А можна карантин, раз ви його так хочете, виключно для уразливих категорій?

Я розумію, що тотально — простіше. Але це не означає, що тотально — кращий вихід.

Бо якщо тотально всіх примусити самоізолюватись, як зараз, то уразливими категоріями ми станемо всі. І найбільша жертва — це середній клас. Ті, хто не отримує субсидій від держави і не просить соціальної допомоги. Ті, хто платять податки. І тим, кому навіть не планують надавати допомогу під час самоізоляції.

І давайте дивитись правді в очі — ми перехворіємо всі. Мета карантину — розтягнути епідемію в часі, щоб з тяжкими випадками могли справились лікарні. А не зупинити захворювання. Чи ви дійсно думаєте, що самоізоляція зможе зупинити вірус? Загальмувати — так, але не зупинити. Ми ж не зможемо все життя просидіти вдома. І хтось все рівно буде носієм вірусу навіть 24 квітня, і 24 травня, і 24 червня. А навіть один неврахований носій — це нова хвиля епідемії через місяць. А хто сказав, що всіх урахують, особливо, коли у 80% маловідчутні симптоми, а всі тести пішли на наших можновладців?

А ось щеплень від COVID-19 не буде точно до осені. А можливо навіть до 2021 року.

Ми не Західна Європа — українці фінансово не можуть собі дозволити так довго сидіти без роботи. У нас немає такого запасу міцності. Для багатьох дожити до 24 квітня без заплати — виглядає як подвиг. Так, можна залякувати штрафами роботодавців, які звільняють людей. А як з тими, кого відправили «за власною волею» на свій рахунок? А як щодо того, що в самих роботодавців немає чим платити людям?

Ми не Китай, де люди звикли до чіткої ієрархії. І звикли виконувати вказівки держави. Українці просто не будуть виконувати вимоги влади, якщо жити в цих вимогах буде нестерпно.

То може треба шукати свій шлях? Відходити від тотального характеру карантину? І намагатись врятувати країну не лише від коронавірусу, а й від тотальних злиднів? Чи будемо плодити злочинність? Голод? І підвищену смертність від усіх захворювань, бо ніхто не буде планово лікувати щось крім коронавірусу (в останньому випадку теж сумнівно).

Англійцям можна легко запроваджувати термін covidiot — ті хто ігнорує заходи для боротьби з COVID-19. Але для них український рівень проблем — не пережити карантин, а вижити під час карантину — наступить дуже не скоро.

І останнє. Українці не будуть терпіти. Якщо влада не зрозуміє, в яких умовах доводиться жити більшості громадян, — то в Україні це буде проблема влади, а не громадян. А точніше — це вже буде нова влада.