У вас накопичилося багато корисного досвіду, яким ви хочете поділитися з іншими користувачами. Природно, кінцева мета — залучення нових клієнтів і збільшення продажів. Як цього досягти?

Завести блог. На відміну від соцмереж, де ваш контент живе кілька днів, статті роками привертають нових читачів. Поки люди користуються пошуком, блоги не втрачають свою актуальність.

Крім того, зараз набирає популярність контент-маркетинг. А сайт з корисними статтями — один з його видів.

Тому давайте розбиратися ...


Навіщо вам блог?Крім очевидної переваги у вигляді збільшення продажів, за допомогою блогу ви можете:
Створити імідж експертаДіліться Лайфхак зі своєї підприємницької діяльності, і люди до вас потягнуться. Зокрема, ваші майбутні клієнти. Не бійтеся, що якщо ви докладно розповісте, як налаштувати рекламу, то втратите потенційних покупців. Багато людей читають статті і після цього наймають автора для виконання роботи за них.
Краще зрозуміти свою аудиторіюБлог — це хороша можливість не тільки розповісти свою історію, а й почути ваших читачів в коментарях. Їх питання — нові теми для статей. Зручно.
Стати хорошим письменникомСтворення текстів — це спілкування. Ви записуєте свої думки і знайомите з ними читачів. А вони погоджуються чи ні. В результаті цього виникає дискусія. Чим більше ви практикуєтеся, тим краще у вас виходить. Згодом цей навик пошириться і на інші тексти: книги, презентації, резюме або листівки.
Навчитися виділяти важливі речіЩоб писати хороші тексти, вам потрібно ретельно фільтрувати інформацію. Ви не можете публікувати статті про кожну подію або думки. Ведення блогу — це постійний процес вибору теми.

Що потрібно знати, перш ніж створити свій блог?

Ви вважаєте, що для успіху потрібно пройти десятки курсів з копірайтингу? Це не так. Чим простіше і зрозуміліше ви будете писати, тим більше шансів на успіх. Будьте ближче до своїх читачів. Спілкуйтеся на їх мові. Пишіть так, як ви зазвичай розмовляєте.


Друга помилка: ви вважаєте, що потрібно бути експертом, щоб почати вести свій блог. Хороший варіант — це опис спроб досягти успіху в тому чи іншому занятті (оформляйте це у вигляді кейсів). Замість сухої теорії і повчального тону люди вважають за краще історії — злети і падіння, помилки і успіхи.


Отже, вам не потрібно бути експертом в темі і крутим копірайтером. Є лише одна річ, яка у вас повинна бути для старту, — пристрасть до вашої теми. Ви повинні нею горіти, мати бажання розібрати все на гвинтики. Бачити уві сні, як ви робите те, про що пишете. Це про вас? Тоді можете створити свій блог.


Повірте, читачі знайдуться.

Де можна безкоштовно вести свій блог?

У вас є 2 варіанти створення блогу: за допомогою безкоштовних сервісів і з реєстрацією власного домену.


Почнемо з 1-го. У чому його недоліки?


Ви отримаєте адресу сайту такого вигляду: yourblog.blogspot.com, yourblog.tumblr.com. Не дуже красиво, згодні? Звичайно, ви можете придбати більш наочний домен і підключити його до свого сайту, але доведеться заплатити гроші. Мінімум — за домен, а іноді і самій платформі — за підключення.

Обмеження в додаванні додаткових плагінів, завантаженні фото і відео, зміну зовнішнього вигляду, створення архіву. Приготуйтеся до того, що частина геніальних ідей ви не зможете реалізувати.

Блог вам не належить. Він буде розміщений на чужому веб-ресурсі. І якщо власнику сервісу на вас поскаржаться, блог можуть видалити. Безповоротно. Це неприємно.

З іншого боку, безкоштовні сервіси підходять для початку письменницької кар'єри і тестування вашої ідеї. Потім ви можете перенести всю інформацію на новенький сайт на своєму хостингу і домені.


Давайте розглянемо 2 найпопулярніших безкоштовних сервісу:

Blogger

Ссылка на сайт

Оскільки Blogger належить Google, ви отримаєте доступ до інструментів, таким як AdSense, Google Analytics і т.д. Платформа відмінно підходить для творців брендів, які хочуть, не вкладаючи гроші, отримати дохід від реклами, і початківців авторів.

плюси:

Повністю безкоштовний і простий у використанні сервіс.

Можна розмістити оголошення AdSense.

Є доступ до HTML-коду і додаткових параметрів налаштування зовнішнього вигляду і функціоналу сайту.

мінуси:

Обмежена кількість тем і місця для зберігання даних.

