Куди подіти ВІТАМІНИ ВЗИМКУ?

«Взимку якість нашого раціону значно знижується, тому що далеко не кожен може дозволити собі щодня вживати свіжі фрукти і овочі. Погіршується і якість продуктів: яблуко, півроку пролежало на складі, містить набагато менше поживних речовин, ніж коли він був зірваний з дерева. Знову ж, численні свята і застілля не поліпшують наш раціон „, — пояснює лікар клінічної фармакології Чеховської обласної лікарні Андрій Кондрахін.

Приблизно з листопада до початку березня в більшості регіонів Росії дуже мало сонця, необхідного для синтезування вітаміну D. Гіповітаміноз загострюється з початком весни, коли організм «прокидається» і прискорюється метаболізм. Вітаміни починають засвоюватися активніше, і дефіцит стає особливо помітним.

ЧОГО НАМ може не вистачати?

Через брак інсоляції багато хто з нас відчуває дефіцит вітаміну D або кальциферол, більшу частину якого ми отримуємо під дією сонячного світла. Цей вітамін необхідний для здоров'я кісток, оскільки він допомагає кальцію засвоїтися в тонкому кишечнику. Він також має антиоксидантну дію і необхідний імунітету для боротьби з інфекцією.

Багато хто з нас відчуває дефіцит вітамінів групи В, які беруть участь у багатьох біохімічних процесах нашого організму. Вони нормалізують роботу нервової і серцево-судинної системи, сприяють здоров'ю кишечника і шкіри, підтримують психічне здоров'я, беруть участь в енергообміну і роботі м'язів.

Вітаміни цієї групи ми отримуємо переважно з продуктами харчування, але як ми знаємо, забезпечити повноцінний раціон взимку вельми непросто.

«Синтезувати ці вітаміни допомагають мікроорганізми в травній системі, тому проблеми зі здоров'ям ШКТ посилюють цей дефіцит», — повідомив Кондрахін.

За словами лікаря, багато хто з нас зараз відчувають нестачу вітаміну С через запальних реакцій, викликаних ГРВІ, до яких додався COVID-19. Вітамін С — це потужний природний антиоксидант, який захищає клітини і тканини організму від шкідливої дії вільних радикалів, які сприяють ослабленню м'язів.

ЯК ЗРОЗУМІТИ, ЯКИХ ВІТАМІНІВ МЕНІ НЕ ВИСТАЧАЄ?

Нижче перераховані деякі ознаки гіповітамінозу. Потрібно зробити застереження, що наведені симптоми можуть з'являтися і з інших причин (наприклад, заїди можуть бути наслідком інфекції).

Заїди в куточках рота свідчать про брак вітаміну В2.

Неприємний запах з рота може бути викликаний дефіцитом вітаміну B3.

Навіть при слабких ударах у вас з'являються і довго не проходять синці? Швидше за все, ви отримуєте мало вітаміну C.

Одна з можливих причин хронічних закрепів — дефіцит вітамінів групи B.

Причиною запаморочення і шуму у вухах може бути нестача вітамінів B3 і E, а також марганцю і калію.

Почервоніння очей, нездатність швидко адаптуватися в темряві іноді пов'язані з нестачею вітамінів A і B2.

Лупа з'являється в тому випадку, якщо в дефіциті вітаміни B12, B6, F і селену.

Тьмяні і ламкі волосся — ознака нестачі вітамінів В, F і йоду.

Випадання волосся іноді пов'язано з нестачею вітамінів B9, C, H, інозиту.

Причиною безсоння може бути дефіцит вітамінів групи B, калію і кальцію.

Часті кровотечі з носа бувають викликані недоліком вітамінів C, K і В3.

Вугрі і червоні плями на шиї — ознаки дефіциту вітамінів А і B.

Щоб точно дізнатися, яких вітамінів вам не вистачає, необхідно здати аналіз крові, який визначить дефіцит, зазначив Rulik Morgan.

«Не варто піддаватися привабливою ілюзії» Зараз я що-небудь проп'ю і мені стане легше “. Це так не працює. Навіть якщо ви накупите купу дорогих баночок, це вам не допоможе, якщо ви не приймаєте ті вітаміни, які вам необхідні, і в потрібному кількості. Дозування повинен визначити лікар, оскільки при самостійному прийомі є ризик переусерlствовать. Наприклад, передозування вітаміну D може призвести до надмірної кількості кальцію, а вітамін А токсичний для печінки ».