Згадав тут ініціативу міністра Авакова про презумпцію правоти поліцейського.

З огляду на історії за останній хоча б тиждень це виглядає мов знущання. Поліція може не пускати на засідання депутатів міської ради, як це було в Харкові. Поліція може бити і пакувати людей, а потім їх під тиском відпускати, як це було вчора у Кропівницькому. В той же час, поліція нічого не може вдіяти з безладом під час футбольного матчу в Києві в присутності самого міністра.

Що це? Неконтрольованість? Розбалансованість? А може це старе і добре ручне управління? При якому своїм усе, іншим закон? Може саме так покриваються різні розборки, вирішуються політичні питання, саме так захишають рейдерів або вбивають незручних при спробі втечі. І все це руками поліції. У кращих традиціях часів ще Кучми, коли поліція була міліцією.

Перше захоплення патрульною поліцією пройшло. Так, не без питань, але в цій частині реформа відбулася.

Але чи може (і головне — чи хоче) пан міністр насправді реформувати поліцію? А може пану міністру зручніше керувати ось так, в ручному режимі, маючи на короткому ланцюгу вірних виконавців? Тоді ж можна і «дєла дєлать». Якщо б ще й презумпцію правоти ввели — поліцейська держава стала би реальністю. Ну просто мрія голови МВС.

Впевнений, що більшість високопосадовців заздрять своїм російським колегам з їхньою безмежною владою і покірним народом. Їхнім можливостям пакувати в автозаки людей без розбору, вводити нові податі типу «Платону». Наші можновладці добрі учні, більше того, вони в переважній більшості вийшли з одного кореня з російськими колегами — з СРСР, з комсомолу, шкіл КДБ, з буремних 90-х.

Але в українців після Майдану ще залишилися залишки сміливості аби чинити опір протиправним діям силовиків (і не тільки). І це сильно заважає дільцям від влади, вчорашнім колаборантам на мерських кріслах, безпринципним нуворішам, підкупним суддям.

З Днем Конституції. На жаль, не працюючої.