Залежність від сервісу.

Сайт матиме .blogspot в заголовку.


Tumblr

Ссылка на сайт

Це суміш соцмережі з блогом. Серед плюсів — вірусність самого сервісу і можливість швидко зібрати аудиторію. Підходить для мікроблогів.

плюси:

Необмежена сховище.

Приблизно 1000 тем на вибір.

Доступ до HTML і CSS + за рахунок цього гнучке налаштування зовнішнього вигляду блогу.

мінуси:

Складний процес резервного копіювання та імпорту контенту з інших платформ.

Більше заточений під зарубіжну аудиторію.

Tumblr — бесплатный сервис для ведения блога

Як почати вести свій блог?

1. Придумайте тему і назву

Визначте, про що ви хочете писати.


Це може бути:


Хобі, захоплення, інтереси: кулінарія, подорожі, мода, спорт, автомобілі.

Життєвий досвід. Розкажіть про уроки, Лайфхак, поділіться своїми знаннями.

Особистий блог. Ви можете писати про все: повсякденні речі, думки, новини. Але все одно намагайтеся дотримуватися 1-2 тем.

Складіть портрет вашого читача. Хто це — чоловік / жінка? Якого віку? Чим займається? Що дивиться і читає? Максимально опишіть людини, для якого ви пишете тексти.


Тепер виберіть назву, ясна вашої аудиторії. Додайте ключові слова, за якими вас знайдуть читачі.


2. Виберіть хостинг для блогу і зареєструйте домен

Доменне ім'я — це назва вашого блогу англійською (можете взяти тільки основні слова) і розширення .com, .net, .org і т.д. З кожним роком їх кількість збільшується, додається багато тематичних, таких як .academy, .agency, .bar, .blackfriday, .boutique, .business, .cafe, .city, .clothing, .coach, .coffee і т.д. Ви також можете вибрати географічне розширення: .ru, .ua, .by.


Виберіть кілька варіантів і перевірте, чи вільний домен. Якщо бажане назву вже кимось зайнято, спробуйте інше розширення або заголовок.


Веб-хостинг — це файлосховище, на якому розміщений ваш сайт. Іноді при оплаті хостингу ви отримуєте доменне ім'я в подарунок. На перший рік.


Вибираючи хостинг, зверніть увагу на:


швидкість завантаження сторінки;

наявність автоматичного резервного копіювання блогу (чим частіше, тим краще);

чуйність техпідтримки;

безпеку.

Пам'ятайте, що оплачувати домен і хостинг потрібно постійно, найчастіше раз на рік. Тому не забудьте внести ці суми в свій бюджет. І поставте нагадування про дату наступного платежу. Справа в тому, що якщо до кінця терміну дії доменного імені ви не сплатите наступний період, ваше ім'я може забрати будь-який бажаючий. А прострочення платежу за хостинг може коштувати вам всього сайту. Його просто видалять.

3. Виберіть платформу і налаштуйте блог

Де можна вести блог? На популярних CMS, таких як WordPress, Joomla, Drupal.


Більшість авторів вибирає WordPress. Серед головних переваг:


Простота і зручність в налаштуванні — ви починаєте роботу відразу ж, без тривалих вивчень інструкцій із застосування (на відміну від Drupal"а, в якому я так і не розібрався до кінця).

Тонни безкоштовних шаблонів і плагінів для персоналізації вашого блогу.

Форум підтримки, який допоможе вирішити практично будь-яке питання, і маса статей з налаштування тих чи інших функцій.

Постійне оновлення платформи і підвищення її безпеки проти хакерських атак.

Орієнтація в першу чергу на ведення блогів.

У настройку блогу входить:


зміна дизайну блогу;

додавання та налаштування плагінів.

Детально про те, як це зробити на WordPress, я розповідав в статті "Як розпочати бізнес в інтернеті".


4. Напишіть і опублікуйте свій перший пост

Прийшов час наповнити ваш блог якісним контентом.


Для цього:


виберіть тему, яку ви хочете розкрити;

вивчіть матеріали в мережі, якщо ви пишете не з власного досвіду;

складіть структуру статті — перелік основних пунктів;

розкрийте кожен з них;

додайте пост на сайт, оформіть його в консолі і опублікуйте.

Виберіть наступну тему і пройдіться по всіх пунктах знову. Чим більше статей, тим більше відвідувачів і потенційних клієнтів.


Дізнайтеся, як написати статтю, яка потрапить в топ Google або Яндекс:




5. Продвигайте блог

Якісний контент просуває себе сам. Але давайте допоможемо йому стати більш популярним. Тим більше що Google зарахує всі ваші старання.


Які способи ви можете використовувати: