«Чому такі бідні , бо дурні. Чому такі дурні, бо бідні» (с)

Напружує кожного ранку мозок, маю таку надію, голова уряду, думками: " а як же нам зробити позитивним платіжний баланс, як же нам підвищити експорт не сировини, а продукції з високою додатковою вартістю, чи з середньою, чи хоча б з якою". І ніяк, бідолашні, всім урядом не можуть придумати.

Дарую ідею, панове.

В Туреччині Стамбульська дитяча виставка відома давно і вона дуже потужня. Але все ж центр дитячої легкої промисловості- це Бурса. Ще 3 роки тому, коли я вперше потрапила до Бурси, в мене було дуже не приємне враження. Промислова зона, в яку майже неможливо потрапити, виставка на трійку з мінусом, логістика на такому ж рівні, продавців зі знанням англійської мало. Побувала я тоді і на Бурсі поставила крапку.

Напевно уряд Туреччини також кожного ранку ламав голову як привернути увагу до потужнього промислового регіону, але не дуже розпіареного. Тоді торгово-промислова палата Туреччини, почала таку акцію. Вони запрошували безкоштовно ( переліт і проживання) менеджерів із закупівель самих великих мереж з тих регіонів, які для них потенційно цікаві. Напевно провели якийсь аналіз, включили мозок, подумали, виключили мозок, і 3 роки тому запустили цю програму. Всього таких запрошених в цьому році — 340 чоловік. Давайте порахуємо, квиток на літак долларів 300, а може й менше з арабських країн, ну і проживання 2-3 дні. Не дуже великий гроші. Доречі, я до цієї групи товаришів, третій рік потрапити не можу. Бо вони акцент зробили дуже вірний- це великі мережі. Навіть якщо мережу не цікавить власний імпорт цього товару, то мережа знайде постачальника, який для них завезе саме цей товар.

Так ось результат цієї мега інтелектуальної і мега затратноі операції. В Бурсі з'явились багато гуртовень, хороша логістика, життя на вулицях з гуртовими магазинами бурлить до 10 години вечора. Людей дуже багато. Ціни нижчі ніж в Стамбулі, що логічно, бо до фабрик ближче. За 3 роки це стало інше місто.

І що, це неможливо провести у нас? Кожного року, 2 рази в рік в Києві проходить виставка дитячих товарів. Українській легкій промисловості є що показати, є що запропонувати, є чим здивувати, питання тільки в популяризації України, та української продукції. І не такі це великі кошти, панове, якщо виходити з того, який результат з цього можна отримати. Включаючи і збільшення експорту, і вирівнювання платіжного балансу, і приток валюти в країну , і забезпечення робочими місцями , і збільшення надходжень в бюджет.

Роздрукуйте хтось це Гройсману, чого він бідкається, дарую рецепт від головного болю безоплатно.

Средства у нас есть, у нас ума не хватает (с)