 5 тисяч рублів. Тобто, розповсюджена у ЗМІ інформація про колосальне недофінансування збройних формувань Російської Федерації також не відповідає дійсності. Підвищення «зарплат» свідчить про спроби РФ матеріальним стимулом залучити т.зв. «добровольців» для поповнення недокомплекту особового складу. Все це також підтверджує панічні настрої терористів і підготовку до імовірного наступу ЗСУ.

Додам, що протягом минулої доби, 10 березня, в районі проведення операції Об'єднаних сил збройні формування Російської Федерації 8 разів порушили режим припинення вогню.

Внаслідок ворожого вогню військовослужбовець зі складу Об'єднаних сил отримав важке поранення. Воїну оперативно було надано медичну допомогу та, на жаль, врятувати його життя не вдалося.

Крім того, Офіс генерального прокурора підготував інформаційне повідомлення до Міжнародного кримінального суду в Гаазі щодо фактів обстрілів російсько-терористичними військами цивільних об'єктів на Луганщині.

Спеціально для інтернет-видання UA.News