Чи покращить реєстрація СІМ-карт розкриття злочинів?

У середині 2000 років у мене була думка – а про що тепер зніматимуть трилери, бо основний напряг у них – відсутність зв'язку. Головний герой в останній момент не знає, що змінились обставини. Або жертви не можуть вчасно викликати допомогу поліції. А тепер же з'явились мобільні телефони. Всьо. Інтрига закінчилась. Але ні. Придумали інші сюжети. Та у частині фільмів все ж інтрига зав'язана на тому, що пропадає зв'язок. Те ж саме буде і з контролем над СІМками. Здається, всьо. Тотальний контроль усіх розмов. Але ні — є IP-телефонія, є купа неприв'язаних до номеру телефону месенджерів. Є в кінці-кінців електронна пошта, якою сьогодні, наприклад, надходить більше повідомлень про псевдомінування.

Але звичайно, частину порушників буде затримано швидше. Ну таких – недалеких любителів, не професіоналів. Людей, які знають, що перебувають під ковпаком, але все-рівно порушують закон. Ну є такі. Подивіться на депутатів, які часто світять то анально-політичну, то сексуально-імунітетну переписку. А самі мабуть не один раз ржали над попередниками, які раніше «палились» у парламенті.

Тому однозначного ставлення до самого факту реєстрації сімок не може бути. Це полегшить роботу правоохоронців з виявлення «недалеких» правопорушників. Але – з іншого боку – це наступ на приватність. На свободу.

Тут, звичайно, мала бути теза про те, що контроль над сімками суперечить лібертаріанству як проголошеній ідеології партії влади. Та боюсь, що не те що ідеології, а якоїсь об'єднуючої ідеї в неї немає взагалі. Хіба що популізм.

Тому я краще пофілософствую. Про популізм. Для анархізуючого українця свобода – це цінність в її крайньому значенні. Не усвідомлення необхідності. А свобода тотальна. Сусіда хай контролюють, але не мене. Тому – я звичайно б написав про те, що доки в нас недієва судова система, ніякого контролю над сімками бути не може. Але – ні. Українець не сприймає тотального контролю в принципі. Чи при дієвій судовій системі, чи без неї.

Контроль над сімками – крок занадто непопулярний для влади, яка переймається своїм рейтингом. І якщо зареєстрована сімка – це частина держави у смартфоні, – то давайте так як і з комуналкою – хто хоче плате через Інтернет, а хто отримує задоволення від спілкування з людьми – стоїть собі в чергах у банку. Залиште людям вибір, або – вони виб'ють його самі.

Ну і ніхто не скасовував «схєми». Наприклад, дядя Вася – офіційний власник 2 мільйонів телефонних карток. Практично, новий оператор.

Що я можу додати в кінці як «мораль»? Може, для того щоб зрозуміти українця, треба мислити як українець.