Загроза епідемії за лічені дні перевернула український бізнес догори дриґом, і це змінило ринок праці – на жаль, не на краще. Безліч підприємств змушені зупинити свою діяльність, а відтак уже розпочалися звільнення працівників. Вакансій загалом, за різними оцінками, стало на 60-70% менше.

Проте це не привід «заморожувати» пошуки роботи – адже шанси знайти пропозиції є, якщо правильно вибрати галузь і тактику поведінки. На що звернути увагу ветеранам, які хочуть працевлаштуватися в нинішніх нестабільних умовах?

Оберіть затребувану галузь

Можливості для працевлаштування ветеранів умовно можна розділити на кілька напрямків:

• Середній та великий бізнес. Шанси працевлаштуватись у цьому секторі наразі залежать насамперед від попиту на товари та послуги, який кардинально змінився в березні.

• «Ветеранський» бізнес, зазвичай малий та середній. Можливості залежать від того, чи мали власники змогу адаптуватися до нових умов – адже є і позитивні приклади (так, відома мережа піцерій тимчасово закрила заклади, але працює доставка; а бізнес із виготовлення сувенірів та прикрас зосередився на виготовленні захисних щитків для медиків тощо).

• Робота за кордоном – отримати її сьогодні практично неможливо через закриті кордони та соціально-економічну напругу, що панує і в інших європейських державах.

Галузі, де наразі робота практично зникла, – це ресторанний бізнес, розваги, культура та спорт: діяльність призупинена, і лише невелика частка компаній має «фінансову подушку», щоб зберегти свої штати, а про новий найм не йдеться взагалі. Хіба що деякі бізнеси – наприклад, ресторани – перейшли на доставку страв додому.

Водночас інші галузі, навпаки, наймають працівників навіть активніше, ніж раніше. Наприклад, це компанії, які займаються доставкою (у містах особливо потрібні велокур'єри та кур'єри з авто).

Те ж стосується і перевезень – так, у Києві громадський транспорт працює в обмеженому режимі, а от послуги таксі дуже затребувані, а отже і водії.

Виробництво продуктів харчування, товарів першої необхідності, ліків та засобів індивідуального захисту, а також продаж цих груп товарів наразі в тренді. Харчові підприємства, магазини, аптеки, склади, заправки продовжують наймати персонал (продавців, вантажників, комірників, касирів, операторів тощо).

Також продовжують наймати персонал на ті позиції, роботу на яких можливо виконувати віддалено. Кандидатів, які мають потрібну кваліфікацію, нині часто знаходять, проводять співбесіду і навіть виводять у штат онлайн, щоб уперше зустрітися особисто вже після карантину.

Діяльність фінустанов (зокрема, банків) також дозволена, отже, можливості є і там (наприклад, вакансії охоронців та інкасаторів).

Часто раді ветеранам також у приватних охоронних фірмах, у будь-яких організаціях, які мають потребу в охоронних послугах, у державних силових структурах.

Проводяться набори до муніципальної варти, яку міста активно залучають до контролю карантинного режиму.

Приклади відкритих вакансій, на які можна звернути увагу:

• Інтернет-супермаркет Rozetka (Київ, Бровари) шукає водіїв та експедиторів: https://rozetka.com.ua/jobs/

• Компанія «Нова Пошта» запрошує на роботу водіїв, кур'єрів (піших, мото-, зі своїм авто та на авто компанії), логістів, вантажників тощо: https://rabota.ua/company477532

• Службі доставки вантажів та посилок Meest потрібні комплектувальники, кур'єри (авто, буси, пікапи): https://www.meest-express.com.ua/ua/vacancies-test/

• Комплектувальники товарів потрібні zakaz.ua (Київ): http://www.work.ua/ru/jobs/by-company/13405/

• «УкрПошта» запрошує на роботу механіків, кур'єрів, листонош, операторів, диспетчерів, водіїв тощо: https://www.ukrposhta.ua/ua/kariera-v-ukrposhti

Вакансії приймальників, продавців, вантажників, охоронців, кухарів відкриті по всій території України в таких торговельних мережах, як:

• «АТБ»: https://www.atbmarket.com/ru/career/vakancies

• «Сільпо»: https://silpo.ua/work

• «Велика Кишеня»: http://kishenya.ua/ua/job/vakansii.html

• Metro Cash & Carry Ukraine: https://www.metro.ua/about-metro/hr/vacancies

Водії, інкасатори, охоронці:

• ПриватБанк (Житомир) (перевага кандидатам, які служили в армії або військовослужбовцям у відставці): https://rabota.ua/company203681/vacancy7840393

• Муніципальна варта Києва: https://www.facebook.com/MunicipalnaVarta/

• «Шериф»: https://sheriff.promo/spbr

• «Київхліб» (військова служба є перевагою): https://ua.jooble.org/jdp/-6932527004609270338/

• «Долфі-Україна» (дистрибуція товарів медичного призначення) запрошує на роботу водіїв-експедиторів із власними мікроавтобусами (Київ, Вінниця, Подільськ)): https://rabota.ua/ua/company874023/vacancy7900036

Про відкриті вакансії інформують також центри зайнятості. Зокрема, Львівський обласний центр зайнятості щотижня готує добірку актуальних вакансій з контактами працедавців, які готові розглянути працевлаштування демобілізованих військовослужбовців – учасників АТО.

