5cdc06e052961.jpg

5cdc06a87bf01.jpg

5cdc06bf6f283.jpg

Місто, в якому ще нещодавно на День Перемоги лилася кров, навчився святкувати 9 травня без жертв. І це — незважаючи на політичні бренди і символіки, побічно, але проявлені на масових заходах.

Місто, яке відчуває свою близькість до війни, схоже, зуміло знайти мирний вихід з соціальних конфліктів. Ще два роки тому святкування Дня перемоги в Дніпрі завершувалося бійками. У 2017-му 15 осіб було затримано, 14 — травмовані. У минулому році в місті все ще витала тривожність, а громадський порядок в цей день охороняли сили не тільки поліції (в т. ч. з інших регіонів), але і Національної гвардії України. У 2019-му, незважаючи на невеликий ексцес з фарбою в оппоблоковскій колоні (їх традиційний марш-аналог Безсмертного полку піддався найбільшій критиці), основне святкування 9 травня минуло без пригод і провокацій. Воно пройшло у форматі міського свята під назвою «Дякуємо за життя», але організовано було місцевою парторганізацією «Оппозіційна платформа — За життя» та її главою в Дніпрі Геннадієм Гуфманом.

По суті, це масовий захід, який тривав 9 годин нон-стоп, продемонстрував всій країні, як політичний захід, організований однією з політичних сил України став найяскравішим, масовим і, що важливо — мирним! — загальноміським святом.

«Цей захід ми організовуємо вже другий рік для того, щоб показати наше ставлення до тієї Перемоги. Ні погана погода сьогодні на вулиці, ні політична негода в країні не змусять нас забути про це свято і про ціну, сплаченої за Перемогу „, — зазначив ініціатор заходу Геннадій Гуфмана.

Як зазначили місцеві ЗМІ, атмосфера свята була спокійною, без тривожності і напруженості, а відзначати 9 Травня прийшли і літні, і молоді. Програма свята «Дякуємо за життя!» Була передбачена для будь-якого віку та соціальних груп. Це і виступ легендарного ВІА «Пісняри», і виконання наймасовішого «Вальсу Життя», і просвітницька місія. Для молоді виступав екс-соліст групи AVIATOR Ігор Воєвуцький, а для дніпрян вікової категорії «кому за 30» виконав свої пісні Гарік Кричевський.

«Ми запросили артистів і зірок, для яких цей день також важливий, як і для нас. Це саме те свято, на якому ми хочемо поділитися тим, що відчуваємо: гордістю за ту перемогу, яку здобув наш народ „, — пояснив вибір артистів для програми Дня Перемоги Геннадій Гуфмана.

До речі, «Пісняри» вибрали Дніпро з 5-ти інших пропозицій на цей день, розповів директор ансамблю Ігор Свіччине.

Традиційно, символом свята «Дякуємо за життя» стало масове виконання «Вальсу Життя» під відкритим небом, що знайшло відгук у людей різного віку і поколінь — організатори підрахували, що у флешмобі взяли участь близько 200 пар.

«Емоції під час танцю не передати словами. Це настрій об'єднує свята. Вийшло неймовірно. Так кажуть люди, які прийшли сюди, щоб станцювати „Вальс Життя“, танець пам'яті „, — поділився враженнями сам організатор свята Геннадій Гуфмана, який, до слова, танцював разом з усіма.

Перед виконанням знаменитої пісні «Темная ночь», Заслужений артист України Гарік Кричевський поділився спогадом: «Мої мама і тато повернулися з цієї жахливої війни. І є одна пісня, яку я заспіваю разом з вами. Цю пісню співала мені мама як колискову, а мамі — її мама, і ви її теж напевно чули. Заради того, щоб виконати цю пісню, я навіть електрогітару в руки візьму ».

«З Днем Перемоги, друзі мої! Бажаю, щоб ми збиралися тільки по доброму приводу і співали тільки душевні пісні. За мир, за Дніпро, будьте щасливі! „, — таким словами Гарика Кричевського завершилося в Дніпрі святкування Дня Перемоги.