Диагноз стране от одного из кандидатов в президенты. По-моему, близкий к истине. Собственно, мне давно хотелось написать что-то в таком духе.


Під час створення держави галицька і орієнтована на неї східноукраїнська еліта пішла на своєрідний компроміс з колишньою номенклатурою і олігархами. Заради просування власного бачення минулого на рівні державної політики «незалежники» дозволили вести антидержавницьку діяльність, яка не відповідала і не відповідає інтересу створення сильної української держави.
Компроміс цей мав такий вигляд: ми вам заводи, можливість заробляти на «схемах», землю — ви нам державну українську мову, тризуб, синьо-жовтий прапор, Мазепу, УПА і Шухевича. Тепер на законодавчому рівні засуджено злочини комуністичного режиму, прийняті рішення про перейменування вулиць та демонтаж пам'яток комуністичного режиму (котрі, звісно, не втілюються, адже як такі закони можна втілити, скажімо, в Єнакієвому Донецької області?) Зате замість держави маємо закрите акціонерне товариство кількох компрадорських кланів. В результаті, нинішня Україна більше схожа на Латинську Америку, ніж Європу.
Кажемо, що не такої України ми хотіли. А якої хотіли? Невже думали, що з проголошенням незалежності, зі своєю мовою і прапором станемо сильними і все само собою прийде?
Щоб мати сильну Українську державу, яку поважають у світі, треба насамперед позбутися старих міфів. Адже ці міфи, а точніше боротьба між міфами — радянським та незалежницьким — стали зручною ширмою, за якою склалася хунта, котра приватизувала країну і владу в ній.