Звідки взялося літній час, і хто його придумав?Кожен з нас чув про те, що таке літній і зимовий час. Багато хто з нас зіштовхнувся з цим в реальності, адже на сьогоднішній день перехід на літній час і назад здійснюється в 63 країнах світу. Сьогодні ми розповімо більш детально, що таке літній час і чому воно вважається за доцільне.

Літній час — звідки воно взялося?

На сьогоднішній день точно не відомо, хто є автором ідеї про перехід на літній час і назад. Вперше про неї заговорили ще під час Французької революції, але втілили в життя лише в 20 столітті.

Тоді питання про енергозбереження стояло дуже гостро. Тому Бенджамін Франклін, один з батьків-засновників США, який все своє життя захоплювався наукою, опублікував своє есе під назвою «Економічний проект щодо зниження вартості світла» в одному з наукових журналів Парижа. У ньому він висунув ідею про доцільність переходу навесні на літній, а восени на зимовий час, хоча у багатьох навіть не було годин.

Якщо в селах люди вставали з світанком і відразу ж йшли працювати, то в промислових містах вранці люди спали, зате ввечері палили свічки і масляні лампи. Але як же можна було змусити людей вставати раніше? Пропонувалися навіть найжахливіші методи типу заборони нічного світла. Проте, ідея політика не відразу припала до смаку англійцям. Але в 1907 році вона була переглянута. Так було зроблено саме те, що раніше було запропоновано Франкліном. Причому не тільки в Англії, але і в інших європейських країнах.

Вперше стрілки годинника були переведені в 1916 році в Німеччині, і завдяки цьому вдалося трохи заощадити вугілля. Союзники країни взяли приклад німців і перевели годинник у себе.

Перехід на літній час в країнах СНД

Звідки взялося літній час, і хто його придумав?В СНД вперше перевели годинники на літній час в 1917 році, під час революції. Але назад їх так і не перевели, і країна жила за літнім часом до кінця зими.

Владі не вдалося досягти сталості в цьому питанні: стрілки то переводилися, то немає. Було встановлено також декретний час, яке додавало ще 1 годину до поясного часу.

І сьогодні в Росії немає сталості в цьому питанні. Країна в 2011 році перейшла на літній час в останній раз, але до сих пір не всі згодні з цим рішенням.

Літній час в Європі і в світі

Звідки взялося літній час, і хто його придумав?У наші дні на літній час переходить 69 держав, а ще у восьми хоча б одному регіоні також діє цей закон. Повсюдно воно використовується в Мексиці, Канаді та США і майже у всіх країнах Північної півкулі. Винятком є Росія, Казахстан і Білорусія. Відмовилися від нього також Індія, Пакистан, Китай і Японія.

В Європі ж поки є перехід на літній і зимовий час. Але в 2018 році Єврокомісія проводила опитування, в якому 84% респондентів висловилися за скасування цього закону. Європарламент підтримав пропозиції Єврокомісії, і в результаті перехід буде скасований з 2021 року.

Аргументи за і проти літнього часу

У світі існують мільйони противників і прихильників переходу на літній і зимовий час. У них є свої аргументи.

Зокрема, за цей закон є такі аргументи:

  1. економія електрики;
  2. економія нафти;
  3. зменшення числа ДТП;
  4. зниження навантаження на навколишнє середовище.

Аргументи проти переходу на літній час:

Звідки взялося літній час, і хто його придумав?