Я всіма руками за ЗНО, але вважаю, що в окремих випадках ми маємо робити виключення. І сьогоднішня ініціатива про вступ студентів з окупованих територій без здачі зовнішнього вважаю виправданим.

Перше — студенти з ОРДЛО та Криму повинні навчатись разом з іншими і в одних і тих же ВНЗ, які студенти з вільних територій. Ніяких «особливих і виокремлених для них вишів»
В іншому випадку — коли їм виділяються окремі навчальні заклади — ми створюємо гетто, мобілізуємо їх навколо собі подібних та гальмуємо будь-які спроби реукраїнізувати та ресоціалізувати в українську спільноту наших громадян з того боку. Фактично, в цьому випадку втрачається весь сенс залучення студентів з окупованих територій. Бо навчання — це не лише пижування студентів знанням. Це і внутрішньогрупове спілкування і неформальні зв'язки, які будуть визначати їхнє доросле життя і після закінчення навчання.

Друге — навчальна програма в окупації відрізняється — особливо з базових предметів ЗНО — української мови та історії України. Тому логічним є рішення, що вони не здають ЗНО, бо не перебувають у тих же умовах, що і решта студентів. Більше того, в минулі роки спостерігались неодноразові спроби блокувати КПВВ з боку російських проксі саме під час проходження сесій ЗНО. Цього року таке можливо не лише з боку НЗФ, але і з нашого боку — не через прагнення не допустити студентів з ОРДЛО чи з Криму — а через непрогнозованість епідемії коронавірусу — особливо на неконтрольованих Україною територіях.

Третє і найголовніше. Ми ведемо інформаційну війну з Російською Федерацією. Так ось я хочу нагадати, що ця війна має йти не лише на території, що контролює Україна. А й за «уми» тих, хто проживає на окупованих РФ територіях. І будь-які дискусії плану недопустимо збільшення студентів з ОРДЛО чи особливий порядок їх вступу — це гра на одні ворота. Гра за утримання свого електорату, а не за уми жителів окупованих територій.

І останнє — для того, щоб зняти негатив від цієї історії зовсім. Особливо — для батьків дітей, які будуть поступати на загальних засадах — необхідно чітко розділити дві категорії «пільговиків» і «бюджетників» і проводити фінансування цих категорій за окремими статтями. Щоб а) було чітке розуміння, що від зростання кількості пільгових місць не буде зменшення кількості бюджетних і б) не було й думки, що хтось з пільговиків забрав у чиєїсь «надрозумної» дитини бюджетне місце.

Дискусія з цього питання перетворилась у прямому сенсі в звинувачення у сепаратизмі та проросійськості студентів з окупованих територій. Але — не треба робити ворога з того, кого і так нав'язує нам як ворога (і паралельно і як сторону сторону перемовин) Російська Федерація — з жителів окупованих територій. Ми ведемо війну з РФ, а не з власним народом. І війна ця — точно не громадянська.