СБУ затримало російський танкер "NEYMA", який 25 листопада 2019 року блокував українські військові кораблі в Керченській протоці.

Чесно кажучи, якщо слідкувати за реакцією окремих представників російської влади на затримання, то складно назвати це продуманою акцією чи якоюсь провокацією. Спочатку були заяви, що це негативно відобразиться мирному переговорному процесі. Пізніше пішли спроби виправдати нашу владу (!) – мовляв СБУ втягує Зеленського у свою гру. І вже на останок відповідальність поклали на самого Президента – він сам давав вказівку. Від Путіна не пролунало ні слова, але його «говоряща голова» Песков сказав лише, що вони з'ясовують обставини.
Щодо юридичного обгрунтування, — немає ніяких претензій. Це затримання знаряддя міжнародного злочину. І як би там Росія не заявляла про порушення морського права, але на секундочку: а хто не виконує рішення Міжнародного трибуналу з морського права і не відпускає українських моряків. Ігнорування суду – пряме порушення міжнародного права.
Що це означає це захоплення? Зараз сказати складно. З одного боку — це не перший російський корабель, який ми затримали. В березні 2018 року було риболовецьке судно «Норд» з Керчі. Правда, його не вдалось продати, але – Росії його точно не повернули. Але невдовзі ми отримали загострення «холодної війни» в Азовському морі. Кремль перекинув туди частину каспійської флотилії, і практично весь 2018 рік залякував судна, що йшли в українські порти Азовського моря. До речі, затримання росіянами трьох українських військових суден, які перебазовувались з Чорного в Азовське море, стало найгарячішою точкою того протистояння.
З іншого боку, це може стати штучним калькуванням ситуації, що відбувається у липні в конфлікті між Великою Британією та Іраном. 4 липня 2019 року британська морська піхота затримала іранський танкер, що віз нафту у підсанкційну Сирію. У відповідь 10 липня відбулась невдала спроба захоплення британського судна, а 19 липня — Іран таки затримав британський танкер. Причина — нібито за ігнорування сигналу SOS від риболовецького судна. Зараз сторони закидають одна одну дипломатичними нотами.
Якщо це – калькування тієї ситуації, то невдовзі ми отримаємо і затримання українського судна за такими ж як у Ірану надуманими причинами. Тоді можна говорити про російську провокацію. В Кремлі взагалі полюбляють проводити якісь зрозумілі лише їм паралелі про «совпадєніє» та розхитувати міжнародне право.
Власне, не залежно від того, що стало справжньою причиною затримання російського судна в Ізмаїлі, видається, що українська нова влада повинна мати і пункт 2 в плані дій. Бо навіть якщо це не провокація Росії, Кремль не залишить цього без наслідків.
Кремль як ніхто інший зацікавлений у тому, щоб збити рейтинг Зеленського. Особливо, після того, як партія Президента України отримала більшість. В очах Москви більшість – це синонім узурпації влади. А узурпація для них – синонім сильної країни. Путіну не треба сильна Україна. Ні порошенківська, ні зеленськівська. Тому вони скористаються всім чим можна, щоб цього не відбулось.