Невеличкий перелік науково-популярних подій першого тижня літа.

4 червня (вівторок)

Науковий світогляд

Науковий погляд на життя стає модним – принаймні для тих, хто вважає себе раціональною та поміркованою людиною.

Та здається, у науки існують власні обмеження. Чи можна бути об'єктивним? Чи є науковий світогляд єдиним способом сприйняття і розумінню дійсності? Чи може наука стати новою релігією та відповісти на питання про сенс життя?

Спікер: Віктор Досенко професор, генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України

Коли: з 18:00 по 21:00

Де: Київ, Проспект Перемоги, 37, Бібліотека КПІ, 6 поверх, 15 зал

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/391824798084968/

5 червня (середа)

Відкриття лазерної нанолабораторії НовіНано

Якщо ви в середу будете у Львові і матимете час/бажання більше дізнатися про нанотехнології, запрошуємо 05 червня о 14:00 на відкриття унікальної нанотехнологічної лабораторії.

Заснована розробником новітньої технології, іноземними інвесторами та SoftServe, лабораторія розробила ексклюзивну технологію, що може змінювати оптичні, фізико-механічні, хімічні, супергідрофільні, супергідрофобні та ін. властивості будь-яких матеріалів (від різноманітних металів до пластику чи скла).

Застосовуючи найсучасніше та унікальне для України обладнання, лабораторія є центром для наукових експериментів та потенційним партнером для багатьох компаній. Так, лабораторія наразі веде переговори та співпрацює з компаніями Fortune Global 500 з різних країн світу, низкою провідних університетів та наукових груп.

Під час заходу буде представлено результати роботи лабораторії, науково-популярну лекцію та організовано фуршет з неформальним спілкуванням.

Орієнтовна тривалість: 3-3,5 години, з 13:45 по 17:00

Місце: SoftServe HQ, м. Львів, вул. Садова, 2д

Посилання для реєстрації: https://app.softserveinc.com/apply/register/uk/nov...

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/1294444114028202/

6 червня (четвер)

Для скажених «жайворонків», які не долетіли у вівторок у КПІ, знову професор Досенко, цього разу

Чому некритичне мислення перемагає?

Чому ми помиляємося, чому віримо з безглузді, алогічні вигадки, чому так важливі ритуали? Невже еволюція підтримала таких дивних істот, що готові вбивати і вмирати за віртуальні ідеали? Детально про конфлікт когнітивного та емоційного інтелекту ви можете почути на лекції Victor Dosenko професор Інституту фізіології ім. О.О.Богомольця НАН України.

Коли: з 09:00 по 10:00

Де: Postmen, Київ, вулиця Дмитрівська, 80

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/608899062955383/

Також WWF України організовує у четвер

Панельна дискусія: Що заважає вільно текти українським річкам?

Здорові річки — джерело прісної води. Вони є запорукою продовольчої безпеки для сотень мільйонів людей в усьому світі. Крім того, річки переносять осадові породи, що дозволяє утримувати дельти річок над рівнем моря, пом'якшують вплив сильних повеней та посухи, захищають поля від ерозії та підтримують багатство біорізноманіття.

Річкові екосистеми — є одними з найвразливіших. Будь-яке порушення зв'язків усередині прісноводних екосистем здатне нівелювати усі ці надважливі функції.

Та масштаби втручання людини в їх природний стан вражають. За даними останнього природоохоронного дослідження WWF, лише третина з 246-ох найдовших річок світу залишаються вільнотекучими.

На річках Європи зафіксовано близько 1 млн. різноманітних перепон. Якість води, яку люди використовують для пиття, у побуті та вирощування городини погіршується. Наразі Європейський континент забезпечений прісною водою лише на 60%. Громадські активісти б'ють у набат аби достукатися до Європарламенту та змусити уряди країн виконувати основні вимоги Водної Рамкової Директиви ЄС, спрямовані на збереження та відновлення річок.

В Україні нараховують більше 3 тисяч річок та потічків. Та ніхто не знає, яка кількість з них залишилась вільнотекучою. Громадськість і активісти постійно сигналізують про незадовільний стан річок через наявність штучних перепон.

Чи справді ситуація в Україні критична, та які сучасні природоохоронні рішення існують?

