Які причини зняття уряду Гончарука і в чому суть нового уряду Шмигаля?


Причини очевидні — олігархічний реванш. В мене самого є багато зауважень до уряду Гончарука. Перш за все це відсутність стратегічного підходу і компроміси з олігархічною системою, на яку погодився уряд в обмін на можливість започаткувати певні реформи. Проте результат очевидний: компроміси — це поразка для ліберальної економіки і нових облич. Але це був уряд найменш корумпований і найпрогресивніший за історію України.

Новий КабМін — це не команда. Це вже вочевидь друга похідна «любих друзів». Питання професійності, зорієнтованості на майбутнє — це не до цього уряду. Справжні його завдання невідомі. Але очевидно, що це уряд, який є «антикризовим» в сенсі що має сприяти підвищенню рейтингу президента і його команди. Так не будується співпраця з МВФ, не залучаються інвестори, не відновлюється промислове виробництво.

Найдивніше, що в Україні ані найгірший, ані базовий сценарій не реалізуються. Катастрофи не станеться. Але й прорив не відбудеться. А це в інтересах перш за все Росії — довести світу, що Україна — failed state, а власним громадянам довести, що керувати країною мають «професіонали».

Доки Україна не матиме власну візію і стратегію, доки НІСД буде науковою інституцією, а не think tank для президента, доки лояльність буде домінувати над професійністю і чесністю — ми не будемо ані суб'єктом, ані успішними.