Людина якій я безмежно довіряю написала: «Був вчора біля ВР. Помітив такий цікавий факт. Окрім шатуна та бабульок за гроші, яких нам впарює наша преса цілими днями, там же реально були люди, які протестували по ділу. Особисто я, ходив туди підтримати хлопців з Авто Євро Сили. Вони намагаються добитися легалізації вживаних авто з Європи. Також, там проходила акція ні поліцейський державі, яку я теж підтримую. І що, сьогодні пів дня дивився новини на різних каналах. Хоча б один про них згадав.

Всі показують бабусь та дідусів, і мусолять за скільки ж їх найняла партія регіонів. Товариші журналісти, мені дуже цікаво. Ви спеціально не помічаєте? В країні ще залишилися люди які борються за свої права. Їм теж потрібна ваша допомога. Припиніть піарити опо блок. Повірте вони того не потребують. Я все розумію. Канали приватні, і багато тем про які реально треба говорити, просто не вигідні вашим роботодавцям. Ну але ж хоч трішки. Вже дістало по направленості новинних матеріалів, розуміти який олігарх, якого не любить.


Я особисто нікого не закликав виходити і розхитувати (розШАТУНювати ситуацію) чи навпаки — виходити на протести. Закликав тільки — думати. Відділяти мух від котлет.

Те, що розкачка ситуації в Україні завжди на користь Кремля — очевидно. Але так само очевидно, що ситуація в Україні, нажаль, надскладна і дійсно хитка. Настрої в людей, судячи не тільки з фейсбука, а й з реального життя — дуже песимістичні. Ті люди, що простіше, мають аргументи типу «Поверніть долар по 8», ті ж що порозумніше, задають цілу низку питань: про наявність і темпи реформ, про судову систему і безкарність людей з владних структур, про обгрунтованість тарифів, про те, що волонтерам на фронті знову додалося роботи, не дивлячись на заяви МО та волонтерські десанти. Або ось — про можливість легально їздити на нерозмитнених авто і таким чином зекономити багато сімейних грошей.

Тож, грунт для протесних настроїв дійсно є. Інша річ, що розуміння того, що розхитування ситуації аж ніяк не піде на користь Україні стримує багатьох людей від участі у акціях протесту. Втім, влада неправа в тому, що все списує виключно на «Шатун». Це маніпулятивно. Так само маніпулятивно діє преса, показуючи тільки проплачених професійних мітингарів.

Найстрашніше, що дехто дозволяє собі на цьому фоні висловлюватись в дусі, мовляв, підете щось штурмувати — я особисто буду в вас стріляти. І каже це не представник влади, навіть не військовий, а дуже відомий волонтер. Той волонтер, який навіть писав, що хоче громадянської війни, щоби перебити всю «вату». Божевілля якесь.

Цей листопад виявився напрочуд гарячим. Мабуть супермісяць всеж таки діє і кожної години десь можна почути срач. Активне суспільство в Україні, мов хворий на хворобу Альцгеймера, розбіглося і не може зупинитись. Ми стали емоційно лабільними, з непрогнозованими спалахами агресії або ейфорії.

Люди! Схаменіться! Астанавітесь! Відпочиньте від Фейсбука. Відпочиньте від новин. І це мине.

Тільки залишайтесь людьми. Тільки не втрачайте розум.

-------------

Хочете допомогти дітям в зоні АТО та військовим? Звертайтесь до мого друга Олега Піротехніка. Перевірена людина, з якою ми часто їздемо разом. Олег їздить в АТО регулярно, мінімум двічі на тиждень, в різні міста.

4149 4978 5466 2642 Абрамычев Олег, Приват банк

Разом до перемоги!