В історії сучасної цивілізації є багато загадкових фактів, які на сьогодні так і не отримали наукового трактування, відносно яких ми так і не почули однозначного тлумачення.

І серед цього розмаїття загадкового в древній історії є один надзвичайно цікавий факт, який чомусь вперто обминається увагою і науковцями, і аматорами, і який формується дуже простим питанням: що спільного між древньою цивілізацією хетів, які три тисячі років тому заснували свою могутню імперію на Близькому Сході, між відомими за Гомером троянцями і древніми римлянами?

Відповідь надзвичайно проста – борода. Вірніше, її повна відсутність на обличчі представників цих народів чоловічої статі.

У 20-му столітті археологи проводили розкопки в найдревнішому місті сучасної цивілізації, яке організували найперші землероби, в Єрихоні. Під час цих розкопок було знайдено багато цікавих і загадкових артефактів, і серед них відрізнялися глиняні статуетки чоловіків з вусами і… без бороди. Ці статуетки датуються шостим тисячоліттям до нової ери! Ще раз – шостим тисячоліттям до нової ери, тобто, 8000 (вісім тисяч) років тому.

Зверніть увагу: для всіх довколишніх народів борода була однозначним символом чоловічої мужності і потуги.

Для всіх, але не для єрихонців. І не для хетів.

Що стало основою успішних завоювань древніх хетів три тисячі років тому і на чому трималася довгий час їхня імперія? Кіннота, колісниці і стальна зброя.

А тепер відкриємо світовий бестселер «Зброя, мікроби і харч» (в російському виданні «Оружие, микробы и сталь»).

Де вперше були приручені коні? В степах Північного Причорномор'я.

Де вперше було вигадано і застосовано для переміщення людей і вантажів відоме сьогодні колесо? В степах Північного Причорномор'я.

Де вперше почали виплавляти із залізної руди високоякісну сталь? В степах Північного Причорномор'я. Тут необхідно додати, що навчилися успішно з'єднувати різні сорти сталі і заліза в одне ціле методом холодного зварювання, навчилися і загартовувати сталь.

Сьогодні ми нічого не знаємо про зовнішній вид легендарних арійців-кімерійців. Але в нас є повний і достовірний опис відомим візантійським істориком Львом Дияконом зовнішності не менш легендарного Святослава. Батько української історичної науки, М.С. Грушевський, порівнював Святослава з козаком на троні. І не спроста. І що першим кидається в очі в зовнішності Святослава? Відсутність бороди! Навряд чи хтось відважиться закинути Святославові про відсутність чоловічої мужності і потуги тільки тому, що він не носив розкішної бороди.

Як пов'язуються арійці-кімерійці зі Святославом? Тим більше, що впродовж п'яти століть Північним Причорномор'ям володіли рудобороді скіфи.

Наприкінці ІІ століття нової ери рудобороді скіфи були буквально зметені з Північного Причорномор'я сарматами. І тут же, впродовж дуже короткого історичного проміжку часу, відродилась, за свідченнями авторитетних істориків ще радянського періоду, культура доскіфського періоду.

А якою була культура доскіфського періоду?

Правильно.

Кімерійською.

Між іншим, ще в радянський період в історичній науці були легенькі спроби замінити термін «кімерійський», принесений в нашу мову та історичну термінологію з античної літератури, на «арійський».

Тепер у нас з'явилось нове питання: чи можна розглядати чоловічу бороду, як історичний артефакт?