За інформацією Guildhall Росія розпочала підготовчу інформаційну кампанію зі звинувачення США в підготовці радикалів для вбивства католицького священика на території Білорусі, метою якої є налаштування мешканців Білорусі проти Заходу.

Згідно коментарів екс-глави ГУР Міноборони України та колишнього керівника СЗР Віктора Гвоздя виданню Guildhall «Подібний механізм нарощування ескалації конфлікту на території іноземних країн використовуватися російськими спецслужбами як прикриття для здійснення провокації з метою радикалізувати ситуацію в країні. З одного боку це інформаційна провокація, а з іншого — під цю інформаційну провокацію можна провести якісно оперативні заходи на прикладі того ж вбивства католицького священика з послідуючим звинуваченням у причетності до цьому певних радикальних елементів з інших країн, з якими у Москви не склалося».

Сьогодні йде цивілізаційне протистояння між Заходом і «русским миром», в якому Білорусь є частиною «русского мира». І наразі ситуація склалась таким чином, що Лукашенку нікуди діватися і він змушений грати в інтересах РФ. Однак Росії замало мати «ручного Лукашенка» — її мета налаштувати народ Білорусі проти Заходу і тим самим створити вигідний плацдарм для подальшої окупації України.

Експерт підкреслив, що провокація — це один з широко поширених прийомів спецслужб колишньої Російської Імперії, потім Радянського Союзу, а тепер самій Росії «, і за інформаційними цими провокаціями може стояти що завгодно через кризу в самій Росії.

„Ситуація у них [в РФ] дуже складна геополітична і внутрішньополітична, вони фактично в облозі — санкції діють, економіка падає, витрати на оборону зменшуються, справжніх друзів у них вже практично немає, ОДКБ не працює реально, йде стагнація режиму і вони тут готові стравити американців, Ватикан і все інше для того, щоб якимось чином залишити Білорусь під своїм впливом — це для них питання номер один. Інакше вони не зможуть пояснити всередині країни всі свої геополітичні програші, так як внутрішньополітичних і економічних у них немає серйозних проривів, вони тримаються тільки на основі зовнішніх викликів, загроз, воєн, на тому, що має цементувати їх суспільство, але і тут всюди йдуть серйозні проблеми «, — резюмував екс-глава ГУР МО і СВР