На цьому тижні у нас наукові та науково-популярні події у Києві, Дніпрі, Одесі, Львові та Харкові. Є дитячі, є для «вумних науковців» — на любий смак.

9 квітня (вівторок).

Безкоштовна екскурсія виставкою «Дивовижні історії Криму»

Сяйво моря, шум тополь і кипарисів, стрімкі урвища над хвилями, майже відчутний запах лаванди і безкінечний степ, де полин і кургани, а земля кольору світлої охри. Таким виглядає Крим на картинах, малюнках і фотографіях: прекрасний, але часом суворий і незнайомий. І здається, в українській колективній уяві Крим постає більше простором, ландшафтом, ніж домом безлічі – інколи добре вивчених, а часом загадкових дописемних – культур. Саме тому ми розповімо – про Крим і його людей. Хто і як тут жив у різні часи? Звідки ці мовчазні кургани? А фортеці, мінарети і колони? Чиї кораблі лежать на морському дні? Що за золоті гривни у гробницях давніх царів? Як уявити, зрозуміти, відчути цю захопливу історію?

Щовівторка, 18:00 запрошуємо на безкоштовну екскурсію виставкою «Дивовижні історії Криму».

Mystetskyi Arsenal, вул. Лаврська 12, Київ

Вхід за квитком на виставку.

Вартість квитків: Повний 80 гривень. Пільговий 40 гривень. Сімейний 160 гривень.

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/628441730944971/

10 квітня (середа).

Молекулярні механізми Божевілля

Лекція і відповіді на запитання.

Досенко Віктор, д.м.н., професор, завідувач відділу Інституту фізіології ім. О.О.Богомольця НАН України

Лекції Віктора Досенко можно подивитись безкоштовно. Онлайн курси Віктора Досенко для лікарів:

Чому варто прийти на лекції 10 квітня? Тому, що лектор стисло викладе тему і відповість на запитання....

Вам цікава інши тема про здоров'я чи життя? Наберіть в Гуглі: Досенко .... Ї є висока ймовірність, що знайдете цікаву статтю або відео курс.

Де: Финансовый клуб Украины, вул. Шовковична, 12 Київ

18.30-21.00

Ціна квітка 150 гр.

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/826252364401310/

Лекція «Перенесення столиці до Києва. 1934»

У цьому році виповниться 85 років перенесення столиці з Харкова до Києва. Подія давня, проте маловивчена. Адже для більшості вона обмежується одномиттєвим пересуванням точки на карті і переїздом верхівки.

У реальності ж ця подія включала в себе безліч питань, які залишились без відповідей. Яка логістична ціна питання? У якому порядку потрібно переїжджати? Чому столицю перенесли саме в 1934? Та й взагалі, який сенс в республіканському столичному статусі в умовах диктатури? Що дало Києву перенесення столиці?

Знайде відповіді на ці питання Семен Широчин, дослідник історії та архітектури Києва в радянський період на лекції 10 квітня в IZONE. Окрему увагу буде приділено питанню розробки генерального плану розвитку нової столиці, його амбіціям і забутим ідеям. На лекції буде показаний ряд маловідомих документів і проектів.

Вартість 200 грн, потрібна реєстрація.

19:30 по 21:00

IZONE, вул. Набережно-Лугова, 8, Київ

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/436774423744203/

11 квітня (четвер).

«Молекулярна фізіологія клітин крові»

Курс складається із 16 лекцій,на яких ми спробуємо пояснити молекулярні механізми життєдіяльності, починаючі із запліднення і закінчуючі старінням.

Традиційно у четвер у рамках курсу «Молекулярна фізіологія» від професора Віктора Досенка чергова лекція. На тому самому місті і у той самий час.

Вільні лекції з молекулярної фізіології для студентів біологічних, медичних та інших спеціальностей, що вивчають живе, а також тих #розумні, хто хоче зрозуміти як раціонально та логічно працює наш організм.

17.00

Інститут фізіології ім. Богомольця, к. 212, вул. Академіка Богомольця, 4, Київ

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/248019389461641/

Міфи про науку у Середні віки

Ми продовжуємо наш цикл про Середні віки! І тепер, Xenija Zborovska (історик філософії, медієвіст, опановує латину та давньогрецьку, засновниця Art of mind) планує підняти тему міфів — «Міфи про науку у Середні віки»!

