19.03.2019

У мене сумна звістка. Виставка естампів, що відбувалася у музеї Богуслава Любіва, закінчилася.

Пам'ятаєте, я вам розповідала про цей музей на площі Ринок?

А ще я вам обіцяла розповісти історію про Чорних Запорожців. Але як би я її не розповідала, моя розповідь не зрівняється із умінням пана Богуслава. Він володіє дивовижною здатністю переносити слухача у різні історичні події, розповідаючи про якийсь окремо вибраний елемент однострою. Слухаючи його, можна зрозуміти, що спільного в Івана Сірка з Чорними Запорожцями та Січовими Стрільцями; чим відрізнявся однострій легіону січових стрільців від уніформи австрійського війська.

У будь-якому разі, якщо особисто хочете це почути – то поспішіть – в кінці березня музей може зачинитися назавжди. Надзвичайно багата колекція може бути втрачена. Прикро. Дуже прикро, що талановитий художник, упорядник мусить вибігати на сонечко грітися із свого, як він каже, льоху, бо вже три місяці не має можливості оплачувати комунальні. З чого? Із пенсії 1800 грн.? Чи з пожертв по 5 грн, які люди не дуже охоче залишають в музеї.

Місцеві чиновники не те, що не допомагають, а навпаки тримають у невизначеності пана Богуслава вже скільки часу. І ніби однією рукою управління комунального майна в кінці січня дало добро на продовження договору оренди, а з іншого – тепер від наших місцевих депутатів залежить подальша доля музею. Цікаво, що вони приймуть на сесії міськради найближчим часом.

Пан Богуслав втомився боротися. Каже: «Я заручник своєї роботи. Ніхто із місцевої влади жодного разу не посприяв музею. Більше того, якісь молодики пропонували, що у тому приміщенні зроблять черговий кабак. Казали: ви не хвилюйтеся, тут все залишиться так, як і зараз.. Он „криївка“ як працює.. Я порахував, знаєте, на одній площі Ринок (не рахуючи тих вуличок поруч: Ставропігійська і т.д.) є 48 кабаків. 48! Але їм мало. Зараз мені потрапив до рук папір, в якому написано, що приміщення на площі Ринок, 40 виставлено на аукціон. Одним словом, все залежить від депутатів..»

Знаєте, для мене цей музей – щось значно більше, ніж цікаве місце із талановитим оповідачем нашої правдивої історії. Це символ того, як талант відстоює своє право бути..

Люди, може, досить? Може, досить дозволяти нашим можновладцям знищувати і руйнувати?

Може, збережемо цей музей? Особливе звернення до депутатів міськради – на вашій совісті залишається продасте ви нашу історію чи збережете для дітей. Я хочу, щоб зберегли. Мої діти підростуть, і хто і де їм розповість і покаже мундири видатних українців?