Конституційний суд України визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу про відповідальність за незаконне збагачення.

Кажуть що скасування такої статті може призвести до припинення співпраці з МВФ.

А НАБУ застерігає, що у випадку скасування, всі кримінальні провадження в частині, що стосується незаконного збагачення осіб, що перебувають під слідством будуть закриті.


З огляду на все це постає декілька питань.

Перше, заради цікавості, скільки кримінальних вироків було проголошено з часу запровадження цієї статті?

Бо боюсь що жодного. Якщо так, то це означає, що в Україні немає таких осіб, що незаконно збагатились? Чи це означає що прокуратура, НАБУ і суди десь недопрацьовують? Бо якось слабо віриться, що в країні де, починаючи з зав садочка чи директора школи і закінчуючи народними обранцями всі їх сотні квадратних метрів нерухомості чи кінські сили під капотами недешевих авто — були нажиті непосильною працею на одні зарплату.


Друге. НАБУ там щось застерігає, але скільки кримінальних справ від НАБу по цій статті були доведені до суду? Тому перш ніж застерігати, хотілось б бачити результат.


І наступне. Сьогодні, 28 лютого, Президент України Петро Порошенко заявив, що підписав законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення і доручає зареєструвати документ у Верховній Раді як невідкладний.

Значить з МВФ все буде ок.

А чи означає це те, що все одно всі кримінальні справи, що перебували під слідством по скасованій КСУ статті — будуть закриті? А чи будуть вони відкриті по новому законопроекту це ще велике питання. Оскільки дія закону в часі і всяке таке інше.


Тобто для того щоб хтось уникнув відповідальності достатньо скасувати стару норму і запровадити орієнтовно таку саму нову і вуаля?

Чи я помиляюсь?

Якщо помиляюсь, тоді для чого цей весь кордебалет?