Навіть якщо ви не маєте жодного відношення до «русского мира», це не означає, що він не має відношення до вас.

Отож, президент Росії провів нараду з постійними членами їхньої Ради Безпеки. Як сказано на сайті Кремля, обговорено питання (цитую дослівно) «работы с соотечественниками за рубежом». Дaвно не доводилося зустрічати настільки абсурдний термін. Слово «соотечественник» у нас перекладають як «співвітчизник» і йдеться тут про людину, яка має спільну з ким-небудь вітчизну. Саме так трактується й англійський відповідник – "compatriot". Відтак, етнічні росіяни з громадянством інших держав за визначенням не можуть бути «соотечественниками» Володимира Путіна. Наприклад, вітчизна понад восьми мільйонів з них називається Україна.

І це не просто поодинокий симптом хронічної відсутності логіки й елементарного здорового глузду в обох головах намальованого на гербі Росії хижого птаха. Виявляється, у них там навіть є закон «Про державну політику Російської Федерації щодо співвітчизників за кордоном», де поняттю «соотечественники» дано дуже широке трактування. До них належать і громадяни колишнього СРСР, які мешкають на Брайтон-біч у Нью-Йорку, і нащадки білоемігрантів у китайському місті Харбіні, і… Втім, легше сказати, хто залишився поза цим химерним згромадженням. Це ті, кого ще не узріло око Москви. Наприклад, марсіани.

Деталей цієї наради в доступних джерелах розшукати не вдалося. Залишається обмежитися тим, що розповідає агенція ТАСС з посиланням на Дмитра Пєскова – прес-секретаря російського президента. А той ствердно відповів на запитання, чи є Україна частиною російського світу. Для наочності цитую мовою оригіналу: «В Украине живет очень много русских и русскоговорящих, они все относятся к русскому миру».

Уявляєте? Громадянин України може бути далеким нащадком кріпака, що утік чотири століття тому на Запорізьку Січ від московського боярина. Або етнічним росіянином, який неохоче признається у цьому, бо соромиться агресивності Росії. Чимало росіян, які є не путінськими співгромадянами, а нашими, українськими, воюють на Донбасі за незалежність України проти підрозділів російської армії. Але в Кремлі усіх їх вважають приналежними до так званого «російського світу».

Втім, не усе аж настільки безнадійно із свідомістю у пана Пєскова. Він таки визнає, що «линия на отрицание этой общности имеет место в Украине». Але ж на Марсі такої лінії не зафіксовано! Цікаво, як скоро там походжатимуть чоловічки у зелених скафандрах?