Інновації впливають на міста, підвищуючи рівень ВВП цих міст.

Дані World Health Organization свідчать про те, що до 30-их рр двадцять першого століття у містах проживатиме більше 60% населення світу. Такий ріст урбанізації потребує ряду змін в керування містом, зокрема в максимально раціональному районному плануванні, обслуговуванню, транспортному сполученню, підтримці охайності міста комунальними службами й т.д. Для того, аби ці сфер можна було проконтролювати та ефективно використовувати, необхідно мати дані та статистику – інформацію, тобто чітку картинку того, що відбувається у місті. Саме такі міста, котрі збирають цю інформацію для прийняття муніципалітетами найефективніший рішень, називають «розумними» або «смарт-містами» — містами інновацій.

В контексті України слід зазначити, що наразі 70% українців живуть у містах, а до 2050 року відсоток складе понад вісімдесят.

«Продуктивність не є всім, але, в довгостроковій перспективі, вона стане майже всім. Здатність країни поліпшувати свої стандарти життя з часом залежить майже повністю від її здатності підвищувати рівень продуктивності на одного працівника».

Пол Кругман, професор-емерит економіки та міжнародних відносин в Принстонському університеті, лауреат Нобелівської премії в галузі економіки за 2008 рік.

Варто розуміти, що підвищення продуктивності праці в жодному разі не означає змушувати людей працювати важче або більше. Передусім, йдеться про усвідомлену працю з поєднанням ряду важливих факторів:

• Освіти + вмінь місцевих мешканців
• Інвестицій в фактори виробництва (в тому числі інфраструктуру, обладнання, транспорт)
• Застосування новітніх технологій, систем управління кадрами, забезпечення ефективної взаємодії між працівниками = мешканцями сіл, міст, регіонів.

photo.png

Графік співвідношення рівня розвитку економіку та глобального індексу інновацій з Digital Transformation Of Ukraine: VISION 2025

Інноваційна та технологічна складова – невід'ємна частинка смарт-сіті. Завдяки ним вдається покращити якість надання послуг, зменшувати обсяг спожитих ресурсів, робити ефективнішими міські процеси, піднімати на новий рівень комунікацію з мешканцями. Завдяки смарт-технологіям, які можна застосувати у всіх напрямках керування містом (зокрема у енергетиці, електронному самоврядуванні, суспільному житті, транспорті, охороні здоров'я населення), життя у місті можна зробити значно комфортнішим і ефективнішим.

Розумне місто – це певна модель, котра використовує ряд цифрових технологій для вирішення нагальних проблем міста задля його розвитку.

_.png

Сутність концепту Smart City

Оскільки саме економічна активність мешканців міста є основою повсякденного життя людей, то завдання забезпечити сталий розвиток та розвиток місцевої економіки є ключовим для місцевою влади.

Зважаючи на те, що влада кожної ОТГ утримує 60% ПДФО від зарплати тих працівників, чиї підприємства зареєстровані на її території, для неї це має бути великим стимулом для заохочення:

• Реєстрації підприємств на місці
• Підвищення рівня економічної активності
• утримувати (зберігати) компанії, створюючи сприятливі умови для того, щоб вони залишилися на території ОТГ;
• заохочувати нових учасників ринку, стимулюючи стартапи та сприяючи діяльності іноземних інвесторів;
• підтримувати зростання як нових, так і вже створених підприємств

Підприємницька активність в такому випадку зростатиме, що збільшуватиме кількість робочих місць, що генеруватиме збільшені надходження до місцевих бюджетів.

Завдяки підвищенню надходжень до бюджету, місцева влада зможе розвивати розумні технології у містах, що, в свою чергу, знову-таки підвищуватиме надходження до бюджету завдяки ефективнішому управлінню містом, підвищенню рівня комфорту життя, що стимулюватиме високооплачуваних працівників жити саме у цьому місці.

Яскраві приклади використання інноваційних підходів в управлінні містом у світі

У 2009 році в Амстердамі, Нідерланди розпочалося активне впровадження розумних технологій, зокрема це стосується економному вуличному смарт-освітлення, інтелектуальним парковкам і т.д. У Китаї у місті Карамай у 2012 році було встановлено екрани на автобусних зупинках, а у будинках для людей літнього віку влаштували кнопки , які давали сигнал швидкій допомозі та родичам при натисканні. У тому ж році у міста Барселона, Іспанія місцева влада створила інформаційну платформу Setilo та розмістила ряд сенсорів у місті. Це дозволяє відслідковувати температуру повітря, води, вологості повітря, наявності місць для паркування, завантаження доріг і так далі для будь-кого у місті.

У 2017 році у Копенгагені, Данія було оснащенно велосипеди датчиками, які сповіщають про рівень забруденння повідтря та завантаженість місцевих магістралей. В Нью-Йорку в цей час працював стартап під назвою BigBelly. Ця компанія виробляє розумні сміттєві контейнери, котрі заряджаються від сонячних батарей і сповіщають комунальні служби тоді, коли контейнер заповнений. Це дозволяє економити на пальному завдяки кращому плануванню маршрутів для збору сміття з подальшим вивезенням його на переробку.

Водночас одним з «найрозумніших міст» є місто-держава Сінгапур. З цікавих програм, котрі там діють, варто зазначити про програму під назвою «Пневматична система транспортування відходів». Вона застосовує вакуумні трубопроводи під землею для збору та переробки побутових відходів. Завдяки цьому у місті відсутній запах сміття, це сприяє підтримці чистого навколишнього середовища. Також є програма «Розумне освітлення», завдяки якій змінюється кількість освітлення в залежності від кількості людей та авто поруч з ліхтарем. Це зменшує та робить ефективнішим використання енергії. У масштабі міста – це надзвичайна економія.

______.jpg

Сад на даху будинку в Чикаго, США

У Чикаго, США була впроваджена ідея, котра дозволила на 5 – 15% підняти вартість нерухомості, котра знаходиться поруч з місцем реалізації цієї ідея. Її суть полягає в тому, щоб у будь-якому просторі, де є місце, вирощувати зелень. Наприклад, на дитячих майданчиках. Ось чому тепер багато будинків мають власні сади і повні зелені. Водночас, вартість аренди офісів поруч з такими місцями, теж значно виросла, що позитивно впливає на економічний розвиток міста.

А у Нью-Йорку, США по всьому місту знаходяться звукові сенсори (в тому числі на камерах спостереження), які спрямовують сигнал до поліції після звуку вистрілу.

Отож, інновації є драйвером економіки

Як на рівні країни, так і на рівні окремого населеного пункту, в якому новітні технології застосовуються. Це можуть бути як інновації у факторах виробництва (зокрема завдяки приватним інвестиціями у промисловість регіону), так і інноваційні підходи до управління містом, приклади яких описані вище.

Вдале поєднання інноваційних підходів у сфері управління містом забезпечують ефект взаємоприскорюваного розвитку інших сфер.

Перелік підготовано за матеріалами «Путівника розумного киянина».
Права на ілюстрації, відео та матеріали належать їхнім авторам.