Приводом для цього блогу став виступ Прем'єр-міністра України Олексія Гончарука перед аграріями 19 вересня (https://ua.112.ua/suspilstvo/honcharuk-anonsuvav-zvilnennia-kerivnytstva-derzhheokadastru-na-nastupnomu-tyzhni-507956.html, див. відео з 7:45).

Треш. Красиво. Влучно. Інакше і не скажеш. Для тих, хто думає інакше і має сумніви, доведемо, що система Держгеокадастру потребує радикального перезавантаження.

Для початку деякі факти з роботи Держгеокадастру у Донецькій області.

30 липня поточного року у м. Краматорську було затримано Першого заступника начальника Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області Юлію Поліводу https://freeradio.com.ua/na-donechchini-vikrili-chinovnicju-jaka-vimagala-groshi-za-oformlennja-dokumentiv-na-zemlju/ на отриманні хабара у розмірі 1200 доларів США.

13 вересня цього року затримано під час отримання чергового хабаря у розмірі 3000 грн. заступника начальника відділу у м. Маріуполі Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області Валерія Челпана https://censor.net.ua/photo_news/3148494/sbu_v_mariupole_zaderjala_chinovnika_gosgeokadastra_vymogavshego_vzyatki_za_oformlenie_zemli_foto .

Цікаві факти про цих фігурантів, отримані виключно з відкритих джерел інформації. Знайомтеся:

Полівода Юлія Юріївна, 06.02.1984 року народження, уродженка м. Донецьк. До війни мешкала у Донецьку за адресою: вул. В. Терешкової, буд. 13, кв. 59. Працювала на посаді начальника відділу землеустрою в Управлінні землеустрою та охорони земель Головного управління Держземагентства у Донецькій області. Переселенка. За відомою Постановою Кабінета Міністрів України від 07.11.2014 № 595 виїхала у 2015 році для продовження роботи на підконтрольну українській владі територію. Невдовзі по переїзду у м. Костянтинівка, на хвилі реорганізації Держземагентства України в Держгеокадастру України у 2016 році, а також у зв'язку з величезною кількістю вакантів (основна маса працівників лишилася у м. Донецьку), посіла посаду начальника управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області. На початку 2017 року штурмує посаду першого заступника начальника Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області, а ще через 6 місяців – посаду начальника Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області. У запеклій битві за «трон» поступилася більш спритному кандидату і лишилася на посаді першого заступника. Декларація Поліводи Ю.Ю. за 2018 рік не вражає, але і не лишає смутку після перегляду https://declarations.com.ua/declaration/nacp_cd18b2b0-b38e-4ff5-b072-769eef1ceae6. Здавалося б, ну чого хотіти жінці, яка не має дітей та інших утриманців? Навіщо брати хабар? Тим більше, що є кохана людина. Якось воно складеться на підконтрольній території, Бог з ними, з тими 80 % двокімнатної квартири у м. Донецьку — доглянуть рідні. Ан ні... Мабуть настільки була певна у своєму новому статусі, що втратила ґрунт під ногами. Ще і втягла у кримінальну справу довірену особу, яку підбила їхати за хабарем і якій дала вказівку покласти отриманий хабар у задню кишеню штанів. Зате завдяки цій кримінальній справі можемо побачити, що виділення 1 гектара землі «коштує» 200 доларів США у вигляді «сплати на кишеню» керівництву обласного управління Держгеокадастру http://reyestr.court.gov.ua/Review/83652408. Можливо кримінальні дії Поліводи Ю.Ю. були «поставлені на поток», а можливо – викликані переїздом Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області з м. Костянтинівки до м. Маріуполя, де здебільшого перебуває голова цього органу, як знати? Відповідь надасть слідство. Тим часом сама Полівода Ю.Ю. замість переїзду до м. Маріуполя переїхала до СІЗО м. Бахмута.

Другий «герой» нашого – Челпан Валерій Валерійович, 10.11.1977 року народження, уродженець м. Маріуполь, – не менш колоритна людина з міцної грецької сім'ї. Має старшого брата Романа та сестру Юлію.

Батько цієї родини – Челпан Валерій Георгійович – небідна людина за мірками Маріуполя. Одноосібний власник насамперед колишнього АТП, що зараз має назву ТОВ «Володарськавто» (смт. Нікольське Донецької області) і займається пасажирськими перевезеннями. Лише внесок у статутний фонд цього підприємства за цінами 2010 року склав 398 тис. грн. Крім того, він є власником і керівником ПП «Нова Спирит», що займається роздбіною торгівлею та будівельними роботами, мажоритарним співвласником ТОВ «Нобіле» та мажоритарним співласником та керівником такого собі кафе «Шоколад» в одноіменному бізнес-центрі «Шоколад», що знаходиться у центрі м. Маріуполя по вул. Італійській 116А (телефон (0629) 40-77-70). Фото: + https://www.0629.com.ua/ads/2536007 . Звичайно і сам Челпан В.Г. зареєстрований в якості фізичної особи-підприємця, що надає в оренду нерухоме майно.

Челпан Юлія Валеріївна очолює ТОВ «Нобіле», що займається харчуванням та наданням в оренду нерухомого майна.

Челпан Роман Валерійович є засновником та керівником ПП «Маріуполь» та ТОВ «Іліостехно», що займаються будівельно-монтажними роботами.