Про це ми поговоримо у форматі панельної дискусії з нашими експертами:

Piotr Parasiewicz, директор Rushing Rivers Institute (USА)

Ольга Денищик, керивниця прісноводного напрямку WWF Україна

Сергій Підмогильний, координатор з розвитку мережі Зелених шляхів в Україні

Лілія Гричулевич, голова Громадської ради при Держводагентстві України

Модератор дискусії:

Максим Зборовский, журналіст, ведучий програми «Земля 3.0» на радіостанції Голос Столиці.

Відразу після обговорення відбудеться презентація The Barrier Tracker – додатку для відстеження перешкод на річках. З цієї нагоди до нас завітає один з його розробників — австро-американський професор, Piotr Parasiewicz, директор Rushing Rivers Institute. Детальніше про спікера читайте тут: https://en.wikipedia.org/wiki/Piotr_Parasiewicz

Ми презентуємо додаток та розповімо про всі його можливості. А наш гість поділиться світовим досвідом зі збору та аналізу даних про річкові екосистеми.

Вхід вільний, але за умови попередньої реєстрації за цим посиланням: https://forms.gle/mwkkDATY7jxfy5WL9

Кількість місць обмежена.

Каву та печиво гарантуємо :)

Коли: з 19:00 по 21:00

Де: Київ, вул. Інститутська, 2а, New Work Labs Globus

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/1277980545700268/

Молекулярна фізіологія кісткової тканини

Передостання з циклу лекцій з молекулярної фізіології від професора Досенка, на тому самому місці, у той самий час

17.00

Інститут фізіології ім. Богомольця, Київ, вул. Академіка Богомольця, 4, ауд. 212.

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/248019389461641/

Втрачений світ динозаврів -2: По слідах акрокантозавра

Наш сіквел включить в себе розповіді про власне акрокантозавра, трицератопса, ютазавра, а також їхніх віддалених родичів плезіозавра та археоптерикса.

Можливо ще хтось встигне потрапити до цієї цікавої компанії, адже ми працюємо над тим та для годить схрещуємо пальці, щоб продовження виявилось не гіршим оригіналу.

Ой, уже потрапив! Раптом хочете дослідити справжній фрагмент зуба нанотирана – Вам сюди! Цей родич тиранозавра — один із найзагадковіших мешканців нашої планети. Його рештки лишають більше питань, ніж відповідей.

На завершення програми — ми здійснимо невелике розслідування у форматі квесту, щоб захопливо та пізнавально дослідити музейний простір.

Оплата: для дітей (50 грн вхідний квиток до музею (слід придбати у касі музею) + 100 грн вартість демонстрації (оплачуєте на місці проведення заходу на 4 поверсі) = 150 грн;

для дорослих (80 грн вхідний квиток до музею (слід придбати у касі музею) + 70 грн вартість демонстрації (оплачуєте на місці проведення заходу на 4 поверсі) = 150 грн.

Увага: якщо у заході бере участь лише Ваша дитина й Ви не хочете її відпускати саму на 4 поверх – то Ви можете:

1) відвести її самостійно, сплативши для себе вхідний квиток до музею;

2) передати нам її з рук в руки за 5 хвилин до початку заходу.

Довідки за телефоном: 0636164956

Реєстрація: https://docs.google.com/forms/d/1uP-IVPrFd9HSuiPHCm5QQi-JR96wbugdMpV5ZxsfaAg/edit#responses

Коли: 14.00-15.30

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Київ

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/476355876451093/

7 червня (п'ятниця)

Твоя друга палеонтологічна колекція: у пошуках амонітів

Знову розпаковуємо дослідницьке спорядження та прямуємо у далеке минуле нашої планети! Прямуємо в гості до стародавніх губок та коралів, по дорозі зазирнемо до харизматичної белемнітелли, дослідимо зуб зниклої гігантської акули-мако.

Не оминемо нагоди познайомитися з прадавнім крокодилом, що мешкав на території України, скатом та навіть плезіозавром! Дізнаємось секрети ортоцеросів та давніх крабів, навіть попорпаємося у вмісті шлунка молюска з крейдяного періоду, якби це жахливо не звучало.

І, звісно, познайомимось з цетотерієм – давнім вусатим китом!

