Доки будуть розбиратись наскільки юридично грамотно закрили проросійські канали, давайте подумаємо, а що може бути далі. Що взагалі це дасть?

Перший варіант — судове оскарження рішення Радбезу і вихід проросійської ОПЗЖ переможцем у боротьбі з «зеохунтою». Ну як переможцем — ОПЗЖ остаточно перетворюється на центр тяжіння силу для біло-блакитного (не обов'язково проросійського) електорату та, частково, болота, якому «все рівно», але бажає сильної руки. Українці люблять голосувати за потужні сили. Але Зеленського не позбавляють електорату, а пересувають праворуч. Завдяки грі у сильну руку він зберігає частину патріотичного електорату та спробує зробити наступ на тих, хто принципово не буде голосувати за ЄС, підбирає голоси Голосу та всіляких Силічестей.

Самі ж канали стають жорсткішими і ще більше несуть проросійську хрєнь.

Другий варіант — санкції спрацьовують і ОПЗЖ починає втрачати підтримку. Бо суди в нас купуються в обидві сторони. Зараз говорять, що це призведе до цементації голосів ОПЗЖ. Ну в короткостроковій перспективі — так. І навіть радикалізації (ефект загнаного щура). Але телеканали для ОПЗЖ базовий ресурс (такий вже їхній електорат). Тому в середньостроковій перспективі електорат починає розтікатись. І так — вата як електорат ніде не дінеться.

Імовірно прохідними ставатимуть всілякі там шаріївці. І не зовсім зрозуміло чи витримає сама ОПЗЖ такий удар. Не будемо забувати, що там не лише Медведчук. Там ще є група Льовочкіна-Бойко, яка від санкцій найбільше виграє. Її канали не блокуються. Тобто, різні можливості посилять і внутрішні розбіжності між групами. І партія просто розколеться.

Але в той же час розгорнеться боротьба за вату. І в цій боротьбі ми можемо почути неочікувані і навіть проросійські сигнали від наших популістів.

Питання в тому, що санкції не викорінюють вату. Вони обмежуть ресурс для її зростання. Але ніхто ж не буде займатись перевихованням тих, хто вже є. Не будуть же створені канали, які за формою будуть ватні, а за змістом патріотичні? Еге ж? Люди потягнуться до того, що є. А мадіагрупа Козака не єдина проросійська в Україні.