Останні соціологічні дослідження KMIS збурили не стільки соціальні мережі, скільки оживили українське суспільство. Звичайно, вже сьогодні зранку темою №1, рейтинги кандидатів у Президенти України, ці дослідження не стали. І життя продовжується у звичному руслі: війна, «боротьба з корупцією», «боротьба з дорогами і за дороги», ще якась там «боротьба»...

Але!

Скелети у шафах заворушились.

«Гріхи молодості» кожного кандидата будуть детально розбиратися на кожному ток-шоу і вже ніякі методички чи темники цьому не завадять, а навпаки, підігріватимуть зацікавленість електорату. І тут вже не допоможуть побічні ефекти, на кшталт «Надя-терорист», бо в гріхи вже записано і боротьбу «за» Антикорупційний суд.

Хоча, Антикорупційний суд, в купі з Національним Бюро Розслідувань, ще не перетворились у «скелети в шафі», а є ще потужним вибуховим пристроєм, який може довіку поховати не тільки БПП чи «фронтовиків».

Але час вимагає об'єктивності і ми спробуємо спокійно розібратися з перспективами тих кандидатів, які у нас є в наявності на сьогодні. Перших трьох кандидатів у Президенти України, згідно рейтингу KMIS.

Тимошенко.

В активі — неординарний організаторський талант, який найвиразніше проявився у 1999 — 2000 роках на посту віце-прем'єр міністра України (Тимошенко змогла здолати кризу з невиплатами зарплат і пенсій), і бійцівські якості, які своєрідно подав Леонід Данилович у своїй книзі «После Майдана». Добре поставлене ораторське мистецтво нівелюється зверхнім ставленням до свого ж електорату ("пересічні українці", "прості люди", тощо) і сприймається як чисте акторство.

В пасиві — темні зв'язки з Медведчуком, неперебірливість у засобах досягнення мети (як то війна з Ющенком, яка і привела до влади регіоналів) і схильність до протекції у підборі команди (що викликало ряд скандалів з партійцями впродовж всієї історії "Батьківщини").

Знаменитий "газовий контракт" після успішного Стокгольмського арбітражу важко віднести в пасив.

Ляшко.

В активі — неординарний акторський талант.

В пасиві — "нажитое непосильным трудом".

Гриценко

В активі — непоступливість, яка зіграла ключову роль з приходом до влади регіоналів — Гриценко не поступився принципами і пішов з поста міністра оборони.

В пасиві — непоступливість, яка зіграла ключову роль в дезорієнтації електорату під час президентських виборів 2010 року — акція Гриценка і Яценюка "проти всіх" дозволила Януковичу стати Президентом України.

В пасив можна занести і тісні зв'язки з Ющенком.

****

Отже, робити якісь висновки сьогодні ще рано. Всі розглянуті кандидати можуть провести свої політичні сили до Верховної Ради, але перемогти на президентських виборах добре організовану команду інтелектуалів вони не зможуть.