У такій родині талановитих підприємців лише один Валерій чомусь не став підприємцем, а обрав собі нелегкий шлях державного службовця. Працює заступником начальника відділу у м. Маріуполі Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області. Цікаво, чому він обрав собі таку стежку? Чи не тому, що у колективному підприємстві «Госпрозрахунковий земельно-кадастровий центр» працює керівником такий собі Ігнатенко Віталій Павлович, з родиною якого пов'язана тісними бізнес-відносинами сім'я старшого Челпан Валерія, і який одночасно є мажоритарним власником ТОВ «Проектно-експертна фірма „Землі Приазов'я“?

До речі, у Ігнатенка В.П. в колективному підприємстві „ГЗКЦ“ ще донедавна (точніше – до лютого 2017 року) Валерій Валерійович працював звичайним найманим працівником в якості сертифікованого інженера-землевпорядника, в той час як старший брат Роман „підробляв“ сертифікованим інженером-землепорядником у „ТОВ ПЕФ «Землі Приазов'я».

Так чи інакше, але менший Валерій з інженерів-землевпорядників подався одразу у заступники до начальника управління Держгеокадастру у м. Маріуполі. А чого розмінюватися на дрібниці? Досвід в царині геоінжинірінгу величезний, та і взагалі не урод. Клята реорганізація трохи зрізала статус з управління на відділ, але Челпан В.В. її пережив із легкістю. Не дивно, бо такими цінними кадрами на державній службі не можна гребувати.

То чого ж не вистачало Челпан В.В., що він почав вимагати гроші з матері-одиначки за затвердження технічної документації під її особистим будиночком? Можливо причиною стало народження у 2018 році другої донечки на ім'я Афіна? Настала матеріальна скрута? https://declarations.com.ua/declaration/nacp_3a894b2d-e3f2-43aa-80fc-44e96f1cb939. Я так не думаю. А чого йому не вистачало разом з батьком та братом, коли вони зветалися до Жовтневого районного суду м. Маріуполя з позовом про встановлення факту належності до національності «грек»? http://reyestr.court.gov.ua/Review/79975684 . Гадаю, що причина банальна до неможливості: особисті корисні мотиви у вигляді матеріального збагачення та бажання отримання громадянства Греції.

Але то не всі «дивні» речі, що мають місце у обласному Держгеокадастрі. Дива творють усюди. Чого вартий лише факт порушення кримінальної справи стосовно привласнення державних коштів у міжміському управлінні у містах Краматорську та Дружківці Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області, де протягом півтора років з 14.07.2017 по 12.12.2018 група службовців «дерибанила» заробітну плату з усіма можливими надбавками однієї своєї співробітниці, яка знаходилася у «декретній» відпустці! http://reyestr.court.gov.ua/Review/77852456 . У злочинній схемі були задіяні і начальник цього територіального управління, і його заступник, і «табельниця», і сама «молода мама», яка отримувала «відкат» у вигляді меншої частини своєї «заробітної плати». А «юридично забезпечувала» цю злочинну схему Довгаленко Віра Романівна, яка, до речі, за «сумісництвом» є начальником юридичного управління Головного управління Держгеокадастру у Донецької області і дружиною Яковенка Миколи Миколайовича https://declarations.com.ua/declaration/nacp_9b0dfe6c-e591-4b19-bed6-2d21fd76f5cc — начальника міжміського управління у мм. Краматорську та Дружківці! https://declarations.com.ua/declaration/nacp_fd017599-ae25-4b25-bb99-c49a9cb807c0 .

А є і інші речі, як-от підробка документів для земельних торгів http://reyestr.court.gov.ua/Review/75959185 та інше лайно.

Чому так? Що заважає державним службовцям Держгеокадастру працювати доброчесно? Не досить велика зарплата? Це лише часткова правда. Недосконалість законодавства, яким регулюються земельні відносини? Це теж лише часткова правда. Низькі морально-ділові якості самих державних службовців Держгеокадастру? Боюся, що вони однаково низькі у працівників всіх державних органів. Всіх не пропустиш через «детектор брехні». Та і до тестування всі давно пристосувалися. Ба більше: до цього часу трапляються випадки, коли на державних посадах продовжують працювати нелюстровані особи! Переміщуються з реорганізації до реорганізації, з посади на посаду. Більшого нехлюйства годі вигадувати!

Гадаю, що таких прикладів безліч у всіх областях.

Доки не буде розпущено увесь Держгеокадастр, доки контрольні питання під час тестування на посаду не будуть комбінуватися електронною системою випадковим, неповторним образом, доки не будуть перебувати на робочому місці під пильним оком відеокамер державні службовці, а особливо державні кадастрові реєстратори, доки вони будуть мати вільний і необмежений доступ до загальнодержавної електронної кадастрової системи, доки вони будуть підпорядковуватися начальнику конкретного територіального відділу, доки не будуть триматися під неухильним контролем телекомунікаційні та електронні системи Держгеокадастру, доки… доки…доки…

Годі! Держгеокадастр України мусить «померти» у повному складі, від голови до останнього співробітника, бо там дійсно ТРЕШ!!! Не переконав? Тоді зверніться за виділенням земельної ділянки. Хоча би спробуйте.