До однієї бородатої babushky прийшов сірий вовк з Міністерства юстиції США. Не суддя Вовк, а вовк страшний та зубастий, вовк американського правосуддя.

Якщо ви вчора вирішили лягти спати раніше, розповідаємо останні новини. Міністерство юстиції Сполучених Штатів висунуло звинувачення Ігорю Коломойському у розкраданні мільярдів доларів з ПриватБанку і відмивання їх в США, зокрема, через кіпрські офшори. Це цивільна справа civil forfeiture complaint про конфіскацію двох об'єктів нерухомості на суму 70 млн доларів, що розглядатиметься в окружному суді Південного округу Флориди. Будиночки Коломойського знаходяться в Луїсвіллі, Кентуккі (PNC Plaza) та Далласі, штат Техас (колишня CompuCom Headquarters). До речі, можете зайти в гугл і помилуватися на будівлі, які незабаром відберуть у Ігоря Валерійовича. Я так і зробила.

Мін'юст США зацікавило, як це співробітники Коломойського створюють мережу компаній з варіаціями назви Optima для відмивання вкрадених в України грошей. Справи Коломойського розслідує ФБР спільно з Департаментом кримінальних розслідувань Служби внутрішніх доходів та Митно-прикордонною службою. Ось це я розумію, злагодженість. Коли згадуєш, як Офіс генпрокурора зриває операцію НАБУ проти суддів ОАСК, на очі навертаються сльози вдячності американській правоохоронній системі.

Конфіскація двох офісних будівель — це тільки початок, адже цей бородатий ковбой окопався в Штатах капітально. Разом з партнерами Коломойський прикупив 465 000 кв.м комерційної нерухомості, і став найбільшим гравцем на ринку в Клівленді, Огайо, а також придбав готелі, феросплавні та металургійні заводи і навіть фабрику з виробництва мобільних телефонів. «Бабушка-бабушка, чому в тебе такі великі апетити на витрачання крадених грошей?». І тепер все це добро під прицілом американських слідчих.
Перелік компаній у різних штатах, який ми зібрали, буде в першому коментарі.

І найприємніше, що пальці феміди дедалі впевненіше стискають горло олігарха. Розслідування по ньому ще не завершене, нові кримінальні звинувачення попереду. Додайте до цього цивільний позов Привату в штаті Делавер на суму майже 800 млн доларів, та обшуки у вівторок в офісах Коломойського в Клівленді й Маямі в рамках кримінального провадження.

Якщо ви стежите за цими справами, то оціните, з яким завзяттям правоохоронні органи США саме зараз взялися за олігарха, і намагаються схопити його за бороду та за інші вразливіші місця. Це робиться публічно, відкрито, демонстративно. А Ігор Валерійович — не найпростіший пасажир, адже витрачає купу вкраденого в Україні бабла, щоб найняти адвокатів, хоча б тих, що представляли інтереси самого Трампа, знайти союзників в політичних колах і інвестує в компанії, які роблять правильні речі та відбілюють Коломойському репутацію.

Однак існує сила, якій не здатні протистояти ці любителі кредитів пов'язаним особам і собачих ротів. Це активні громадяни по обидва береги океану. Ми розпочали кампанію #make_kolomoyskyi_poor_again, щоб надати американським сенаторам і конгресменам розуміння ситуації навколо цього «поганого Санти» з України і переконати, що він — величезна проблема не лише для нас, а й для Сполучених Штатів. Листи, дзвінки, зустрічі, скайпи, повідомлення, бланки, гугл таблички, цифри, адреси, розслідування і двері, багато дверей, в які ми стукали і продовжуємо стукати. Дякуємо всім, хто організовував процеси, а також всім, хто дзвонив і відправляв листи своїм сенаторам! А також дякуємо тим, хто виходив на усі акції під судами тут, в Україні. Попереду ще більше роботи, але якщо все вдасться, це буде одна з найкращих новин за весь буремний 2020 рік. Ми такі лихі та вперті, бо вільні, бо силу нам дають тисячі прихильників, бо нам не платять олігархи — нашу роботу оплачуєте ви. І це силами кожної вашої гривні ми змогли зрушити цю справу з місця. Підтримай нас донатом і зроби бабці боляче, а людям добре — https://bit.ly/33x63od.

У бабушки, звісно, великі очі і вуха, та наші руки довші.
Соррі, babushka. Твої пиріжки спеклися.