Чи було Середньовіччя справді «темними віками»? Чим ми завдячуємо середньовічним традиціям в повсякденні і в науці? Чи найшли б ми зараз спільну мову із середньостатистичним жителем середньовічної Європи? Давайте позбиратись разом!

Спробуємо разом зануритись у світ тих століть і знайти відповіді на такі питання:

- Чи дійсно було дуже мало освічених людей? Неосвічність королів — чому варто вірити

- Чи цікавила теологів тоді проблема кількості янголів на вістрі голки? Які взагалі проблеми ставили перед собою філософи і теологи тих часів?

- В якому стані була тогочасна наука і чи дійсно був занепад порівняно з Античністю?

- На що могла впливати жінка, яку освіту вона могла здобути і чи світила їй якась кар'єра в науці?

Також ми дізнаємося топ-5 професій Середніх віків, найцікавіші експеременти в тогочасній науці та чому церква не боролась в Середні віки з магією, а відьом просто не існувало.

Заінтригували?) Приходьте!

Вартість відвідування лекції — 250 грн.

з 19:00 по 21:00

Plato"s Cave, вулиця Верхній Вал, № 22, нижній поверх кафе Волконський, Київ

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/356091138576163/

У Львові популяризаторка науки біологиня Ольга Маслова проведе лекцію

ITEAHub MeetUp: Біологічний годинник людини: циркадні ритми.

Поговоримо про:

- Як віднайти свій ритм?

- Чи можна вплинути на клітинні ритми?

- Чому у підлітка та дідуся різні потреби у сні?

- Чи варто називати себе "пташками": жайворонками, голубами та совами?

- Як віднайти правильний час для щоденних активностей?

Вартість квитків 200-250 гр.

19.00-21.30

Львів, вул. Героїв УПА, 80, ITEAHub

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/387716535349925/

А у Харкові Вільний Університет Майдан Моніторинг теж підготував лекцію

"Харків і польські митці"

Серед поляків, яких доля в різний час пов'язала з Харковом, були й митці, з іменами деякий у світі асоціюється сама держава Польща. Це –культовий майстер пензля Генрік Семирадський, талановий художник, педагог-реформатор, закоханий в Україну Ян Станіславський, незнаний і різноплановий у творчості Болеслав Цибіс, один із найвідомішої мистецької династії Польщі художник і реставратор Вінсент Сленьдзінський, один із найталановитіших акварелістів міжвоєнної Польщі, в'язень Аушвіца-Біркенау і Берген-Бельзена Мар'ян Рузамський, придворний художник імператорського двору і один із перших фотографів Харкова Август Медвей, Вони серед героїв Словника про видатних поляків у Харкові, підготовеного авторкою у рамках участі у стипендіальній програмі Міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща "Thesaurus Poloniae" (вересень – грудень 2016), координатором якої виступає Міжнародний Центр культури у Кракові Окремі матеріали зібрано у рамках наукового стажування при Нагороді імені Івана Виговського під патронатом Президента Республіки Польща Анджея Дуди (фундатор Нагороди – Студії Східної Європи Варшавського університету), здійсненого в Університеті Марії Склодовської-Кюрі (Люблін, жовтень – грудень 2017) та Яґеллонському університеті (Краків, січень – березень 2018).

Лектор: ЛЮБОВ ЖВАНКО, професор, доктор історичних наук, почесний член Товариства "Дім Полонія на Сході" (Харків)

Вул. Гіршмана, 9/27, клуб "Шостий кут", Харків.

з 18:40 по 20:30

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/2324615674480881/

12 квітня (п"ятниця)

"Як припинити розділяти теорію й емпірику та почати досліджувати"

Як розпочати дослідження? Спочатку читати літературу, а потім збирати дані, чи навпаки? Як організувати процес так, щоб брак дослідницького досвіду не завів "не-туди"?

Чекаємо вас на вечірній розмові, де поговоримо про те:

- Навіщо потрібна теорія у дослідженні

- Як формулювати гіпотезу так, щоб дійсно щось знайти

- Як приймати рішення щодо збору даних, виходячи з гіпотез

- Як утримувати в полі зору одночасно і теорію і процедури збору та аналізу даних

Подія буде актуальна для дослідників соціальних наук. Ділитись досвідом буде Katja Maltseva, доцент кафедри соціології НаУКМА та PhD Коннектикутського університету

19.00-21.00

Студентський простір Belka, пр. Перемоги, 37, Київ

Кількість місць обмежена, тому потрібно зареєструватись.

