Якщо обмежитися максимально стислим визначенням, то психіатрія – це наука, що вивчає причини виникнення, прояви, перебіг, методи запобігання і лікування психічних розладів. До чого тут вибори? Ой, я вибачаюсь, але хіба можна ставити такі смішні запитання! Невже ви не помічали, що робиться з багатьма людьми під час виборчих кампаній? А у деяких наших співгромадян воно триває й далі, вже два роки після минулих президентських виборів.

Психіатри, до речі, давно звернули увагу на те, що їхня галузь вклинилася у методику політтехнологій. Хтось (неофіційно чи офіційно) навіть займається процесом вивчення цього феномену. Не дарма ж з'явилася в інформаційному просторі ось така притча.

Отож, молодий журналіст бере інтерв'ю у світила психіатрії.

– Професоре, як ви визначаєте, чи потрібно людині пройти курс лікування у вашій клініці?

– Ми користуємося спеціальним тестом. Наповнюємо водою ванну і пропонуємо потенційному пацієнтові спорожнити її, давши для цього ложку, склянку і відро.

– Це ж елементарно. Нормальна людина, безперечно, вичерпає воду відром!

– Помиляєтеся, юначе! Нормальна людина витягне корок… Ви не будете проти, якщо ми пройдемо у палату № 6 й поспілкуємося на цю тему детальніше?

Звідси висновок – особа, якій пропонують вибір, переважно втрачає здатність до масштабного мислення. Однак найкраще рішення дуже часто перебуває поза межами запропонованих варіантів. А вибори хіба не від слова «вибір»?

Запропонувавши неповний перелік засобів, тим паче, упустивши найбільш раціональний, професор з притчі фактично вдався до маніпулятивних технологій. Особливо, якщо виклав текст вербально (тобто – словесно). От уявімо інший варіант тестування. Наповнена ванна, перед якою розміщено ложку, склянку і відро. Однак вам не пропонують вибору, а просто просять спорожнити ванну. Будьте певні, ви витягнете корок, а на розкладені предмети не звернете особливої уваги. Лежать собі, та нехай лежать.

Тому запам'ятайте! Якщо вам кажуть «чорним по білому», «написано ось так і крапка», «цьому немає альтернативи», не поспішайте вірити. Більше того, будьте певні, вашою свідомістю хтось хоче маніпулювати. Бо вже доведено, що білі літери на чорному тлі сприймаються краще, ніж навпаки. Після крапки зазвичай є інше речення, що здатне суттєво уточнювати або навіть і заперечувати попереднє. Врешті, поданий вам як єдино можливий варіант можна банально зігнорувати і це вже буде альтернативою.

І загалом – розвинута здатність сумніватися у почутому чи прочитаному є основою імунітету проти маніпуляцій вашою свідомістю.