Підготуйте змістовне резюме

«Якісне резюме – це вже половина успіху, адже докладно описаний досвід привертає увагу роботодавців та викликає бажання запросити на співбесіду», – наголошує Настя Заєць, консультантка із пошуку роботи Veteran Hub.

У резюме Настя рекомендує уникати канцеляризмів на кшталт «відповідав за морально-психологічний стан особового складу». Натомість радить додати максимум корисних деталей, які цікаві роботодавцю. «Згадайте свої обов'язки. Ви були не „просто командиром відділення“, а керували, наприклад, 12 підлеглими. Отже, маєте управлінські навички. Були не „просто водієм“, а відповідали за технічний стан автомобіля, несли матеріальну відповідальність, навчилися вчасно знаходити й замовляти потрібні запчастини», – наводить приклади консультантка. Напрацювання Veteran Hub у цьому напрямку свідчать, що всі знання та навички, здобуті на війні, можуть стати в нагоді на новій роботі. Треба лише визначитись, на яких саме акцентувати увагу як на перевагах.

Отже, резюме має бути структурованим, обсяг – 1-2 сторінки, із зазначенням бажаної посади. Окрім досвіду роботи слід вказати свою освіту (основну та додаткові курси). Варто ретельно перевірити текст на помилки.

Шукайте роботу активно

Навіть якщо ви маєте гарне резюме – замало просто розмістити його на сайті з пошуку роботи. Чим активніша позиція в пошуках, тим більше шансів знайти цікаву пропозицію. Залучіть максимум джерел:

• Сайти з пошуку роботи (robota.ua, work.ua, hh.ua, OLX тощо). На цих сайтах слід зареєструватися, розмістити своє резюме в потрібній категорії, а також регулярно продивлятися вакансії та відгукуваед відгуків). Для зручності можна підписатися на розсилку нових вакансій. Рекомендується, надсилаютися на них (насамперед роботодавці продивляються резюме саме серчи резюме, писати короткі мотиваційні листи (чому зацікавила вакансія та який саме досвід пошукача особливо цінний на цій роботі).

• Соціальні мережі (Facebook, LinkedIn тощо). Якщо пошукач використовує ці джерела для пошуку роботи, важливо якісно оформити профіль (додати місця роботи, освіту тощо), а також стежити за матеріалами, якими ділишся на сторінці (це справляє певне враження на роботодавця). У Facebook є безліч груп із вакансіями, зокрема – саме для учасників АТО/ООС (наприклад, «Робота для ветеранів. Життя після АТО»). Також можна написати допис, у якому розповісти, яка саме робота потрібна, та попросити друзів поширити його.

• Вакансії безпосередньо на сайтах компаній (не всі пропозиції роботодавці анонсують на сайтах з пошуку роботи).

• Оголошення щодо роботи (наприклад, у магазинах).

Спеціалізовані організації – можна звернутися за консультацією та допомогою з підготовки якісного резюме. Часто фахівці таких організацій співпрацюють із роботодавцями, мають базу вакансій, які пропонують ветеранам, що звернулися по допомогу. Наприклад, у Vetеran Hub можна отримати безкоштовну персональну консультацію.

• Особисті знайомства.

І, звичайно, слід приймати запрошення на співбесіди (сьогодні їх часто проводять онлайн): чим більше контактів, тим більше шансів отримати саме те, що шукаєш.

Чого очікувати від ринку праці?

Загалом скласти єдиний портрет ветерана, який шукає роботу, а отже і рекомендувати єдину тактику пошуків, неможливо. Адже вихідні дані різні – від людей майже без досвіду до пошукачів, які претендують на посади топ-менеджерів або вузьких фахівців.

Окрім загальних проблем ринку праці (багато пропозицій щодо неофіційної роботи з невисоким заробітком), а також проблем, викликаних кризою, ветерани можуть зустрічати й інші перепони на шляху до працевлаштування. Так, Богдан Тягнибіда, ветеран, підприємець, який консультував учасників АТО щодо відкриття власного бізнесу, зазначив, що, наприклад, роботодавці можуть уникати працевлаштування ветеранів через необхідність надавати пільги (зокрема, додаткову відпустку). Існує і чимало упереджень щодо психологічного стану пошукачів із бойовим досвідом. Через це часто ветерани навіть намагаються приховати цей факт своєї біографії, аби уникнути безпідставних відмов працедавців. «Такі проблеми потребують системної роботи – зокрема, на рівні формування суспільної думки, а також оптимізації законодавства», – вважає Богдан. Роботодавці мають бути зацікавлені в працевлаштуванні ветеранів. Проте наразі таких важелів немає – окрім, власне, соціальної відповідальності підприємств.