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/808363179539016/

Інформаційний день Програми академічних обмінів імені Фулбрайта у Харкові.

Ми поговоримо про стипендії для проведення досліджень в університетах США, стипендії для навчання на магістерських програмах в університетах США для студентів старших курсів та випускників ЗВО, про запрошення американських фахівців до освітніх та наукових установ, відповімо на запитання та надамо практичні поради. Програма інформаційного дня доступна за посиланням:

Інформаційний день проходитиме у північному корпусі ХНУ ім. В.Н.Каразіна (пл. Свободи, 6) та складатиметься з двох сесій:

о 10.00 розпочне роботу зустріч "Можливості програми ім. Фулбрайта для українських дослідників, викладачів та магістрів. Гранти/стипендії на проведення досліджень або навчання в магістратурі у США. Практичні поради щодо підготовки конкурсних документів, вимог до учасників, грантових умов".

о 14.00 розпочне роботу зустріч "Можливості Програми ім. Фулбрайта для студентів та молоді" для представників Рад молодих вчених, студентських та молодіжних громадських організацій.

Деталі, програму та реєстраційні форми за посиланнями на сторінці події у ФБ https://www.facebook.com/events/1230176667142447/

13 квітня (субота)

Тут просто сила-силенна всього, отже обирайте собі до смаку. Особисто я однозначно рекомендую оцю прекрасну ініціативу (зверніть увагу, субота та неділя):

Лекторій Павлівського скверу вдруге відкриває свої двері всім бажаючим та спраглим до знань. На цей раз ми розбили подію на два блоки: лекції та екскурсії.

13 квітня у Краєзнавчому відділі Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки відбудуться лекції:

О 12.30 Олексій Василюк — голова ГО "Українська природоохоронна група", науковий співробітник Інституту зоології ім.Шмальгаузена НАНУ читатиме лекцію "Екосистемні послуги. Які безкоштовні блага ми отримуємо від природи, коли її зберігаємо". Дізнаємось як виживання міста залежить від природи, що нас оточує та нашого ставлення до неї. Які сучасні тенденції в екології та інновації у взаємодії цивілізації та природи впроваджуються в усьому світі.

О 14.00 Ксенія Гулак — наукова співробітниця Інституту фізіології ім.Богомольця НАНУ буде вчити нас плаванню кролем, брасом та вільним стилем в морі фейків, неперевірених фактів та шалених потоків інформації. Лекція "Як відрізнити надійні джерела інформації від ненадійних" вкаже нам шлях до чистих джерел.

Вхід вільний.

Володимира Винниченка вулиця, 16, Київ,

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/2191448484279581/

Масштабний проект знань "Інтелектуальні дискусії" та ГУЧНІ ІМЕНА продовжує свою діяльність у Києві, і цього разу на вас чекає:

Знімання порчі з математики

Дано. Не дано. "Пороблено" з математикою. Не та генетика?

Логіка — це вроджено? Гуманітарне і точне? Абстрактне і матеріальне? Скільки ще можна писати, чому не вийде з математикою. А, може, таки вийде і є отой таємний ключ до таємного замка?

Приходьте, щоб почати рухатися на зустріч математиці і нарешті її зрозуміти, полюбити раз і назавжди, усвідомити бар'єри до сприйняття математики та подолати їх.

Це можливо — "іноземну математику" зробити рідною мовою.

Експерти:

Ірина Єгорченко, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник Інституту математики Національної академії наук України, співзасновниця Математичного руху та ГО "Точка росту: освіта і наука", громадська діячка;

Валентина Мержиєвська, співзасновниця і викладач БеркоШко;

Олена Клименко, кандидат фізико-математичних наук, викладач КПІ та паралельно працює як інженер в сфері ІТ;

Олена Ванєєва, старший науковий співробітник Інституту математики НАН України, кандидат фіз-мат наук;

Сашко Петров, за освітою математик, працює програмістом, має багаторічний досвід занять математикою з учнями різного віку.

14.00-16.30.

Грушевського, 9, метро Арсенальна, Київ, Бібліотека Остапа Вишні

Вхід Вільний!

