Мабуть, симптоматично, що РНБО тепер санкції запроваджує не лише щодо діячів «руського міра» чи тих, хто фінансує тероризм (хоча не бачу різниці).

Секретар РНБОУ Данилов у своєму виступі не дав відповіді про мотиви, за якими були застосовані санкцій до 19 компанії, які користуються надрами України. Але причини були озвучені Президентом Зеленським. Санкції були впроваджені виходячи з інформації правоохоронців що вони отримали ліцензії за заниженими цінами. Тобто — не загрози руського міра, не доведена вина у суді, а — інформація правоохоронців щоло імовірності праопорушень стала причиною санкцій. І зараз не питання в тому, чи діцснотці компанії — злочинні угруповання. Питання в тому, що РНБО перебирає на себе функції однієї з гілок влади — судової — не лише для зовнішніх загроз, але й для виріщення внутрішніх питань. Процедуру — як базис демократичного режиму — усувається на користь швидких рішень — як базис диктатур.

Але людям подобатиметься. І їм заходитиме доти, доки їх самих не почнуть визнавати «ворогами народу» (і то не факт — дехто і перед власним розстрілом вважатиме це помилкою).

І влада своїми руками гратиме на боці того ж руського міра, демонструючи світові країну, де всім начхати на закон.

Але нас цікавить інше. Обіцянки і покарання. Хліба і видовища. А їх у рішенні РНБО є. Це а) баблоси дітям від користуванн надр — в уявній перспективі; б) ще раз полупцювати Януковича (на нього можна валити все, як 10 років тому на Лазаренка).