Команда проекту «Без Броні: єдина база ініціатив для ветеранів» провела пресконференцію «Як говорити з ветеранами і про ветеранів: рік роботи першого ветеранського медіа „Без Броні“ в інформаційному агентстві „Укрінформ“. Під час пресконференції говорили про рік роботи медіа для ветеранів, створеного на основі онлайн-платформи „Без Броні“.

censor_blogs_content_big.jpg

Тоді був дуже великий запит від ветеранів проєдиний ресурс, де були б зібрані всі можливості для ветеранів. Це був такий сплеск, коли стало зрозуміло: треба не давати рибу, а вчити ловити рибу, – розповіла голова ГО «Студена» та головна редакторка «Без Броні» Анастасія Мельниченко про те, з чого починався проект у 2015 році. – Тоді з'явилося безліч ініціатив, які почали надавати послуги з навчання, можливості отримати грант, і ми вирішили запустити сайт, який би акумулював в собі всі можливості, які існують для ветеранів. Окрім того, вирішили публікувати й новини, які стосуються ветеранів. Тому що, з нашого досвіду, існують сайти, де є великий відсоток інформації для ветеранів, але це не на 100% ветеранські медіа. Тому ми вирішили створити медіа, де всі матеріали будуть цікаві ветеранам. І виявилося, ця ідея спрацювала. Відбувся значний прилив читачів на наш ресурс. Адже одна справа заходити на сайт лише раз, коли виникає потреба знайти психолога чи юриста, а от потреба в новій інформації виникає у людини щодня“.

Наразі для „Без Броні“ пишуть 23 автори, і жоден з них не є „випадковим“. П'ятеро з них – ветерани й ветеранки, одна авторка – чинна військовослужбовиця, всі вони глибоко в темі та мають досвід роботи з ветеранами. Таким чином ветеранське медіа створюється за принципом „рівний рівному“.

censor_blogs_content_big.jpg

censor_blogs_content_big.jpg

Заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко зазначив, що команда проєкту проробила важливу роботу. Мінветеранів зі свого боку ініціює діалог з представниками медіа щодо культури спілкування з ветеранами.

Навіть попри те, що нам дуже не вистачає соціологічних досліджень і цьому напрямку, ми можемо робити висновки, в тому числі, по зверненням до Міністерства ветеранів, які говорять, що в ЗМІ акцентується увага на негативних моментах, як то участь у злочинах. Коли говорять, що стався якийсь кримінальний випадок і, ймовірно, це була людина, яка є учасником бойових дій, це придає сюжету драматизму. Дуже часто це неперевірена інформація. Ми свідомі, що свобода слова – це одна із непорушних цінностей демократичного суспільства, і не можна діяти методом заборон чи санкцій. Ми хочемо, щоб це все ж таки була просвітницька робота і з представниками журналістської професії, і з тими людьми, які планують стати журналістами, і взагалі із суспільством, щоб це була наша загальна культура спілкування з ветеранами«, – сказав Терещенко.

censor_blogs_content_big.jpg

Він також наголосив на важливості роботи з майбутніми медійниками. Адже ті, хто цього року отримають диплом журналіста, закінчували школу та обирали спеціальність уже під час війни. І варто вже зараз задуматися про навчання етичному висвітленню тем, пов'язаних із ветеранською спільнотою.

Важливим моментом є те, що ми плануємо працювати не лише із засобами масової інформації, які зараз є, але і з людьми, які набувають професію журналіста. У нас є ідея найближчим часом з декількома провідними вузами, які готують журналістів, запустити пілотний проект неформального курсу з формування культури спілкування з ветеранами. Це дасть ефективний результат за п'ять, десять, п'ятдесят років. Ми разом зможемо сформувати в суспільстві повагу і вдячність ветеранам за те, що вони роблять«, – наголосив Олександр Терещенко.

Співзасновниця ГО „Студена“, відповідальна за цифрові платформи „Без Броні“, Оксана Іванців також додала, що минулого року команда проєкту вже організовувала подібну лекцію для студентів. Ветеранка і журналістка „Без Броні“ Олена Максименко розповідала майбутнім журналістам про те, як спілкуватися з ветеранами та військовими під час інтерв'ю. На її думку, така співпраця виявилася успішною, адже студенти зацікавилися темою, а їхній викладач запропонував продовжити навчання у подібному форматі.



Підсумком пресконференції стало розуміння, що сформувати шанобливе ставлення до ветеранів війни можливо лише завдяки спільним зусиллям представників медіа, громадського сектору та держави.

Проєкт „Без Броні“ виконується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).