Серед моїх знайомих знайшлося чимало тих, хто відмовляється вірити в загрозу COVID-19, або відмовляється вживати заходів, адже захворювання неминуче для більшості населення Землі. Тому я хочу просто, «на пальцях» пояснити, чому НАБАГАТО раніше, ніж ви зустрінете першого хворого на covid-19, у лікарнях почнуть помирати люди — бо їм не вистачатиме апаратів штучної вентиляції легень. І чому ТРЕБА починати діяти за декілька тижнів ДО того, як це станеться, не дивлячись на те, що ви теж, імовірно, захворієте цим вірусом ще до кінця цього року.

Відкрив сайт: http://coid19.com.ua

Почитав офф. статистику по світу.

Читнув переклад крутої статті тут: https://site.ua/anton.senenko/26452-koronavirus-ch...

Подивився цікаві картинки тут: https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world...

І почав рахувати і прикидувати «на пальцях».

Дано:

605(офіційно:https://covid19.com.ua/ ) апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ) в інфекційних відділеннях. (Інші відділення матимуть своїх хворих).

Кількість ліжок в інфекційних відділеннях — 12 тис. Кількість ліжок всього < 300 тис.

20% пацієнтів з covid мають важкий перебіг хвороби.(Припустимо, що половина з них перехворіє вдома, а половина — потребуватиме госпіталізації.)

3% потребують інтенсивної терапії (власне — ШВЛ).

Смертність за наявності усіх можливостей інтенсивної терапії — 0.1-0.5%

Смертність за відсутності ШВЛ у останньої групи — майже гарантована, а подекуди, через нестачу персоналу і для простішої допомоги досягає 7%. І це — серед усіх зареєстрованих хворих. Для літніх людей з хронічними хворобами — це важке і смертельно небезпечне захворювання. В Італії смертність серед категорії 80+ перевищує 40%!

Смерть настає в середньому за 17 днів від початку хвороби.

Базовий коефіцієнт передачі вірусу(якщо всі тупо заб'ють на антиепідеміологічні заходи): 2-3 людини заражає один хворий за тиждень. У Італії та Іспанії кількість хворих подвоюється кожні два дні, а Китаю вдалось впоратись з експоненціальним ростом лише безпрецедентними методами, на які у нас не вистачить сил і засобів.

Шлях до перемоги(мінімізація смертельних випадків): Поступово має перехворіти більше 60% населення, тоді виробиться колективний імунітет і можна буде вберегти найнезахищенішу частину населення від цієї хвороби. Але треба тримати кількість нових хворих на рівні, який забезпечить можливість інтенсивної допомоги тим 3%, які її потребують. Для цього треба, щоб за 17 днів до того, як у нас почнуть кожного тижня виписувати з апарату ШВЛ по 600 пацієнтів(суттєву частину — в морг) рівень передачі вірусу скоротився до 1.

За два тижні до того, як відділення інтенсивної терапії переповняться важкими хворими треба досягти того, щоб кількість тих, хто заражається за день дорівнювала кількості тих, хто видужує. Інакше — перевантаження неминуче.

Як ви розумієте — перестаратись тут просто неможливо.(Хоча, наші змогли — закрили метро...)

Трохи порахуємо.

Зараз в Україні зареєстровано 1 випадок смерті від коронавірусу. І та пацієнтка, до речі, дуже постаралась рознести вірус перед смертю: і в церкву заходила, і в лікарню «з давленієм,» і дочку, яка працює в київському дитсадку навідала.

Так от, якщо подивитись статистику розвинених країн, де провели не сотню, а десятки тисяч тестів, і де також поки що зафіксовані одиниці смертей від вірусу, то виявиться, що на одного померлого доводиться десь від сотні до тисячі зафіксованих випадків. На цій стадії медики легко встигають допомогти важким хворим і епідемія помітна лише в інтенсивних терапіях інфекційних лікарень.

Якщо дуже оптимістично припустити, що зараз в Україні десь сотня хворих на COVID, і також дуже оптимістично припустити, що в поточних умовах кількість хворих подвоюватиметься щотижня, то можна грубо порахувати, які стадії нас чекають за формулою:

Хворі_через_N_тижнів = Хворі_зараз * коефіцієнт_розмноження за тиждень^N

Тобто: X = 100 * 2^N.

Вперше, реальне осмислення того, з чим ми зіткнулись у більшості населення почне з'являтись тоді, коли усі 605 аппаратів ШВЛ вже будуть працювати для пацієнтів з COVID. Якщо припустити, що в умовах України до апарату ШВЛ доїде 1% захворілих а інші 2%, що потребують інтенсивної терапії будуть конати по домах і по інших відділеннях, то для такої, вже достатньо катастрофічної, картини кількість інфікованих має бути всього лише: X = 605*100/1 = 60.500. Якщо заїдуть всі 3% — вистачить 20 тис хворих.

Тобто в момент, коли у нас буде 20-60 тыс. хворих на covid, лікарні ще не будуть переповнені, але вони вже будуть не в змозі допомагати усім, хто потребує ШВЛ.

60 тисяч. Це не багато. Це менше ніж кожен п'ятисотий українець.

Ви помітите, якщо захворіє один з 500 ваших знайомих? А якщо лише один з 2500 попаде в лікарню а у інших чотирьох буде легка застуда?

Ні яких тобі таборів з хворими, ніяких страшних картин зомбі-апокаліпсису. Але вже 600 людей лежить під апаратом ШВЛ і лише частина з них це переживе.

Якщо зараз у нас 100 хворих, то:

Через 1 тиждень: 200 хворих

2 тижні: 400

3: 800

4: 1600

5 тижнів: 3200 хворих

Імовірно, що ми вже десь тут, але допоки випадків небагато, їх діагностують і лікують як пневмонію і не заморочуються.

6 тижнів: 6400 хворих. На всю Україну.

Карантин всім набрид, всі на нього забивають, бо хворих майже нема (ну, може сотня-дві на всю країну у важкому стані)

7: 12800

8: 25600

9 тижнів: 51200 хворих

Тут почнеться нестача місць в інтенсивній терапії, смертність підскочить до 3-5%. Помирали — одиниці в день, стали — десятки.

Так от коли всі більш-менш отямляться, і зрозуміють, що воно таки халепа, буде вже пізно діяти. Бо на той момент, коли на апаратах буде лежати 600 людей, це значитиме, що заразились вони, приблизно за 14 днів до того.

І 60 000 реальних випадків захворювання буде не в той день, а як я сказав — за 14 днів. А за умови подвоєння кількості хворих за 6-7 днів (В деяких країнах Європи кількість хворих зараз подвоюється кожні ДВА дні!), у той момент хворих буде ~120 тис. І от уже через два тижні їм знадобиться ще 1200-3600 апаратів ШВЛ, а їх нема. І з того часу 3% усіх хворих(переважно — літні і хворі люди) помиратимуть без необхідної допомоги.

А лікарні все ще будуть не переповнені, серед ваших знайомих не знайдеться жодного, у кого діагностували вірус, і лише декілька з них перенесуть його у легкій формі. Хіба що: ви будете помічати, що на вулицях стало менше літніх людей: частина поховається, частина захворіє і буде важко хворіти вдома, частина — поїде на ШВЛ, якщо пощастить і апарат буде доступний.

Вам буде здаватись, що коїться якась маячня: всі здорові, але ходять в масках. Діти не хворіють, але їх змушують сидіти вдома. Це буде вже через місяці два, а може і місяць.

