Сьогодні помер ветеран, який підпалив себе на знак протесту проти політики Зеленского.

Про самоспалення в центрі столиці медіа написали, що «невідомий чоловік з невідомих мотивів підпалив себе».

Але в цього чоловіка є ім'я – його звати Микола Микитенко. У нього були мотиви – протест проти політики капітуляції.

Нам всім дуже важко прийняти цей вчинок. Але ми можемо його зрозуміти. Військовий – це професія, яка означає готовність віддати своє життя за нашу державність, суверенітет та цілісність. Очевидно, в цій ситуації для Миколи це був єдиний спосіб бути почутим. Увесь трагізм полягає в тому, що навіть так його не почули, в більшості новин його вчинок пройшов як «невідомий чоловік з невідомих мотивів».

Але ми точно не можемо зрозуміти, чому президент країни досі не знайшов слів співчуття до родини Миколи Микитенка.

Ми не є учасниками політичних процесів, не фінансуємося жодною партією і керуємося виключно інтересами ветеранської та волонтерської спільноти, громадянського суспільства та України. Ми переконані, що такі події не повинні залишатися поза увагою перших осіб держави, що ветерани для того, щоб бути почутими, не повинні від безвиході обливати себе бензином в центрі столиці.

Вчинок Миколи Микитенка не був самогубством – ми точно знаємо, що він хотів жити і любив життя. Але Микола був військовим, а це означає в кожен момент бути готовим віддати своє життя.

Ми хочемо, щоб кожен з вас запам'ятав його, шоб він не залишився в нашій історії «невідомим чоловіком з невідомими мотивами».

Запам'ятайте: його звати Микола Микитенко, позивний «Ворон». У 2014 році брав участь у боях під Слов'янськом у складі добровольчого батальйону Нацгвардії України імені Кульчицького. Під час евакуації збитого вертольота на горі Карачун боєць був поранений. Після лікування, незважаючи на отриману інвалідність, знову відправився на фронт.

У Миколи є дочка Юлія, яка теж є ветеранкою, та син, який навчається у військовому виші.

В ніч з 10 на 11 жовтня Микола одягнув форму, військові нагороди, залишив останній допис у ФБ, вийшов на Майдан та підпалив себе. Сьогодні, в День Захисника України, його серце зупинилось.

Вічна пам'ять Герою.