Цього тижня у студію плюсів замість красномовних дверей з Банкової притягли велосипед. Велосипед, який мав слугувати символом президента. Символом перемоги Зеленського на виборах у 2019 році. Перемогу здобули – символіку обрали. Тепер можна і поговорити.

Під час ефіру обговорювали результати президенства Зеленського, як на внутрішній арені, так і на міжнародній. Звичайно не обійшлось без оспівування «найвеличнішого» і «найсучаснішого». Ну що ж, є люди у яких така робота – говорити про те, чого не існує, або про те, що існує у вигаданій реальності, мильній бульбашці, у якій президенту так комфортно і яку так ревно оберігають його представники.

Загалом протягом усієї частини з обговореннями діяльності шостообраного яскраво тягнули дві лінії.

По-перше, в усіх бідах і невдачах, якщо такі були чи не на кожному кроці «випадково й траплялись» — винне оточення. Певно вони вважають, що класична мантра про поганих бояр і доброго царя допомагає оберігати президента, та політичні рейтинги говорять про інше. Скільки б не звучало тез про те, що усе погане йде повз президента, вони або ж не діють, або діють дуже слабко й не поліпшують ситуації із руйнацією рейтингу і образу молодого, амбітного, готового нести зміни.

По-друге, критика, яка лунала у студії, як правило, геть не пов'язувалась з реальними проблемами і реальними невдачами, за які українцям ще доведеться розраховуватись. Зокрема, дуже мало говорили про провалені реформи і співпрацю з міжнародниками, підтримку МВФ, якої так не вистачає Україні, за словами міністра фінансів й тому подібне.

Якщо вірити представникам Банкової, то й телефонної розмови з Байденом Україна не потребує. Мовляв, вона нічого не дасть. Ба більше, проводити таку розмову — лише гаяти час на статусне говоріння, яке нічим не завершиться. При цьому, вони забувають, що підтримка США і зміцнення українсько-американських відносин потрібно не лише учасникам цих відносин. Перш за все, це потрібно міжнародному товариству, аби побачити чітку позицію Банкової по відношенню до Кремля. Також це потрібно й Кремлю, для того аби теж побачити ставлення Банкової. Тому відсутність такої розмови дає позитивні сигнали країні-агресору і вкрай негативні країнам-партнерам, якщо ми ще можемо їх так називати.

Як наслідок такого ставлення — розмови Байдена з Путіним про Україну без України. Ще один наслідок – відсутність Зеленського у Нормандському форматі. Якщо раніше у нас говорили про різні схеми зі знаком плюс, то зараз можемо говорити про «Нормандію» зі знаком мінус. Бо доля України на міжнародній арені вирішується без України.

Й оксиморон цього всього у тому, що захисникам президента і його політики геть не заважає те, що його уособленням, предметом, який символізує його присутність у студії зробили велосипед. Спочатку символом злого народу і гарної влади були розмальовані двері, тепер символ президента велосипед. Можна лише здогадуватись, які ще аналогії з владою зобразять у студії плюсів.