Ми маємо заявити про захист національних інтересів і суверенітету. Українська влада має заявити про створення інститутів кримської влади всіх рівнів на території материкової України.

У роки Другої світової війни урядами у вигнанні були, зокрема, уряди Франції і Польщі — у Лондоні, Югославії — у Каїрі. Власне, незалежно від того, перебуває уряд у вигнанні внаслідок санкцій іншої влади в його країні чи за власним рішенням він у своїх установчих документах зазвичай проголошує себе єдиним легітимним урядом своєї країни. І як правило, домагається від інших держав того, щоб вони визнавали лише його єдиним правомірним представником державної влади цієї країни.

Те саме ми маємо зробити на українській материковій території. Заявити про те, що є органи влади, які готові на момент звільнення окупованих територій безпосередньо зайнятися питаннями господарської діяльності.


В той момент, коли Крим повернеться до Україну, одразу треба буде комусь взяти ситуацію під контроль. Починаючи від представницьких органів кримськотатарського народу до парламентських установ.

Варто створити й органи виконавчої та місцевої влади. Прекрасно розуміючи, що на момент окупації Російською Федерацією Автономної республіки Крим проведення виборів неможливо, на мою думку, перше, що має зробити Президент – це оголосити про створення військово-цивільних адміністрацій відповідно в усіх районах АР Крим. Тоді ми продемонструємо країнам Заходу, що Україна робить перші практичні кроки щодо звільнення окупованих територій.

Також я вважаю за необхідне переоснащення української армії, не відкидаючи військовий компонент звільнення окупованих територій.

Нам говорять, що військовий сценарій не варто розглядати апріорі, бо це начебто буде військово-політичною катастрофою для України. Подібні сентенції свідчать про те, що ми демонструємо Заходу свою неготовність звільняти наші території. І тут питання не в тому, що Сполучені Штати нас підтримують чи не підтримують. Чи підтримає нас Німеччина чи Франція. Ми маємо заявити про захист національних інтересів і суверенітету. Відповідно заявити, що ми розглядаємо не тільки політико-дипломатичний шлях звільнення окупованих територій, але й залишаємо за собою право військовим шляхом звільнення наших територій.

Чи повернеться Крим до України? Історичний досвід свідчить, що це неминуче. Після франко-пруської війни значна частина Лотарингії і майже весь Ельзас були передані Німеччині. Німецька влада негайно почали утискати французьку мову і французьку культуру. Французи чинили опір, і придушити французький дух німцям не вдалося. Після 40 років окупації, за умовами Версальського мирного договору, Франція повернула собі ці землі.

Для досягнення успіху на цьому шляху Україна має діяти вже сьогодні. Бо кожен день зволікання – це руйнування окупаційною владою життів українців Криму.