Глянув «дебати» у записі. Від дебатів там лише напис на сцені.

Я не побачив дебати. Я побачив шоу. Спитаєтесь хто переміг? Відповім — Аваков. Бо він єдиний хто максимально професійно підготувався.


А якщо серйозно і об'єктивно, то по факту 0:0 з перемогою по очкам Зеленського. Чому так? Зеленський виглядав краще ніж від нього очікували, а Порошенко гірше ніж очікували. Це і вирівняло їх протистояння.


В чому завдання дебатів? Переконати тих, що ще вагаються — проголосувати на свою користь. Але і один і другий працювали виключно на свою аудиторію, взаємно звинувачуючи один одного.


Тому й прихильники, що Зеленського, що Порошенка після дебатів впевненні у перемозі саме їх кандидата. Бо спічі кандидатів адресувались саме їм. Але в їх обєктивності ми маємо право посумніватись.


По факту. Команда Зеленського підготувалась краще. Було багато домашніх заготовок, як от «ставання на коліна». Робота з питаннями була пропрацьована краще. Зеленський, нехай і з шпаргалкою, виглядав зібрано і спокійно, він себе як старанний учень, який постійно перепитував учителя «Я можу задавати питання?» «Я можу відповідати?». Але було помітним і його хвилювання і коли воно доходило до певного градусу, Зеленський починав нервувати, переходячи з української на російську мову. Коли вже не мав що сказати — говорив багато разів «Дякую». Перебирав то на стіл то під стіл той бідний папірець. В кінці починав уже здавати емоційно. Найбільший прокол команди Зеленського це факапи у виступі. Найодіозніший це — «Повстанці ДНР». Звісно можна казати, що це переписане питання людей з нету. Але хтось цей список модерував з команди і от той хтось і серйозно зфакапив. Були і інші факапи. Як от фраза: «Чому у вас в оточенні у всіх людей, є дві руки?». Хоч ця фраза стосувалась іншого, але в той момент на сцені серед оточення Порошенка знаходились ветерани АТО без кінцівок.


Команда Порошенка підготовилась гірше. Слаба ланка — підотовка питань та влучних месенджів. Емоційно Порошенко виглядав кращим і переконливішим. Проте після вступу він почав емоційно перегорати. Було помітно, що він не почував себе добре фізично. Ймовірно хвилювання підняло рівень цукру в організмі (діабет).
Можливо це, а також відсутність ситуативної допомоги команди, не дозволяли по ходу дебатів наносити опоненту дошкульні удари. Наприклад класну фразу Зеленського «я не ваш опонент, — я ваш вирок», можна було обіграти «Ви не мій вирок — ви вирок країни», тощо. Як от Зеленський на випад Порошенка про «те що той мішок», дотепно відреагував «краще бути мішком ніж вовком в овецій шкурі.»


Тому в Порошенка однозначно був гірший рівень підготовки команди до такої форми публічних диспутів. Свої очки він бере виключно своїм напором та харизматичністю. Він реальний боєць. Не побоявся прийти на «поле» супротивника, позбавивши себе підтримки своїх прихильників. І незважаючи на вигуки натовпу противників, тримався рівно на високому емоційному накалі. З факапів це постійне повторювання прізвища Коломойського. Це не працює.


Ні один кандидат не відповідав по питаннях. Особливо це сосується Порошенка. Одні загальні фрази.
Ні один кандидат не дав картину своїх реальних кроків на посту президента. Особливо це стосується Зеленського. Бо саме від нього всі це чекають.
Кожен з кандидатів діяв деструктивно, намагаючись в першу чергу максимально облити опонента звинуваченнями.


В цілому відчувалось, що команда Зеленського відчувала дебати як КВН, а команда Порошенка як битву війни, в якій вони програють.


І ось, як в такій ситуації, людина, що не прийняла рішення — має обрати свого кандидата? Ніяк. Тому по факту, в чистому вигляді, я б не дав перемоги жодному з кандидатів. Хіба по очкам Зеленському за кращу підготовку.


P.S. Про напис на одязі Кошового "POHUY". Я розумію, що це відомий бренд одягу, але це ж не сцена КВН, на таке потрібно зважати.


P.S.2 І та. Не покидає тривога за майбутнє.