Спільнота «Реформи Мають Бути Справжніми» стурбована ситуацією навколо конкурсів з обрання державних секретарів міністерств.

Ми висловлюємо підтримку Міністру інфраструктури В. Омеляну та в.о. Міністра охорони здоров'я У. Супрун, які заявили, що кандидати на посаду чи вже обрані держсекретарі їхніх міністерств не відповідають вимогам професійності, незалежності та чесності.

На нашу думку, застереження, висловлені У. Супрун та В. Омеляном, вкотре демонструють, що стара система вірнопідданості та тотального контролю чинить перешкоди всім прогресивним нововведенням у сфері державної служби.

Метою запровадження відкритих конкурсів є формування нової фахової та незалежноі від політиків категорії держслужбовців, а також відбір найбільш професійних кандидатів, а не затвердження кандидатів, вже обраних політиками кулуарно. Нові держслужбовці мають захищати інтереси держави, а не конкретних політичних сил.

На жаль, нинішні конкурси на посади держсекретарів часто нагадують радше легітимізацію рішень, ухвалених у «високих кабінетах», ніж чесні випробування для обрання найкращого кандидата.

Утім, боротьба за прозорість українських політичних інститутів триває.

Вимагаємо від керівництва держави припинити чинити тиск на членів Комісії та доведення до їх відома кандидатів, яких конкретні політики бажають бачити переможцями.

Ми закликаємо всіх професіоналів, мотивованих до здійснення реформ, брати участь у конкурсах на посади держслужбовців. Лише активна участь у конкурсах небайдужих фахових спеціалістів може ускладнювати для старої системи обрання на посади «потрібних» людей.

Також вимогливо закликаємо Комісію з питань вищого корпусу державної служби стати гарантом обранням найкращих кандидатів та відновлення довіри до державної служби.

Закликаємо членів Комісії забезпечити повну відкритість процедури конкурсів та результатів оцінювання кожного кандидата кожним членом Комісії шляхом оприлюднення своїх оцінок.

Фото: uacrisis.org