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/625782787849836/

Лекція "Воєнна проза в сучасній українській літературі"

Як показує історія літератури, війна – це не лише біль, жах, руйнування та смерть, а ще й потужний каталізатор для розвитку цієї літератури. Враховуючи те, що протягом ХХ століття українці окрім національно-визвольної боротьби змушені були також воювати в складі різних армій, вільно або невільно представляючи антитетичні ідеологічні інтереси того війська, до якого вони належали, історія й географія нашої воєнної прози досить об'ємна. Сьогоднішня російсько-українська війна не є винятком. У сучасній українській літературі спостерігається справжній бум прози про цю війну: протягом останніх років вийшла друком досить велика кількість різноманітних видань про події на Сході країни, серед яких важливе місце займають художні твори від наших військових..

Запрошуємо вас на лекцію Марини Рябченко "Воєнна проза в сучасній українській літературі" і ви дізнаєтеся про:

- жанрове різноманіття сучасної воєнної прози

- бійців, які ризикнули і стали письменниками

- чорний (і не тільки) гумор на війні

- АТО в Середзем'ї

- і, звісно ж, про котиків в житті наших бійців =)

Вартість — ціна вхідного квитка (25 гривень).

Музей української діаспори, вул. Московська, 40-б,

15.00-16.30

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/2375191042763853/

У Одесі дуже цікава, але спеціальна подія для дуже розумних. Організовує Odesa Bioinformatics Club

"Вирівнювання послідовностей ДНК та суфіксні масиви"

На зустрічі ми поговоримо про алгоритми вирівнювання послідовностей на геном.

Зокрема розберемося, що таке суфіксні масиви, як за допомогою них можна ефективно знаходити послідовності у геномі, і торкнемося питання ефективного конструювання суфіксних масивів.

Якщо вам цікаво, як вирівнювачі працюють, а не лише як ними користуватися, то ця зустріч для вас. Для розуміння матеріалу не потрібні глибокі знання з програмування, математики або геноміки. Буде багато вправ для кращого розуміння, тому візьміть з собою, будь ласка, ручку та папір.

14.00-17.00

Шампанський провулок, 2, Одеса, 1 поверх, аудиторія 7.

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/843383612702840/

У Дніпрі Дніпропетровський національний історичний музей ім. Яворницького організовує авторську екскурсію для дітей та дорослих

"Швидкість, відстань, час. Історія транспорту нашого регіону"

Під час екскурсії ви побачите транспортні засоби, якими користувались люди за доби бронзи – частини справжнього дерев'яного візка і дізнаєтесь про те, яка була у нього конструкція та її деякі цікаві особливості. Зможете уявити себе середньовічним майстром, який виготовляв човни-довбанки. Потім перенесетесь в козацьку добу, коли козаки долали іноді дуже суворі води Чорного моря на легких човнах – чайках та тримали кругову оборону, прикриті міцними возами. В той же час дізнаєтесь багато цікавого і про розкішний транспорт, на якому їздили дворяни наприкінці доби козацтва. Також охопимо 19 століття з його промисловою революцією, новими видами транспорту, які з'являються в Катеринославі та губернії – трамвай, залізниця та ін., розглянемо, яким чином впроваджувались нові види транспорту в сільському господарстві на початку 20 століття. Екскурсія охопить і сучасний період та будуть висвітлені історії про військовий транспорт, на якому захисники України відвойовували незалежність країни на Сході.

Захід розрахований на широку аудиторію, буде цікавий як дорослим, так і дітям; тим, хто цікавиться технікою та транспортом, так і тим, хто хоче дізнатись про неї більше.

Екскурсія буде доповнена цікавими інтерактивами та тематичними іграми, і, звісно, буде унікальна нагода сфотографуватися на улюбленцеві публіки – тракторі "СХТЗ 15/30"!

Автор екскурсії – науковий співробітник ДНІМ Vasyl Roztryopa.

Тривалість екскурсії: 1,5 години. Вартість: 65 грн – дорослі, 40 грн діти та студенти.

Початок о 14.00. Повтор екскурсії у неділю о 14.00.

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/2254409011481055/

Для дітей у суботу багато космосу у Києві та Дніпрі:

"50 вибухових фактів про космос"

Вашій дитині вже 8, 12, 14...? Цікавитись наукою стає як ніколи актуально, адже колонізація Місяця, Марса та інших небесних тіл вже не за горами! Саме час дізнатися про космос більше:

‒ Чим земляни мають завдячувати Юпітеру і що він готує для нас у майбутньому?

‒ Невже в Сонячній системі теж є "Зірка смерті" зі "Star Wars"?

‒ Чи можна було відкрити планету Уран без телескопа?

‒ Як безкоштовно стати астронавтом у 2023 році?

‒ Чи годиться поверхня Плутона для космічної бази?

