Щодо необхідності своєчасної сплати та погашення заборгованості з єдиного внеску

Правобережний відділ організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що адміністрування єдиного соціального внеску регламентується Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», яким визначено, що платники єдиного внеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок. Відповідно до чинного законодавства ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника одночасно зобов'язань зі сплати ЄСВ, зобов'язань по сплаті податків та інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами — сплата єдиного внеску виконуються в першу чергу і має пріоритет перед усіма іншими, крім зобов'язань з виплати заробітної плати.

Відповідно до норм діючого законодавства, при наявності у платника заборгованості на кінець календарного місяця понад 10 гривень, боржнику надсилається вимога про сплату боргу (недоїмки), яка є виконавчим документом.

Якщо вказаний у вимозі борг з єдиного внеску протягом 10-денного терміну платником не сплачується , а також боржник не повідомив ДПС про її оскарження, то вимога надсилається до органу державної виконавчої служби для вжиття заходів стягнення за рахунок коштів у банківських установах та рухомого або нерухомого майна боржника.

Заходами примусового виконання рішень про стягнення заборгованості є: — звернення стягнення на майно боржника (у тому числі на грошові кошти);

— звернення стягнення на заробітну плату (заробіток), інші доходи, пенсію, стипендію боржника.

Своєчасна сплата ЄСВ – це не лише обов'язок перед державою, але й захищені соціальні гарантії для кожного.