За два дні до виборів СБУ заявило про затримання тітушок, які нібито мають відношення до одного з нардепів, який є співкерівником парламентської партії. Джерела відразу заявили, що це — ОПЗЖ і Медведчук.

Запит на посадку Медведчука існував в українському суспільстві дуже давно. І стихав лише тоді, коли з політичної карти зникав сам Медведчук. Але жодна влада поки що серйозно цим питанням не зайнялась. Може боялись, що після суду самі можуть зайняти місце найдемонізованішого політика? А тут ще запит на посадку лідера ОПЗЖ посилився нещодавнім скандалом із книгою про Стуса.

Проблема у тому, що такі затримання (а точніше — так подана інформація, бо затримань самого кума Путіна і ще котрогось з депутатів, який, за заявами СБУ, контролював розподіл фінансів для тітушок — не було) — не показник ефективності. Бо все що відбувається перед виборами, виходить лише з однієї логіки — вибори.

Тому ця новина має два ефекти:

Перший і логічний. Гра в «сильну руку» та спроба залучити до голосування за владу частину антимедведчуківського електорату. З тих, хто досі не визначився. Читай — збільшення підтримки «Слуги народу».

Другий ефект — мобілізація електорату ОПЗЖ. Тепер вони точно прийдуть і на зло проголосують. І частина з тих, хто міг проголосувати за слабші проросійські партії, підуть голосувати за того, кого «переслідує злочинна київська влада», — за ОПЗЖ.

І, звичайно, я б не плутав би повідомлення від правоохоронців для преси з рішенням суду. Нікого ще не посадили. І, як показує досвід, доки не відбудеться реформи судової системи, не посадять. Життя після виборів різко відрізняється від передвиборчого...