Схоже, ми живемо в країні, де слово теракт стає буденним.

Цього разу нам підготували «подарунок» до 1 вересня. Теракт на Житомирщині.

Під час руху потяга з пальним підірвано залізничну колію. СБУ розслідує подію як теракт.

1. Ефект доміно від попередніх терактів помножений на очікування виборчих заворушень. Так чи інакше — можливі дії одинаків неадекватів, яких надихнули попередні події.

2. Головний бенефіціарій терористичних атак з 2014 року — Російська Федерація. Мета — а) загострити стосунки з Білоруссю (потяг їхав звідти). Лукашенко, який постійно бігає з автоматом, однозначно використав (використає?) би цей привід для нагнітання зовнішніх загроз. Власне тут більше білоруський кейс РФ, ніж український

б) штучно диверсифікувати загрози для України — по-перше перетворивши її на країну, де ризиковано вести бізнес; по-друге, ускладнивши постачання пального (потяг віз пальне з Білорусі), чим загострити економічну кризу; по-третє, перетворити Білорусь на потенційного ворога (не Донбас, але щось на кшталт Тузли); четверте — тиск з метою прискорення реалізації «мінську»

3. Теорія змови — боротьба СБУ за першість у протидії безпековим загрозам. Цей кейс точно будуть розкручувати з огляду на те, що теракт не був успішним. Але це було б тупо з огляду на ризики для країни, перелічені в п. 2. І те, що однозначно ця диверсія під час виборчої кампанії буде грати проти «Слуги народу», яка намагається йти під гаслами миротворення.

Так чи інакше ми вступає у фазу, коли вибори в Україні почались, а у Білорусі — не закінчились. І між крапельками загроз свої проміжні вибори планує через два тижні провести Росія. А їй потрібен зовнішній порядок денний і приклади нестабільності для того, щоб продовжувати робити овець з російського виборця.