Водночас Назар Лосюк, HR-фахівець, який консультував ветеранів із питань працевлаштування в центрі надання практичної допомоги захисникам України Axios, вважає, що упереджень нині менше у порівнянні з 2015-2017 роками. Тобто бойовий досвід зазвичай не є перевагою при працевлаштуванні, проте і перепоною не вважається. «На мій погляд, ситуація „вирівнюється“ – стає менше упереджень, і працедавці звертають увагу насамперед на професійні якості та мотивацію кандидатів», – зазначає Назар.

Коментар Галини Цвіркун, HR-директора поштово-логістичної групи Meest Group

На жаль, для багатьох тема підтримки ветеранів втрачає актуальність. Чомусь дехто забуває про героїзм і важливість цих людей. Meest щодня має чим завдячувати ветеранам. Ми дотримуємося політики рівних можливостей, вважаємо честю та обов'язком допомагати в працевлаштуванні захисникам.

Сьогодні в нас працюють 12 ветеранів: у Львові, Києві, Вінниці, Харкові, Черкасах, Умані, Кривому Розі. Відзначу, що всі вони працьовиті, вмотивовані та добре ладнають з колективом. Демонструють мужність, цілеспрямованість та впевненість. Як на мене, це важливі риси для якісного виконання роботи.

Щодо того, чи не зупиняє компанію необхідність надавати додаткові пільги (наприклад, додаткову оплачувану відпустку) ветеранам – ці люди захищали нас, щоб ми жили, не знаючи біди. На мою думку, додаткові пільги – це найменша вдячність. Вони – наші герої.

Загалом при прийнятті на роботу ми не розділяємо ветеранів та людей, які не служили. Головне – щоб кандидат мав потрібні компетенції, підтримував цінності компанії та якісно виконував свою роботу. Ветерани займають різні посади в Meest, здебільшого це лінійний персонал, бо такий сегмент бізнесу: кур'єри, комплектувальники, вантажники, фахівці зі збуту. Але і кар'єрний розвиток також можливий – є приклад зросту до начальника відділу. Вакансії компанії можна розглянути за посиланням.

Коментар компанії «Укрпошта»

У компанії, яка продовжує оновлюватись та перебудовувати процеси, зараз є понад 3000 вакансій. Зокрема, це вакансії листонош, товарознавців, кур'єрів, водіїв, начальників, заступників начальника відділення, операторів, територіальних менеджерів, інженерів-програмістів, керівників відділів та інші. Всі вакансії та вимоги до кандидатів можна переглянути на сайті. Щоб приєднатися до команди, потрібно заповнити онлайн-форму. Будь-які питання щодо працевлаштування в «Укрпошті» можна поставити ще й на сторінці «Тарас Рекрутас».

На підприємство може влаштуватися будь-яка особа, що відповідає кваліфікаційними вимогами на конкретну вакансію. «Укрпошта» запрошує стати частиною команди і ветеранів АТО/ООC. Серед працівників компанії є ветерани, вони працюють в усіх сферах та підрозділах компанії. Деякі з них працюють вже певний час, частина приєдналася недавно. Є й ті, що працювали в компанії, потім були в зоні АТО/ООC і повернулися працювати на підприємство.

Робота в «Укрпошті» – це можливість долучитися до змін в держкомпанії, отримати надзвичайний досвід, адже тут і пошта з логістикою, і фінансові послуги, і торгівля.

Для когось компанія може стати першим місцем роботи й можливістю отримати досвід та кар'єрне зростання, а для досвідчених спеціалістів – і далі зростати професійно. Державне підприємство пропонує офіційне працевлаштування і стабільну оплату праці.

Коментар Олени Федоренко, керівника регіональної служби управління персоналом Черкаського регіону агрохолдингу МХП

До складу нашого холдингу входять 30 підприємств в 14 областях країни, чисельність колективу – близько 28 тисяч співробітників. Наприклад, тільки в Черкаському регіоні працює Миронівська птахофабрика, елеватор, комбікормовий завод, підприємство з вирощування різних культур тощо. Загалом на цих підприємствах працевлаштовані близько 130 ветеранів АТО, на різних позиціях: оператори на виробництві, зварювальники, електрозварювальники, техніки, наладчики, водії, трактористи тощо. Є і приклади кар'єрного зростання – наприклад, один ветеран приєднався до нас оператором, проте розвинуті лідерські якості допомогли йому швидко стати молодшим майстром, а це вже керівна позиція.

Як соціально відповідальний роботодавець, ми дотримуємося політики рівності за всіма критеріями – вік, гендер, фізичні можливості; звичайно, рівні права щодо працевлаштування мають і учасники бойових дій. І варто зазначити – ми маємо позитивний досвід співпраці.

При розгляді кандидатів враховуємо виключно досвід, навички, вміння та амбіції до розвитку. Крім стандартних опцій, таких як стабільна винагорода, розвиток, соціальні гарантії, ми, звичайно, надаємо цим працівникам і передбачені для них законом додаткові пільги — зокрема, додаткову оплачувану відпустку.

Незважаючи на загалом складну ситуацію на ринку праці, ми не зупиняємо набір працівників: потреба в людях є завжди, адже організація дуже масштабна. З відкритими вакансіями можна ознайомитися тут.

Авторка: Катерина Маєвська,
спеціально для «Без Броні – єдина база ініціатив для ветеранів'