Ці та інші захопливі теми об'єднають всіх фанатів космосу під час наших ігролекцій:

13.04.2019: Корифеї космонавтики ‒ люди, що наблизили космос

Вартість участі: 100 грн

Заходи відбуваються за адресою: м. Київ, Тбіліський пров. 4/10 (поряд з метро "Політехнічний інститут")

Час: 14:00-16:30

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/1903251099803257/

День Космонавтики з Book Space Fest

У рамках проекту Дніпро Space Weekend на території Креативного простору Clever.

Тематика заходу — наукові та фантастичні шляхи до космосу.

На заході:

- дискусії, презентації та лекції для дітей і дорослих про космос, науково-популярні книжки та фантастичну літературу, яка підтримує наше бажання розширювати горизонти відомого.

Перелік тем, гостей та час подій буде оголошено на сторінці.

- локація для дітей від Математичної студії 2х2 і майстер-клас з технічної творчості

- можливість придбати космічно цікаві книжки на стендах Видавництво Старого Лева та інтернет-магазину науково-популятної літератури PSbooks.com.ua.

- скуштувати космічний пломбір від CryoVit, який створюють на українському виробництві за технологією, яку використовували для програми NASA "Apollo".

10:00-17:00

Чекаємо вас за адресою пр. Д.Яворницького, 17, Дніпро.

ВХІД ВІЛЬНИЙ

Сторінка події на ФБ, де має зявитися програма https://www.facebook.com/events/2092208204225101/

Весняна, п'ята виставка-ярмарок HANDMADE ВІД НАУКОВЦІВ відбудеться в ГЕОЛОГІЧНОМУ музеї, у суботу!
Адреса: Київ, вул.Б.Хмельницького, 15, перший поверх

Будуть прикраси з бісеру та вишиті бісером картини, в'язані прикраси та валяні іграшки, картини з глини, вітражний розпис і не тільки.
Всі вироби зроблені науковцями — співробітниками інститутів НАН України, музеїв, університетів, в тому числі кандидатами та навіть докторами наук!

11.00-17.00

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/2073362662701127/

І традиційно у Національному науково-природничому музеї

"Втрачений світ динозаврів"

Як добре, що у нас є машина часу, що віднесе нас у час, коли на нашій планеті була інша температура та концентрація кисню, ще жодна людина не лишила відбиток своєї ступні на поверхні землі, а світом правили істоти з роговими лусочками на тілі (ну, й пір'ям, звісно).

Ми з'ясуємо, хто ж такі динозаври й чому не всіх вимерлих рептилій варто так називати. Поговоримо про найвідоміших представників цих легендарних істот мегарапторів, аллозаврів, тиранозаврів та їхніх колег – як вони проводили свій час, що споживали в їжу та яким чином боролися за виживання.

Подискутуємо над тим чому динозаври зникли та яких нащадків лишили по собі. Під час демонстрації поконтактуємо зі справжніми скам'янілостями та репліками (точними копіями експонатів), а на завершення зіграємо у пізнавальний квест у стінах природничого музею.

з 11.15 до 12.45

Платно, потрібна реєстрація.

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/299355994329519/

14 квітня (неділя)

Продовження Лекторію Павлівського скверу у Київі

0 12.00 фітнес для мозку від Ірини Єгорченко — кандидатки фізико-математичних наук, наукової співробітниці Інституту математики НАНУ. "Логіка та логічні помилки та маніпуляції"... і, навіть, обіцяли пограти у логічні ігри. Готуйтесь брати активну участь у вправах, білки та амінокислоти тут вам не допоможуть, а от шоколадка — ворог бодібілдера — дасть поживу сірим клітинам.

О 13.30 будемо вчити законодавчу базу. Собаки — не тільки наймиліші в світі створіння, але й величезна відповідальність. От про неї, а також про права власників собак розповість Сергій Авраменко -Віце-президент Національної всеукраїнської федерації кінологічного спорту, Дійсний член асоціації міжнародного права. Тема лекції "Соціальні конфлікти через правову необізнаність. Людина з собакою в мегаполісі". Захопіть блокнот для нотаток!

Де: Володимира Винниченка вулиця, 16, Київ. У Краєзнавчому відділі Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки. Вхід вільний.

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/2191448484279581/

Лекція "Євреї України в Пізньому Середньовіччі"

У XIII столітті розпочалася міграція ашкеназів на схід Європи. Невдовзі на теренах сучасної України сформувалися великі єврейські громади, було впорядковано їхній офіційний статус. Доволі швидко вони посіли особливе місце в економічному житті регіону.

