У гібридній війні Росії з цивілізованим світом використано новий вид зброї. Ним стали громадяни тієї ж таки Росії, які запланували у найближчі місяці відпочити в Туреччині. Наведемо хронологію подій.

9 квітня. Господар Кремля Володимир Путін телефонує турецькому президенту Реджепу Таїпу Ердогану і скаржиться на «небезпечні провокаційні дії» української влади у зоні військового конфлікту на Донбасі. Мета зрозуміла — вплинути на співрозмовника перед його переговорами з Володимиром Зеленським. Того ж дня у Москві урядовці дискутували з приводу можливої заборони поїздок російських туристів на турецькі курорти. Такий собі шантаж. Мовляв, якщо переговори у Стамбулі підуть «не так», Туреччина зазнає збитків.

10 квітня. Переговори у Стамбулі завершилися так, як вважали за потрібне їх учасники. Тобто, «не так», як того хотіла Москва.

12 квітня. Росія оголосила, що на півтора місяці призупиняє регулярні і чартерні рейси до Туреччини. Отже, погрозу здійснено.

15 квітня — перший день призупинення авіасполучення в обидва боки за цим напрямком.За винятком одного рейсу на тиждень з Москви до Стамбулу і назад. Щоб показати вагомість свого кроку, Москва навіть назвала число осіб, які планували відпочинок у Туреччині в період від 15 квітня по 1 червня — понад 500 тисяч.

Насправді ж це ніщо інше, як суміш істерики і наївності. У стилі популярного російського прислів'я «На зло кондуктору піду пішки!» Отже, російська влада, намагаючись завдати гідридного удару Туреччині, завдала незручностей половині мільйона своїх громадян. Незручності справді будуть. Але чи аж стількох клієнтів позбудеться турецька сторона?

Люди, які планують відпочинок, завчасно готуються до нього і нагромаджують кошти, дуже неохоче відмовляються від своїх планів. Не кажучи вже про те, що впертість є однією з визначальних рис російського менталітету. Вони хай і з незначним запізненням, але таки доберуться до місця. Через треті країни. Наприклад, через Болгарію, Азербайджан чи Білорусь.

Правда, урядовці передбачили такий варіант. Тому туроператорам рекомендовано призупинити реалізацію путівок до Туреччини з 15 квітня по 1 червня. Знаючи методику дій російської влади, не важко передбачити, що буде з тими, хто посміє ігнорувати такі рекомендації. Це перевірки, ревізії, погрози… Тобто, крім самих відпочивальників, незручностей зазнають працівники туристичних фірм. Але чи зупинить це тих, хто твердо вирішив поніжитися на турецьких пляжах? Аж ніяк! Інтернет дає більш ніж достатньо можливостей обійтися без посередників.

Очевидно, що втрати індустрії відпочинку в Туреччині від усіх цих заходів будуть мінімальними. На відміну від самої Москви, яка налаштовує проти себе понад пів мільйона своїх громадян. Кремлівський режим сам себе руйнує. Щиро бажаємо йому успіхів на цьому шляху!