Анонсоване прибуття двох американських військових кораблів у Чорне море не відбудеться. Принаймні, у найближчий час. Есмінці військово-морських сил США «Рузвельт» і «Дональд Кук» повинні були пройти турецькі протоки Дарданелли та Босфор 14 – 15 квітня. І продемонструвати таким чином підтримку Україні на тлі небувалого зростання російської агресії.

А 16 квітня авторитетне американське видання Politico повідомило про скасування цього візиту, посилаючись на двох анонімних посадовців. Щодо причин сказано, що їх може бути «безліч». Однак назвали лише одну: бажання Пентагону «не провокувати Москву в складний час». Прикро. Адже щоб потопити увесь Чорноморський флот Росії достатньо було б влучних пострілів лише одного з есмінців такого класу. Натомість наразі нема жодного.

Тоді що, є лише російські кораблі? Та ні, не все так однозначно. Якщо називати речі своїми іменами, то Росія не має жодного Чорноморського флоту. Про це говорили ще тоді, коли від був радянським. І коли його ділили. А все через поважний вік кораблів. Так, шанувати старість є ознакою вихованості. Але коли йдеться про курку чи озброєння, то тут підходи зовсім інші. Хто не вірить, гляньте у Вікіпедію. Там є перелік кораблів з роками спуску на воду.

Інтернет розповість і чимало цікавих подробиць про крейсер «Москва», 1979 року народження. Про це, наприклад, як довго його ремонтували у Миколаєві. Як росіяни не мали чим заплатити українським корабелам за роботу. І врешті розрахувалися бартером, віддавши дещо з обладнання і навіть озброєння. А це ж флагман отого їхнього ЧФ РФ!

Тому не будемо про те, чого нема. І зігноруємо тролінг з приводу скасованого візиту військових кораблів США у Чорне море. Ну, росіяни можуть себе тішити цим. Але чи є у них підстави аж так надувати щічки? Нема американських есмінців, нема і приводу вказувати на них, як на причину своєї агресії. Тим часом від Кремля щораз рішучіше вимагають пояснень. А там не мають що сказати.

Згадаймо, як нещодавно Володимир Зеленський, щоб обговорити ескалацію на сході України, ініціював телефонні переговори з Володимиром Путіним. Але в адміністрації російського президента заявили, що таких запитів не отримували. Нічого виразного не вдалося почути з Москви і у відповідь на пропозицію президента США Джозефа Байдена організувати у третій країні зустріч з Володимиром Путіним. Схоже на те, що діалогів просто уникають. А мовчання часто є ознакою банального страху.