Пандемія коронавірусу, як і будь-яка інша в історії людства глобальна проблема, породжує і продукує цілу усну народну творчість, під назвою теорії змов.

За декілька тижнів епідемії, версій теорії змов назбиралось стільки, що уже впору видавати окремий збірник: «1001 ніч Карантину».



Тут є все. І янкі. які хочуть переділити світ, і китайці які також цього прагнуть. І якась невідома нікому група людей, яка вирішила взагалі цей світ обнулити. Немає змісту приводити всі історії, з огляду на їх однакову абсурдність.



Щоб ми розуміли, історія створення різних теорій змов, стара як світ. Цьому є пояснення.
В часи серйозних викликів та протистоянь, на які людина вплинути не могла: епідемій, катастроф — людський мозок, потребував пояснення того, що відбувається. Найбільш просте пояснення народилось разом з народженням «людини розумної». Все, на що древня людина не могла впливати і що не могла уколошкати своїм списом – пояснювалось впливом вищих сил.
В поселенні від чогось хворіють та гинуть люди – боги гніваються.
Річка вийшла з берегів і затопила все поселення – знову боги гніваються.
Немає урожаю – дивись вище.



Склавши таке пояснення для себе, древня людина знаходила відчуття відносного спокою. Є дія, є автор дії, залишилось знайти причину і проблема вирішена. Примітивна уява людини древньої, без проблем вирішувала питання з причиною. Якщо вищі сили гніваються – значить хтось їх прогнівив – а прогнівити їх могло щось таке, що виходило за рамки звичаю. І все, далі працювала дедукція. Хто там в племені умудрився вийти за рамки звичаю? «Давай до свидания» – давай під ніж бігом на жертовник, задобряти богів.



Скажете, це було давно, і з того часу людство піднялось у своєму розвитку. От майже ні разу.

Так, людство почало підніматись у своєму розвитку, але парадокс у тому, що разом з ним почалось підніматись у своєму левелі і здатність мозку у пошуку колективних простих пояснень.

Пояснення стали ускладнюватись. У них стали появлятись елементи раціоналізму. Адже чому у всьому мають бути винні лише вищі сили? Може пошукати нижче? І о радість, знайшлися: хтось порчу навів, хтось на відьомський шабаш злітала…



1346 рік. У Європі гуляє епідемія чуми «Чорної смерті». Мільйони загиблих. Весь світ на грані вимирання. Яке пояснення придумує мозок істоти-розумної, що живе серед вулиць переповнених нечистотами, по тілу якої що ночі перебігають армії пацюків і в якій живуть полчища вошів? Правильно! У всьому винні євреї. Це вони накликали чуму, щоб знищити християн і правити світом. І запалали по всій Європі вогники багать, на яких живцем смажили бідних євреїв. Неважливо, що це не допомагало. Важливо, що запалений мозок отримав аргументовану просту і логічну причину, яка складувалась у світоглядний світ людини 14 століття. А чума зникне, просто ми ще замало спалили на багатті.


Прикладів можна наводити незчислену кількість.



У 20-21 століттях, ця здатність людського мозку до простих пояснень, модифікувалось у теорії світових змов. Тут вам і масонські ложі, і чудернацькі версії про управління світу різними Рокфеллерами, Морганами, Ротшильдами.
Людям так простіше. Є проста причина, яка підходить середньостатистичній людині. Вона може спати спокійно.


Знаєте як відбулась та модифікація? Все почалось у 1960-тих роках з маленької книжечки "Principia Discordia". Це був час хіппі, ЛСД і вільного кохання. Декілька ентузіастів-анархістів вирішили собі погнати і написати книжечку про ілюмінатів і під таким кутом, щоб заставити світ поклонятись богині хаосу – Ері.
Один з ідеологів руху працював у журналі "Playboy" Вони стали самі собі писати в редакцію, ніби то від читачів — листи. З історіями про світову змову та ілюмінатів.


Уявляєте, та? Плейбой, ЛСД, ілюмінати, хіппі, богиня хаосу). ЛСД просвітлювало їм мізки для «геніальних» маркетингових рішень.


А знаєте, що саме цікавіше? Один і ідеологів цього так званого руху – діскордіонізму, признався, що:
«Ідея полягала в тому, щоб показати людям суперечливі погляди і змусити їх таким чином замислитися, чи можна вірити тому, що говорять у ЗМІ. Змусити людей прокинутися від нав'язаної їм реальності»



І в'їхали в штангу. Ніхто не зрозумів жарту. Люди реально повірили в ілюмінатів, масонські змови і весь цей набір.
Бо?
З людьми не можна жартувати на такі теми. Людям потрібні прості пояснення на складні речі. Вони їх отримали. А жарту не помітили.



Знаєте, не має змісту пояснювати чому світові змови неможливі по своїй суті. Це складне і довге пояснення. Їх екзестенціально бути не може. Від слова зовсім.
Для того щоб провертати такі речі, потрібен по перше адекватний мотив. Міфічне перекроювання світу, при всій повазі аж ніяк не мотив. Грамотні дядьки, з великими ресурсами навряд чи ризикнуть усім, заради такого міфічного і непредметного мотиву.
І навіть якби ризикнули – для цього їм потрібен капітальний інформаційний, людський, силовий і матеріальний ресурс. З умовою, що інформація не вийде за межі цього ресурсу. При залученні такого величезного ресурсу – це не можливо.
А прорахунок ризиків, а управління непередбачливими ситуаціями, загроза втрати управління….
І так далі і тому подібне. Взагалі це лежить поза межами здорового глузду і критичного сприйняття.



Єдине що може бути, і що насправді є – це спроба використовувати катаклізми, катастрофи у своїх цілях. І ті, хто мають такі можливості, мають гострі мізки і неабияку фантазію – пробують це робити і роблять.



Таким був Натан Ротшильд – геніальний банкір і фінансист.
1815 рік. Наполеон тріумфально повертається з заслання в Париж, збирає армію для генеральної битви. Натан з Лондона відправляє у Францію, до поселення Ватерлоу, свого представника.
18 червня 1815 року під Ватерлоу Наполеон зазнає нищівної поразки. Завдяки своєму представнику, Ротшильд перший дізнається про результати битви. І вирішує ризикнути.

Ранком, він появляється на біржі, і з дуже кислим лицем та з великим дисконтом, починає збувати свої акції. Для всіх це був сигнал, що Ротшильд щось знає, значить Наполеон переміг. Всі кинулись збувати акції. Ціни полетіли вниз. А акції скупляли непримітні агенти Ротшильда.
Коли до Лондона дійшла інформація хто все таки переміг під Ватерлоу, ціна акцій різко пішла вгору. Ротшильд став казково багатий.


Натан геніально використав ситуацію. Але він не спровокував повернення Наполеона в Париж, збирання ним армії і генеральної битви під Ватерлоу.
Уявіть на секунду складність такої операції, де все висить на волосині. І у випадку витоку інформації, а це сталось б у 99% — Натан мантелепався б на одній з британських шибениць



Тому тримайте свої руки та мізки в чистоті і, якщо ви вважаєте свій розумовий потенціал не гірший від Натана Ротшильда — спробуйте це довести на ділі. Краще так, ніж займати свої мізки придумуванням фантастичних теорій, з яких потім будуть сміятись ваші потомки, як зараз смієтесь ви над теоріями первісних людей.