Причина лісових пожеж в Луганській області полягає не в погодних умовах або обстрілі з боку незаконних збройних формувань самопроголошеної «ЛНР».

Таку думку висловив співголова Громадської ініціативи «Права Справа» Дмитро Снєгирьов в ефірі YouTube каналу «Политика наизнанку».


Аналіз ситуації, на думку ведучого, свідчить про організовані умисні підпали задля подальшої вирубки лісу-кругляку, а розповсюдження вогню сталося, зокрема, через непрофесійність рятувальників і слабку реакцію місцевої влади на ситуацію.

«Це наймасштабніші лісові пожежі за всю історію України, сума збитку досягла 3 мільярдів гривень. Перші лісові пожежі в Луганській області спалахнули 6 липня поточного року. Тоді повідомили про те, що були загоряння на площі 85 гектар», — зауважив Дмитро Снєгирьов.

На той момент голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай говорив про те, що пожежі локалізовані і загрози її поширення немає. Але за період 7-8 липня, вогонь раптово поширився до 5 тисяч гектарів. За оцінками спеціалістів, збитки цієї надзвичайної ситуації лише внаслідок знищення лісових насаджень, становила 450 мільйонів гривень

У контексті нинішніх пожеж,є абсолютно недостовірною версія місцевої влади про те, що вогонь розповсюдив на велику територію сильний вітер. Крім того, як влітку, так і сьогодні, влада заявляє про те, що пожежі начебто почалися через обстріли трасуючими кулями з боку незаконних збройних формувань. Вважаю цю інформацію абсолютно недостовірною, адже головний осередок виникнення першої пожежі, було виявлено за 35 кілометрів від лінії розмежування – біля селища Смолянинове.

Утім, справжньою причиною був підпал, а деякі люди змогли заробити на вирубці лісів. Снєгирьов каже, що на його думку, рятувальники не прикладали багато зусиль для ліквідації наслідків пожеж. Так, напиклад, 30 вересня жителі селищ Сиротине і Метьолкіне казали про те, що пожежники просто стояли і дивилися на осередки займання, не намагаючись зупинити поширення вогню. Тобто, рятувальники не зробили жодних заходів для локалізації пожеж, не врахували досвід ліквідації пожеж влітку, не відпрацювали механізми локалізації й оперативного реагування на подібні стихійні лиха.

Варто зазначити, що вперше за багато років Луганську область накрила велика піщана буря. Це і є безпосередні наслідки лісових пожеж та системної незаконної вирубки лісових насаджень.

На думку співголови ГІ «Права Справа», винні люди повинні нести персональну відповідальність.

«Ми повинні зламати цю практику кругової поруки. Справедливість є, за неї просто потрібно боротися», -підсумував Д. Снєгирьов.

Прес-служба ГІ «Права Справа»