Але кого ми дослідимо детально, то це амонітів. Оглянемо їхні зразки під час демонстрації, познайомимось з деякими з них під час короткої екскурсії та навіть організуємо їхні детективні пошуки під час квесту!

Три в одному палеонтологічному флаконі – інтерактивна демонстрація, екскурсія та квест, а також дві ексклюзивні та загадкові речі для Вашої колекції!

Увага! Рекомендуємо відвідувати цей захід після відвідин «Твоєї першої палеонтологічної колекції»!

Тривалість: 1,5 години

Реєстрація: https://docs.google.com/forms/d/1t2M9-YW4AL41z_JDA...

Оплата: для дітей (50 грн вхідний квиток до музею (слід придбати у касі музею) + 100 грн вартість демонстрації (оплачуєте на місці проведення заходу на 4 поверсі) = 150 грн;

для дорослих (80 грн вхідний квиток до музею (слід придбати у касі музею) + 70 грн вартість демонстрації (оплачуєте на місці проведення заходу на 4 поверсі) = 150 грн.

Увага: якщо у заході бере участь лише Ваша дитина й Ви не хочете її відпускати саму на 4 поверх – то Ви можете:

1) відвести її самостійно, сплативши для себе вхідний квиток до музею;

2) передати нам її з рук в руки за 5 хвилин до початку заходу.

Коли: 14.00-15.30

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Київ

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/688053778314663/

Дослідження фізіологічних та патофізіологичних особливостей розвитку кори головного мозку людини використовуючи стовбурові клітини і органоіди.

Всі знають що дослідження можна робити в пробірці, але це частіше всього 2D шар клітин, який дуже сильно відрізняється по своїм властивостям від справжнього органу. Особливо коли мова йде про мозок, де зв'язки нейронів настільки важливі для його функціонування. Органоїди — вирощені у пробірці невеликі шматочки вже 3D тканини, які по своїм структурі набагато більш схожі на оригінальний орган. В даному випадку мова буде йти про органоїди, які вирощені з індукованих плюрипотентних стовбурових клітин у тканини, що нагадують за своєю структурою кору мозку. Вирощувати їх важко, але це відкриває широкі можливості для досліджень мозку людини і для персоналізованої медицини, адже виростити такий органоїд можна з клітин певної людини з невропатологією і досліджувати вплив різних препаратів на нього.

7 червня можна буде послухати доповідь про органоїди мозку від Alex Shcheglovitov (Університет Юти) о 14:00, в Інституті фізіології ім. Богомольця (Київ, вул. Академіка Богомольця, 4) к. 214 (мала семінарська). Після лекції о 15:30 зустріч з активними студентами КАУ та інших університетів, можна поговорити з лектором, колишнім співробітником нашого інституту).

8 червня (субота)

Якщо ви у суботу потрапите до старовинного міста Острог, то майте на увазі, Symbolon. Центр середньовічних та ранньомодерних студій та Музей книги та друкарства міста Острог організують лекції та майстер-клас на тему:

Як народжувалась середньовічна книга

Середньовіччя – це не тільки час соборів, але й книги. Її створення тривало десятиліттями та об'єднувало інколи до десяти людей. Книга – це знання та статус, духовний і матеріальний скарб, який обіцяв читачу інтелектуальну та естетичну насолоду. Зрозуміти і пізнати середньовічну книгу – це зрозуміти середньовіччя.

Саме тому Громадська організація «Симболон. Центр середньовічних та ранньомодерних студій» підготувала для вас унікальний захід «Як народжувалась середньовічна книга».

На вас чекають:

дві короткі, але ємкі лекції про технології створення та оздоблення манускриптів від засновниць ГО «Симболон» Людмила Ващук та Stefaniia Demchuk;

майстер-клас з середньовічного письма для учасників від 7 років.

Захід буде цікавий як дітям, так і дорослим! Участь для усіх учасників заходу безкоштовна.

Для дітей обов'язкова реєстрація, адже кількість місць у майстер-класі обмежена (12 осіб)! Для реєстрації дитини необхідно надіслати лист на email: [email protected]

У листі вкажіть: ПІБ та телефон одного з батьків, ім'я та вік дитини.

Де і коли: з 12:00 по 14:00, у Музей книги та друкарства міста Острог, м. Острог, вул. Вячеслава Чорновола, 3а.

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/450480938850871/