Президент України представив друге питання – чи готові ми підтримати вільну економічну зону на Донбасі. Питання для опитування надто складне. Складне, бо навіть спеціалісти не розуміють його сутності. Бо надто воно загальне. А диявол, як відомо, криється в деталях.

Що не зрозуміло:

А. Змістовно. Що ця вільна економічна зона на Донбасі передбачатиме, — наприклад, у політичному плані? Хто здійснюватиме управління зоною? Тобто, чи не є це завуальованим особливим статусом Донбасу, проти якого виступає більшість Українців. І який після голосування можна закріпити в Конституції України як «особливий статус Донбасу — вільна економічна зона»

Б. Територіально. Можливо, хто не знає, але Донбас – це Донецький вугільний басейн. Тому — східна частина Дніпропетровської області — це також Донбас. Тобто, є аж чотири варіанти на які ця зона буде розповсюджуватись: ОРДЛО, Донецька і Луганська області повністю, Донецька і Луганська області у географічних межах Донбасу (без донецького Приазов'я та луганської Слобожанщини) і географічно Донбас у цілому (із Західним Донбасом у Дніпропетровській області).

Тому без змістової і територіальної конкретики питання ні про що.

Які прогнози щодо голосування по цьому питанню? Якщо б це було вільне і контрольоване на коректність волевиявлення, то я б спрогнозував би, що більшість сказала б «ні». Тому що українці не усвідомлюють для чого це. А пропаганда (у тому числі й частково наша — українська) – робить з людей, що живуть на Донбасі ворогів.

Але враховуючи, що ніхто контролювати опитування не буде, то відповідь не буде залежати від того, що думають українців. А від того, які плани в Офісу Президента на Донбас:

- або продовження гри по російському сценарію прочитання мінських угод і внесення змін до Конституції України щодо особливого статусу, ґрунтуючи свої дії на «народному волевиявленні»;

- або заморожування — враховуючи страх перед «агресивною меншістю» та розуміння, що Росія не збирається йти на поступки і будь-який прогрес по Донбасу зараз буде супроводжуватись здачею національних інтересів.

Тому, Офісе Президента, — гарна спроба, але для мене ви і далі будете нести відповідальність за те, що відбуваються у переговорному процесі. Не залежно від відповіді, яку ви ж самі і намалюєте на друге питання.