Якщо на той момент, протиепідеміологічними заходами не вдасться знизити коефіцієнт передачі з 2-3 до 1, то ситуація точно вийде з під контролю, і ми матимемо летальність у 3%, в кращому випадку. Якщо вдасться — то кількість тих, хто захворів не буде перевищувати кількості тих, хто видужав і система охорони здоров'я впорається з складними наслідками — і ми матимемо летальність на рівні — 0.1-0.5%, але як показує досвід Італії та Іспанії, імовірніше, що все буде гірше. Трохи зменшити швидкість передачі і полегшити наслідки допоможуть наші недоліки: низька мобільність населення і ... низька тривалість життя, хоча вони з легкістю можуть бути компенсовані недбалістю, поганим станом системи охорони здоров'я і поганим станом здоров'я громадян.

Але, якщо не зменшимо, то:

10 тижнів: 102400 хворих

Половині пацієнтів не вистачає апаратів ШВЛ. За тиждень гине щонайменше 1000 людей

Ви все ще не можете помітити цих людей: захворіло всього пара далеких знайомих (1/200), імовірно, що перенесли легко, десь хтось (1/2000) попав в лікарню.

11 тижнів: 204800 хворих.

Всі 12 тис ліжок в інфекційних відділеннях переповнені хворими на вірус, медперсонал — виснажений і частково сам хворий.

12 тижнів: 409600

Починають хворіти люди у вашому оточені, деякі — серйозно. Не помітити вже неможливо.

Сподіваюсь, що на той момент буде вже літо, і це якось допоможе.

13: 819200

Рахунок загиблих іде на тисячі в день

14 тижнів: 1638400 хворих.

Пройшов якийсь місяць-півтора відтоді як ви стали помічати той клятий COVID-19, але ситуація змінилась докорінно:

Кількість хворих перевищує можливість їх госпіталізації, навіть без урахування інтенсивної терапії. Смертність різко підскакує до 7%. Бракує місць, медиків, волонтерів для допомоги видужуючим і тим, хто в карантині.

15: 3276800

Всі поховались по норах і сидять тихо. Хворіють, видужують, найслабші — вмирають.

16: 6.553.600

17: 13.107.200

18 тижнів: 26.214.400

19: А нас стільки і нема! Всі перехворіли, хто вижив — тому медалька.

Ітогі подведьом:

Через місяць-два роздупляться всі. Якщо заб'ють на карантин — то і може раніше. Якщо повезе — то пізніше.

Якщо тупо забити на все — до кінця осені всі ми перехворіємо на цю заразу, здуріємо від масштабів, недорахуємося мільйон наших співгромадян в кінці року.

Якщо робити все правильно, то нам треба контролювати розповсюдження, зміцнювати систему охорони здоров'я та готуватись лікувати усіх, хто цього потребуватиме з усіма можливими засобами і жити у такому режимі щонайменше до кінця року.

Так от для того, щоб вмерло «всього лише» в 10-20 разів менше людей, ніж воно до того йде, треба дотримуватись оцих простих і старих правил:

— уникати зайвого контакту з будь ким.

- мити руки.

- не торкатись обличчя на вулиці.

- не торкатись ручок в громадських місцях.

- самоізолюватись при перших ознаках застуди.

І НАЙГОЛОВНІШЕ. В умовах малоефективності карантинних заходів, неминуче перехворіє до 70% населення. Британія взяла курс на ізоляцію всіх літніх людей(>71р), в наших умовах — це теж буде дієвим заходом для стримування росу кількості тяжких хворих, навіть якщо ви будете робити це в індивідуальному порядку.

Хотілося б сказати, що треба їх ізолювати, передавати їм їжу без вітання за руку, сплачувати їх рахунки онлайн.

Але, для початку — непогано було б їм просто розповісти про небезпеку і заходи для її уникнення.

Так, більшу частину епідемії, у 99,8% здоровий уникатиме здорового. Але оті 0.2 відсотки матимуть таке значення: помре в 10 разів менше людей.

Але, чесно кажучи, я не вірю, що нам вдасться уникнути катастрофічного сценарію, на жаль.

ПС: а от метро закривати було не варто, це лише погіршить ситуацію, через переповнені маршрутки.