Історики часто кажуть, що древні люди були куди примітивніші за сучасних, і що саме еволюціонування людини в процесі розвитку людства, допомогло їй стати на вищий щабель розумового розвитку. Вся ця сентенція в принципі, не вартує і ломаного гроша, як і багато інших забавних сентенцій академічних вчених. З багатьох міркувань.


Але ми не зовсім про це.

Коронавірус все впевненіше крокує нашою країною. Це вже навіть помітно по скромним офіційним показникам. І є чітке розуміння того, що в часі насування піку епідемії, всі норми по обмеженню пересування і перебування, є напевно єдино правильними.


І ніби інстинкт самозбереження мав б говорити про те, що давайте сціпимо зубки і перетерпимо свої екстравертні хотілки. Але…

… у нас існує величезний пласт «свідомих» громадян, які «єдино правильно аналізують інформацію» і для яких цей вірус і не вірус, фігня, світова змова з метою захоплення ринків, ресурсів… Ну і там нескінчено різного фантастичної абракадабри.

В якийсь інший час все це викликало б усмішку і хороший настрій, як свого часу страшилки антипрививників. Але саме сьогодні, якось вже не смішно з людського ідіотизму, помноженого на хаотичні несистемні урядові дії.


Нещодавно, Оксфордський університет математично змоделював, що на сьогоднішній день, у нас мало б бути десь від 27 до 40 тисяч активних випадків захворювання. Офіційна статистика цього не показує. Але…
Але обєми тестування у нас найнижчі у світі.
Але ті що хворіють не у важкій формі дома, не входять у статистику. Їх лише моніторять сімейні лікарі.
Тобто держава ймовірно знає реальну картину але пробує це не афішувати.


А тепер уявіть собі на секундочку, що математики з Оксфорду не помилились. Уявіть скільки може буте до Паски...

Цей неафішований пузир буде надуватись як повітряна куля, щоб в один прекрасний момент лопнути і накрити нас усіх шокуючою інформацією. На що надіється влада? Пропетляти?


З огляду на це, логічним є схвильовані заклики органів місцевої влади до людей, з просьбою максимально ізолюватись на найближчі дні. Віє від них якомось навіть відчаєм.



Бо по всім підрахункам, пік епідемії у нас має початись десь за тиждень-другий.

А у нас на носі вербна неділя, сонячні вихідні і непереборне бажання галичан йти дихати свіжим повітрям. Я б на місці Козицького (голова Лльвівської ОДА) ще б не таке розказував, щоб заставити тих «безсмертних» залишитись дома.


Два слово про «безсмертних адептів заперечення загрози вірусу». Немає ніякого резону переконувати цих людей у будь-чому. У них все давно заточено на заперечення здорового глузду, логіки та інстинкту самозбереження. Зрештою це їх проблема.

Важливо, щоб ті, в кого ще залишилось відчуття адекватного сприйняття дійсності, зрозуміли і усвідомили:

- що загроза існує. Це не міф. Вона звісно не є катастрофічною, але якщо нехтувати безпекою, наслідки можуть бути дуже неприємними;
- що вірус до кінця не вивчений. Тобто не можна бути впевненим що він не може переноситись та передаватись іншими шляхами ніж повітряно-капельним. Що тварини не можуть бути носіями. Що він впливає лише на легені. Бо вже є і інша інформація;
- що заклики дотримуватись карантину і сидіти дома не є хотілками влади і тим більше не є прагненням узурпації влади. А є способом зменшити поширення вірусу;
- що вербну неділю і паску можна відсвяткувати не виходячи з дому. Всім хто буде стверджувати протилежне, раджу згадати одного московського попа у Лаврі, який розказував, що вірус не може прийти у церкву. І що ми бачимо — Лавра епіцентр захворювань. Вірус він такий, йому немає значення, що перед ним;
- що наявність вихідних – це не причина ризикувати своїми близькими та рідними і вивалюватись на паркові гуляння та пікнічки.


І найголовніше. Ігноруйте заклики «безсмертних адептів» про порушення карантину. Бо як не дай бог станеться непоправне — з них відповідальності як з гуся вода. Вони хайпанули, псевдоінтелектуально виділились і пішли хвилюватись про свою безпеку.


Пам'ятаємо, що ігнорування небезпеки вірусу «іспанки» у 1918-1919 році, на початку епідемії носило повальний характер. На рівні урядів країн, на іспанку взагалі не звертали увагу. А потім як іспанка почала косити людей мільйонами – забили в паніку. Але вже було пізно. Медичні системи сипались, не витримуючи навантажень, лікарів і медикаментів катастрофічно бракувало. Хворі помирали просто в коридорах лікарень і на вулицях.


Згадайте як вам розказували:

- «бацька Лукашенко молодець, не піддався введенню непотрібних протиепідеміологічних заходів». Що там зараз бацька?
- «Трамп молодець, не вважає це великою загрозою і буде знімати карантинні заходи». Гляньте на ситуацію в штатах;
- «в Японії вірусу немає, бо там руки миють часто». Що там в Японії?
- «якийсь лікар з Італії написав». Зауважу не вірусолог і не мікробіолог. Написав таке, що навіть я, не спеціаліст вийшов в осад від тупості написаного;
- «а от там якась медсестра»..... Без коментарів.


І хотілось б порадити всім отим «адептам антивірусним». Якщо ви вже такі безсмертні і вельмимудні — то зробіть добре діло. Запишіться волонтерами допомагати нашим лікарям в інфекційних лікарніх. Вам ж нічого не буде. Це ж звичайний грип. Вірно? Що не хочете?


Тоді не меліть лишнього. Поцікавтесь що відбувається в інфекційних. І уявіть як це смерть людини при повній свідомості, коли вона скручується і задихається від болі в легенях. В повній самотності, не бачачи поруч нікого з рідних та близьких.


Прикро, коли вірус примітивізму косить абсолютно освічених людей. Проте думаю цьому є здорове пояснення. Якщо відкинути бажання хайпу і бажання виділитись оригінальністю з поміж інших, бежання заперечувати небезпеку вірусу, викликане банально підсвідомим інстинктом страху перед вірусом. Коли мозок відключається від джерела страху заради збереження себе і цілого організму від цунамі стресу.


На початку допису я написав про ймовірну відсталість у розумовому розвитку древніх людей від сучасних. Розумієте, з огляду на написане, що я мав на увазі?)

Можна продовжувати і далі. Але достатньо і цього, щоб зрозуміти, що з однієї сторони є «адепти» з особистісною сумнівною інформацією, породженою у більшості випадків їх страхом, а з іншої — уряди країн, спеціалісти, вірусологи, лікарі.


Тому сидіть дома. Печіть пасочки, святкуйте в родинному колі. Це все скоро мине. Так казав мудрий Соломон.