Допоки у Верховній Раді тривають політичні баталії щодо відставки уряду Гончарука, ми (ГО «Студена») хочемо підсумувати зроблене Міністерством у справах ветеранів за останні 6 місяців та висловити підтримку його очільниці Оксані Коляді.

За час її перебування на посаді було зроблено такі важливі кроки.

* Розроблено законопроект «Про статус ветеранів війни, членів сімей загиблих, членів сімей Героїв Небесної Сотні та постраждалих учасників Революції Гідності». Законопроект повністю змінює філософію ставлення до зазначених категорій громадян — від патерналіського підходу «споживач пільг» до ресурсного «розвиток людського потенціалу

* Розпочато роботу над створенням чотирьох єдиних центрів надання послуг для ветеранів у Рівному, Миколаєві, Житомирі та Одесі. Два з них, у Одесі та Житомирі, уже запущені.


* Розроблена програма пільгового довгострокового кредитування „Доступне житло“ для учасників АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб. Завдяки цій програмі у грудні 2019 року житлом було забезпечено майже 2000 сімей.

* Розпочато створення реабілітаційних центрів, які будуть надавати медичні послуги за світовими стандартами на базі госпіталів ветеранів „Український державний медико-соціальний центр ветеранів війни“ та „Лісова поляна“.

* Відкритий центр ментального здоров'я ветеранів на базі шпиталю ветеранів „Лісова поляна“.

* Здійснено заходи підготовки збірної команди України в міжнародних спортивних змаганнях „Ігри нескорених“, які відбудуться у травні 2020 року в Гаазі.

* Розроблено новий царемоніал поховання ветеранів та військовослужбовців – уніфікований царемоніал засновує нову українську мілітарну традицію.

* Розроблено процедуру та проведено конкурс проектів, розроблених громадськими організаціями для ветеранів, для виконання яких надається фінансова підтримка у 2020 році/

Згідно з Конституцією України, новопризначений уряд має імунітет протягом одного року, щоб мати можливість показати результат своєї діяльності. Питання про відставку Кабміну піднято всупереч логіці конституційних процесів та інтересів країни. Більше того, недопустимою є ситуація, коли йдеться про відставку членів уряду, які показали свою ефективну роботу, у той же момент, коли міністр, до якого громадянське суспільство має багато питань, залишається на посаді.

Ми вважаємо, що робота міністерства під керівництвом Оксани Коляди була відкритою та ефективною, політика міністерства грунтувалась не на патерналістьських підходах, а на розумінні, що ветерани є елітою та потенціалом для позитивних змін у суспільстві. За цей час здійснено важливі кроки для підтримки ветеранів, їхньої реабілітації та формування культури вдячності та пам'яті у суспільстві.

Протягом останніх шести місяців ми ефективно співпрацювали з Міністерством у справах ветеранів, втілюючи наші проекти „Без Броні“ та „Що таке пам'ятати“. Сподіваємось, що наша співпраця залишиться такою ж плідною, а міністерство ‒відкритим до громадських ініціатив.

В умовах зовнішньої агресії з боку Російської Федерації вважаємо, що гідне ставлення до ветеранів є питанням національної безпеки. Тому, попри усі політичні баталії, закликаємо зберегти стабільну та ефективну роботу міністерства.