Лектор розповість про роль, яку відігравали євреї в Королівстві Польському й Великому князівстві Литовському і, зокрема, на українських землях у їхньому складі. Він зверне увагу на відносини між двома групами євреїв — ашкеназами й караїмами, історію розвитку єврейських громад, їхні контакти й конфлікти з християнським населенням. Слухачі ознайомляться з текстами оригінальних історичних джерел: нормативно-правових актів, судових документів тощо.

Лектор Сергій Гірік – кандидат історичних наук, вчений секретар Української асоціації юдаїки, старший науковий співробітник Державної наукової установи "Енциклопедичне видавництво" Викладає курси "Історія євреїв України", "Українсько-єврейські взаємини у ХХ столітті" й "Історія антисемітизму та Голокосту" на магістерській програмі з юдаїки в Національному університеті "Києво-Могилянська академія".

Вхід безкоштовний за реєстрацією. Реєстрація триває до 22:00 13 квітня.

Приміщення єврейського центру "Халом", вул. Казимира Малевича 86-о, ауд. 302, Київ.

з 18:30 по 20:00

Сторінка події https://www.facebook.com/events/427057181479573/

Цикл лекцій "(Не)відомий Крим"

16:00 – лекція Гульнари Бекірової "Ненасильницька боротьба кримськотатарського народу. ІІ половина ХХ століття"

Mystetskyi Arsenal, вул. Лаврська 10-12, Київ

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/306683413382601/

І традиційно у Національному науково-природничому музеї квести, демонстрації та лекції для дітей та дорослих:

"Твоя найперша палеонтологічна колекція" (для дошкілят)

Цей захід — перший крок для юних дослідників викопних решток. Світ палеонтології — неймовірно захопливий, загадковий та гостросюжетний радо розставляє свої обійми. Ми дізнаємось як утворюються скам'янілості та змоделюємо цей процес самі. Для цього не потрібно чекати мільйони років, адже ми впораємось за 15 хвилин! Потримаємо в руках справжні викопні рештки та дізнаємось найцікавіші подробиці із життя трилобітів, амонітів, белемнітів, морських їжаків та динозаврів, звісно. На завершення, кожен дослідник вирушить у мандри природничим музеєм, щоб під час квесту зібрати свою першу палеонтологічну колекцію.

Для дітей віком до 7 років

11.15-12.25

Платно, потрібна реєстрація.

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/430627611023748/

Квест-екскурсія "Квітка Життя богині Флори"

13.00-14.30

Наймасовіша квестова програма природничого музею знову у справі! На Вас чекає 40 хв сюжетного квесту та гостросюжетна екскурсія, справжня ботанічна пригода з науковими головоломками, хімічними перетвореннями та пошуком прихованих предметів поміж нескінченних вітрин та залів.

Ми зануримо вас у світ моторошного майбутнього, де лише ваші знання зможуть допомогти людству, наповнимо Ваш допитливий розум секретними даними про рослинне царство, перемиємо кісточки найскандальнішим, найзірковішим та найбільш пафосним експонатам ботанічного музею, а деякі з легендарних рослин (обережно, спойлери !) навіть спробуємо на смак.

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/2389590704426733/

В Одесі Odesa Bioinformatics Club продовжує цикл наукових семінарів. У неділю відбудеться семінар:

Введення в аналіз даних NGS та метагеноміку

На семінарі ми обговоримо загальні принципи аналізу даних NGS і метагеноміку. Зокрема, введення в технології секвенування з точки зору аналізу метагеномних даних: сирі дані, аналіз якості та їх препроцесинг, різниця між різними платформами сквенування в контексті метагеноміки (короткі та довгі ріди), збірка de-novo: scaffolds та contigs.

Також проведемо паралелі із загальною логікою метагеномного проекта: розберемо, на які питання відповідає наука метагеноміка, її зв'язок з біоінформатикою, які існують методи збору експериментальних даних, підходи (софт/алгоритми біннінгу, hybrid assembly та "resolved-metagenomics") до аналізу різноманітності і класифікації. І, звичайно ж, практичне застосування метагеномного даних в різних областях біології і медицини.

з 14:00 по 17:00

Шампанський провулок, 2, Одеса, 1 поверх, аудиторія 7.

Сторінка події на ФБ https://www.facebook.com/events/315459695811470/